Jelenlét díj

2023.02.09. 17:25

Tanodában nevelkedett, közmunkásként kezdett, most díjat kapott a tarnabodi koordinátor + fotók

Maga is Tarnabodról származik, a tanoda jelentett nagy segítséget, és továbbra is tenni szeretne a közösségért.

Molnár Helga

Négyen kaptak Jelenlét díjat a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól, Vörösné Bangó Melinda jobbról a második

Forrás: Balogh Zoltán/MTI

Négyen kapták meg az országban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által alapított Jelenlét díjat az idén, a napokban átadott kitüntetéssel a legszegényebb településeken dolgozó szociális segítők munkáját ismerik el. Köztük van Vörösné Bangó Melinda tarnabodi koordinátor is. 

A budapesti ünnepségen Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke, a diagnózis alapú felzárkózási stratégia végrehajtásáért felelős miniszterelnöki biztos azt mondta, hogy a 300 legszegényebb településen annyi ember él, mint Komárom-Esztergom vármegyében.

Szoba felújítás előtt és utána
Forrás: Vörösné Bangó Melinda

– A következő 20 évben pedig ezen a 300 településen fog megszületni a gyermekek 7-8 százaléka – tette hozzá.

Megkerestük Vörösné Bangó Melindát, mesélje el, hogyan fogadta a rangos díjat. Mint mondta, ez egy jószolgálati elismerés, a munkájuk megbecsülésének jeleként osztják.

– Magam tarnabodi származású vagyok, hátrányos helyzetű családban nőttem fel. A tanodában nevelkedtem, s az az időszak adott nekem jövőképet. Családomban nincs értelmiségi, a tanodás évek rengeteget segítettek nekem – idézte fel a kezdeteket.

Lakás szigetelése felújítás előtt és utána 
Forrás: Vörösné Bangó Melinda

Középiskolába került, kitanulta a pék szakmát, de az infrastruktúra hiánya miatt nem tudott elhelyezkedni, közmunkás lett.

– Az óvodában lettem mosogató, de néha behívtak a gyerekek közé segíteni. Önkénteskedtem, s éreztem, nekem itt a helyem. Lehetőséget kaptam, hogy helyi segítő, tanodai mentor legyek – részletezte. Hozzátette, akkor született meg benne az elhatározás, hogy érettségire jelentkezik. Később, 2016-tól 2020-ig dolgozott a tanodában, majd egy újabb nagy vágya valósult meg, felvették az egyetemre, s időközben Heves vármegyei koordinátorrá vált.

Fürdőszoba felújítás előtt és utána
Forrás: Vörösné Bangó Melinda

– Igyekszünk több területen segíteni az embereknek. Otthonteremtési támogatásokhoz juttatjuk a családokat, az energiaválságos időben úgy próbálunk segíteni, hogy az érintettek minél többet tudjanak spórolni. Ezen kívül visszavezetjük őket a munka világába, felkészítjük őket, rendezzük az okmányaik készletét – részletezte.

Vörösné Bangó Melinda elmondása szerint a Jelenlét díj visszajelzés, s egyben iránymutatás is, hogy jó úton jár a munkájában. Célja, hogy diplomát szerezzen, és mesterszakra jelentkezzen.

Lakás tetőszerkezete felújítás előtt és utána
Forrás: Vörösné Bangó Melinda

– Pár napja fogalmazódott meg bennem a vágy, hogy saját módszert fejlesszek ki, amivel egyebek mellett a gyerekek iskolai lemorzsolódását próbáljam csökkenteni. Meglátásom szerint a munkánk gyümölcse pár éven belül látszik meg majd igazán, sokkal több embernek lesz majd munkája, és kulturálttá válik a lakókörnyezete – emelte ki.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-ban Magyar Örökség díjjal elismert Jelenlét programja képezi a módszertani alapját a 2019-ben indult, a 300 legszegényebb magyar településen megvalósított Felzárkózó települések elnevezésű programnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában