Elkerülő-csörte

2023.04.12. 16:37

Mirkóczki Ádám utólag próbálja előadni, hogy támogatta a népszavazást Jánosi Zoltán szerint

A Momentum egri elnöke felidézte az elkerülő úttal kapcsolatos eseményeket.

Sz. M. L.

– Egyesek tudatosan próbáljak az egrieket becsapni. Az elkerülő út ügye felborzolta a kedélyeket, de végre volt egy közéleti téma amiről volt véleménye az embereknek. Hálásak azoknak, akik időt energiát nem kímélve segítettek az aláírásgyűjtésben. Megmutatták, Eger összefogással mire képes – mondta Jánosi Zoltán a Momentum egri elnöke sajtótájékoztatón, szerdán.

Felidézte, hogy 2022. november 21-én az akkor Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közzétette az újratervezett nyomvonalakat, majd Keresztes Zoltán Momentumos önkormányzati képviselő videóban mutatta be, amelyet bejáráson készített. 

–  November 22-én lakossági fórumot tartottak, majd másnap  Mirkóczki Ádám polgármester egy sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a hibrid nyomvonalat támogatja, s vádaskodott, hogy a lakossági fórum kockáztatja az elkerülő út sorsát. Egy nap múlva ismét megcáfolta magát, azt mondta a novemberi közgyűlésen, hogy ráérnek még döntést hozni, van idő – sorolta Jánosi Zoltán.

Kitért arra is, hogy ugyan ezen az ülésen Keresztes Zoltán sürgősséggel benyújtotta javaslatát, hogy a közgyűlés foglaljon állást valamelyik nyomvonal mellett. Személyeskedő vita alakult ki, végül 12 igennel szavazott a külsőre a közgyűlés. Jánosi Zoltán kiemelte, hogy Farkas Attila alpolgármester és Mirkóczki Ádám nem szavaztak, Minczér Gábor alpolgármester pedig tartózkodott. 

– Január 19-én jelentette be Kovács F. László, az egri Kertvárosi Civil Társaság képviselője a népszavazási kezdeményezést. Másnap Mirkóczki Ádám nyomorultnak nevezett két képviselőt, amiért a belső nyomvonal mellett álló civileket támogatják. A közgyűlés nem vonta vissza a külső nyomvonal támogatását, majd márciusban elindult az aláírásgyűjtés, és szerintem mindenki érezte, hogy nem pártpolitikai kérdés az ügy. Március 10-én Mirkóczki Ádám még mindig a belső nyomvonal mellett érvelt, majd dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő bemutatta az új hibrid nyomvonalat – emlékeztetett Jánosi Zoltán, aki mindezzel arra próbált rámutatni, hogy szerinte a polgármester igenis a belső nyomvonalat támogatta. Kitért arra is, hogy Mirkóczki Ádám valamint az alpolgármesterek többször sajtótájékoztatón állították, hogy a Momentum fizetett hirdetésben és aktivistái által hazugságokat terjesztett hármójukról.

– Az összes hirdetésünket vissza lehet nézni, nem terjesztettünk hazugságokat, egy hirdetésben volt egy elírás. Mindezek után április 3-án Mirkóczki Ádám egy összevágott Facebook-videóval azt próbálja igazolni, hogy ő végig a népszavazás mellett állt, az alpolgármesterek pedig kimentek fotózkodni az aláírásgyűjtő standhoz, ezzel akarják ugyanezt igazolni. Pedig minden lehetőségük meglett volna, hogy segítsék a kezdeményezést – magyarázta Jánosi. Végül az egri Demokratikus Koalíció (DK) legutóbbi sajtótájékoztatóján elhangzottakhoz hozzáfűzte, sem ő, sem a Momentum nem támadta soha a DK közösségét.

– Szerintem nem korrekt a sajtóban üzengetni, megkerestem személyesen a DK képviselőjét, megkérdeztem, miről van szó, mire gondolnak támadás alatt. Erre nem tudott konkrét példát mondani a DK – zárta szavait.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap.)

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában