Fejlesztés

2023.01.08. 07:01

Több mint három milliárdba kerülhet a bükkaljai kerékpárút

Sokat drágult öt év alatt, a tervezettnél két milliárd forinttal többe kerülne az Egert Miskolccal összekötő kerékpárút.

T. B.

A tervezett nyomvonal

November végén eredményt hirdettek a Miskolcot Egerrel összekötő bükkaljai kerékpárút közbeszerzésében, a dokumentumot december közepén töltötték föl a közbeszerzési rendszerbe. Az összesen 47,2 kilométer hosszú kerékpárút építését tizenhat szakaszra bontották, ezek megvalósítását a közbeszerzésen belül tizenegy részajánlatba csoportosították. Az egyes feladatokra hét gazdasági társaság adott be ajánlatokat, közülük kettő nyert a közbeszerzésen. A Mento Kft. kilenc közbeszerzési részt, tizennégy szakaszát végezheti 2,442 milliárd forintért, míg a D-Gesztor Kft. két szakasz kivitelezését nyerte el összesen 895 millió forintért. Az egész beruházás 3,337 milliárd forintba kerülhet.

A rendelkezésre álló forrás azonban egyelőre kevesebb, az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a három gesztor önkormányzat 1,441 milliárd forintot nyert a beruházásra. Szomolya önkormányzata az Eger-Bogács közötti szakasz megvalósítására 451 millió forintos európai uniós forrást nyert, Bogács a harsány és Bogács közötti etapra 624,5 millió forint támogatást kapott, Harsánynak pedig a Miskolc és Harsány közötti kerékpárútra 365,5 millió forintot ítéltek meg. Mindez még 2018 januárjában történt, azóta az építőipari kivitelezési árak 78 százalékkal emelkedtek, az építőanyagok pedig sokszorosára drágultak.

A bő 47 kilométerből 32 kilométeren épülne új kerékpárút, több mint tíz kilométeren csak kijelölnék a biciklis sávokat, a többin pedig felújítással tennék alkalmassá az utat a kerékpározásra.

Miskolc és Kisgyőr között erdészeti utat terveznek építeni, majd Kisgyőrben egy magánutat újítanak föl, a kisgyőri bekötőutat pedig kerékpározásra jelölik ki. A negyedik szakaszon erdészeti út épül Harsány területén, majd a biciklisek egy önkormányzati úton mehetnének be a községbe. A faluban, a Munkácsy Mihály utcában önálló kerékpárút létesülne, majd ismét belterületi utcákat jelölnek ki biciklizésre. Harsány és Borsodgeszt között mezőgazdasági út épül, amely folytatódna Sály irányába, utóbbi településen kijelölések és útfelújítások következnének. Sály és Tibolddaróc közt mezőgazdasági út épül, Tibolddarócon önkormányzati és közúton folytatódhat a tekerés Tard felé, de ide már ismét egy új mezőgazdasági úton lehetne eljutni. Tard és Bogács között csak ki kell jelölni az utat kerékpározásra, Bogács és Szomolya között erdészeti út épül, Szomolyán önkormányzati és mezőgazdasági úton jelölnek ki szakaszokat, Szomolya és Eger között erdészeti út épül majd.

Az utolsó szakasz körülbelül 2,3 kilométer hosszú lesz, az erdészeti feltáró út három méter széles, aszfalt burkolatú lesz, mellette 1-1 méter zúzott köves padkával. Használnák a meglévő erdészeti út nyomvonalát is. Ez a szakasz azonban csak a megyehatárig tartana.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában