Madártávlat

2023.01.07. 18:49

Gyönyörű felvételek a Tisza-tó legkedvesebb nevű helyéről: az Aranyosi-szigetről + videó

Lenyűgöző látvány a magasból is.

HEOL

A videó leírása szerint a Tisza XIX. század közepén elkezdett szabályozása során sok kanyarúlatot levágtak, ezzel gyorsabb mozgásra kényszerítették és gátak közé szorították a lomha folyót. Azonban Tiszaörvény és Tiszaszőlős között 2 nagy kanyarulat megmaradt, de ezek már nem veszélyeztették a szőlősi emberek gazdálkodását. Ezen a szakaszon lelassult a folyó és hatalmas porong – homokos, kavicsos zátony – alakult ki a szőlősi oldalon. Az Aranyosi kanyar volt a tiszaszőlősi és tiszaderzsi emberek strandja. A Tisza folyó több ezer éves történetébe kétszer is beavatkozott a XX. század embere. 1961-ben elhatározták, hogy megépítik a második tiszai vízlépcsőt. A korábban elkészült tiszalöki vízlépcső tapasztalatait felhasználva hármas funkciót jelöltek meg: árvízvédelem, öntöző víz biztosítása a száraz Alföldre és elektromos energia termelése. A terv jelezte, hogy a duzzasztás után kialakuló nagy vízfelület alkalmas lehet sportolásra, üdülésre.

Mint írják, az építés során le kellett vágni a korábban megmaradt két kanyarulatot, mert azok lelassították a víz folyását, így fennállt a feltöltődés veszélye. A levágás és az új meder kialakítása után rövidebb és gyorsabb lett a folyó. A régi medret meghagyták, ennek köszönhetően két ág keletkezett: egy keskenyebb és egy szélesebb. Majd a 31 hektáros területet körbe vette a víz. Ha madártávlatból nézzük, jellegzetes háromszög alakú formát látunk. Az átlagos vízállás esetén ez a terület szigetként emelkedik ki a folyó közepén.

 

 

Címkék#Tisza-tó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában