Közlekedés

2023.04.25. 11:29

Jóval olcsóbban utazhatunk májustól, tízezreket spórolhatnak a hevesi családok

Április végétől nem mindegy, milyen bérletet vásárolunk, ha tömegközlekedünk. Érdemes kalkulálni, sokat spórolhatunk május 1-től..

B. K.

Aki rendszeresen utazik autóbusszal, vagy vonattal, annak mostantól, mielőtt bérletet vált, érdemes a MÁV–Volán-csoport által létrehozott orszagberlet.hu weboldalra ránézni. Itt mindent megtudhat a május elsejétől érvényes vármegye- és országbérlettel kapcsolatban,  s azt is kikalkulálhatja, mennyit takaríthat meg a hamarosan életbe lépő rendszerrel. 

Jómagam hosszú évek óta autóbusszal ingázom a lakóhelyem és a munkahelyem között, egy húsz kilométerre megváltott felnőtt, teljes áru bérlettel. Ezért 14200 forintot  fizetek. A májustól  életbe lépő vármegye-bérlettel jobban fogok járni, hiszen ezért alig tízezer forint körüli összeget, pontosan 9450 forintot kell majd fizetnem.

Ez csak egy példa. A gyermekes családokban is érdemes egy rövid  kalkulációt végezni. Akik szeretnek a munka mellett rendszeresen kirándulni, azok is jól járhatnak a vármegye bérlettel.

Érdemes tudni, hogy először jelenik meg a közösségi autóbusz-közlekedésben olyan bérlettípus, amellyel akár az egész ország területén korlátlanul lehet utazni 30 napig.

Tény, az új rendszer bevezetésével akár több ezer, tízezer forinttal csökkenhet a családok havi közlekedési ráfordítása, amennyiben a szülők és a gyerekek is rendszeresen ingáznak a munkahelyük, illetve az iskolájuk és az otthonuk között. 

Április utolsó hetében a MÁV mobilapplikáción keresztül már megválthatók az új, kedvező árú bérletek. 

A vármegye- és országbérlet bemutatására létrehozott honlap a tizenkilenc vármegye térképén ábrázolja az elérhető helyközi távolsági buszokat, valamint a vasúthálózatot.
Ugyancsak térképen kereshetők ki az értékesítőhelyek, amelyek között külön jegypénztárakra és automatákra is lehet keresni.

Ha a munkáltató megtéríti a bérlet árát, a teljesárú vármegye- illetve országbérletről változatlanul lehet számlát kérni a munkáltató nevére.

Akik rendszeresen hosszabb távra utaznak, arra is választ kaphatnak, hogy a 18900 forintba kerülő országbérlet mennyi spórolást jelenthet a korábbi utazási költségeikhez viszonyítva. 

A nappali vagy esti tagozatos tanulóknak, illetve a jogszabály szerint 90 százalékos kedvezménnyel utazóknak is  érdemes kiszámolni, mivel járnak jobbban. 

A 90 százalékos kedvezményre jogosultak a vármegyebérletet 945, az országbérletet pedig 1890 forintért vásárolhatják meg.

Az oldalon praktikus felület az Útvonaltervező, amivel nem csak helyközi, de helyi járatokkal és egyéb járművekkel is megtervezhető, hogyan juthatunk célba a leggyorsabban és a legegyszerűbben.

Az orszagberlet.hu oldalon az eddig felmerült leggyakoribb kérdéseket (GYIK) és azokra adott válaszokat is megtalálhatják az érdeklődők.

A mobileszközökre letölthető MÁVappban április utolsó hetétől elindul a vármegye- és országbérlet elővételi értékesítése. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában