Bölcsődék

2023.04.21. 21:00

Ma a bölcsődei dolgozókat ünnepeljük Heves vármegyében is

Április 21-én ünnepeljülk a Bölcsődék napját. E napon köszöntjük azokat a dolgozókat, akikre legfontosabb kincsünket, a gyermekeinket bízzuk.

B. K.

Bölcsődék napja Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Heves Vármegyében számos településen újultak meg, s épültek bölcsődék az elmúlt években. Április 21-én, pénteken az e szakmában dolgozókat illeti elismerés. 

Hegedűsné Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesülete elnöke munkatársait köszöntötte az ünnep alkalmából. A bölcsődékhez eljuttatott levelében azt írta: "171 évvel ezelőtt ezen a napon indult útjára az a kezdeményezés, amit örökül kaptunk, s amit azóta generációkon keresztül felelősséggel viszünk tovább". 

Forrainé Brunszvik Júlia hozta létre az első magyar bölcsődét, a nehéz sorsú családok támogatására, gyermekeik felügyeletére. Az ezt követő évtizedekben sorra nyíltak országszerte a bölcsődék, majd a hálózat felépítésén túl, egyre nagyobb hangsúly helyeződött a gyermekellátás tartalmára is. Az 1960-as évek végétől dr. Akócsi Sándorné alkotta meg, és fektette le a bölcsődék tárgyi feltételeinek, és jogi szabályozásának alapjait. A Bölcsődék Országos Módszertani Intézete megalakulásától (1970) a gyermekellátásterületén végzett szakmai munka módszertani háttere folyamatosan biztosított. 

Az elmúlt évtizedekben számos kiváló szakember segítette a szakmai munkát. Forrai Katalin a zenei nevelés, Stróbl Mária, a gondozási tevékenységek és a családokkal való együttműködés, Németh Margó, az érzelmi nevelés, a bölcsődei adaptáció megkönnyítése területén nyújtott nagy segítséget a bölcsődei dolgozóknak. Dr. Koncz József a bölcsődei szakma megbecsültségének, elismertségének növeléséért, a képzés fejlesztéséért dolgozott hosszú éveken át.

Nekik is köszönhető, hogy ma is számos kiváló szakember tett és tesz a saját településén azért, hogy a családok elégedettek legyenek, a gyermekek fejlődése optimális legyen, s a bölcsődei tartózkodás jó élmény maradjon. Az egyesület elnöke szerint ma kiemelt figyelmet kapnak bölcsődei dolgozók a több éve tartó fejlesztési programoknak köszönhetően, a bölcsődei ellátás a virágkorát éli. Egyre több épület újul meg, s újabb bölcsődék épülnek. Színesedett, személyre szabottabbá vált az ellátás palettája. A dolgozók szakmai felkészültsége folyamatosan fejlődik. Megújult a szakképzés, egyre több diplomás dolgozik az intézményekben. Idén áprilistól a Magyar Bölcsődék Egyesülete ismét megkapta határozatlan időre a módszertani feladatellátás teendőit. 
 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában