Illegális lerakó

2023.04.12. 17:25

Szemetelők, rongálók, tolvajok paradicsoma az abasári természetvédelmi terület

Érdekellentét és jogszabályi csapda gátolja egy turisztikai ökopark létrehozását a volt lőtéren.

Szabó István

Az ajtót ellopták, az ablakokat kiverték, benn pusztul minden

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az egykori abasári laktanya tüzérségi, majd harckocsi lőtere gyönyörű helyen fekszik, háttérben a Mátra vonulataival. A ellenkező irányban a visontai erőmű is erdősített töltés takarásban van. A gyöngyösi származású Juhász Gábor, a terület egyik tulajdonosa már korábban elmondta portálunknak, hogy az édesapja vadász volt, és egy vadasparkot álmodott meg a területre, amikor lassan három évtizeddel ezelőtt megvette. Juhász Gábor ökogazdálkodást szeretne itt folytatni. 

– Ez egy védett gyeplegelő, Natura 2000-es terület. Földművelés szóba sem jöhet, a talaj egyébként is köves. A környék védettsége miatt állatokat is korlátozott számban lehet itt tartani. Ezért az ökoturizmus meghonosítás a célom. Tanösvényt szeretnék kialakítani iskolásoknak, hátrányos helyzetű, akár fogyatékos gyerekeknek is. Azt szeretném, hogy még lássanak valamit az érintetlen természetből. Olyan gazdaságot szeretnék, ahol, a családok, a turisták megszállhatnak, az emberek az állatok közelében, gyönyörű környezetben tölthetik az idejüket – részletezte Juhász Gábor.

Az álma megvalósításához azonban hosszú évek óta nem tud hozzáfogni, mert olyan családok az ingatlan résztulajdonosai, amelyek között nincs egyetértés a terület hasznosítását illetően. 

– Hetven hektár területrészünk van itt, de az osztatlan közös tulajdon miatt nem tudok hozzálátni a terveim megvalósításához. Sajnos, a másik résztulajdonos család nem úgy áll hozzá, hogy elkezdhessem. Ma már ott tartunk, hogy pereskednem kell, mert eladták a részüket egy harmadik félnek, pedig elővásárlási jogom van arra. Most nagyon bízom abban, hogy a per a nyár végére lezárul, és a bíróság megerősíti az elővásárlási jogomat. Ha rendeződnek a tulajdoni viszonyok, akkor végre pályázatok útján elkezdhetném a fejlesztést. Addig is, amíg nem tudok itt gazdálkodni, azaz nem vagyok jelen nap mint nap, és emberek sincsenek itt a gazdaságban, próbálom rendben tartani a területet, és annak állagát megóvni – mondta Juhász Gábor.

Ez azonban nem egyszerű feladat a jelenleg Budapesten élő férfi számára. Mára a felelőtlen környezetszennyezők, a vandál rongálók és tolvajok paradicsoma lett a volt lőtér. Az elmúlt évek során a környékbeli lakosok elkezdték kihordani a szemetet a természetvédelmi területre. Mint Juhász Gábor elmondta, a különböző műanyag-, illetve veszélyes hulladéktól, például hullámpalától kezdve a beton-, valamint cseréptörmeléken át az elektronikai lomokig minden az árkok mélyén, a bokrok tövében hever. A tulajdonosnak csak tavaly 150 ezer forintjába került a szemét elvitetése, ami rendszeresen újratermelődik. Már betongúlákkal is elzárta a bejáratot, de ez sem segít. Amikor a területen jártunk, akkor is el volt mozdítva az egyik súlyos betonelem, éppen egy autószélességnyi utat nyitva a területre. Láthatóan volt olyan ismeretlen is, aki a szélesebb járművével nem fért be, mert egy pár méter sugarú körben többek között két kidobott heverő, műanyag kanna, és autógumi is éktelenkedett az út szélén.

– Próbálom valahogy tetten érni az elkövetőket, de úgy nehéz, ha nem vagyok ott. A hulladékradar, amelyen keresztül bárki bejelentheti a megtalált illegális szemetet, a tulajdonosok számára öngól. A bejelentés után ugyanis a felszólítást és a büntetés a terület tulajdonosa kapja, nem pedig az, aki odavitte a hulladékot. Most újabban vadkamerával próbálkozom, de még nem zöld a természet, és könnyen kiszúrható, hol van elhelyezve. Talán azt még nem lopták el – reménykedett az ingatlanra érkezésünkkor Juhász Gábor.

Mint mondta, elharapódzott a rongálás is a területen. Ennek részleteiről Kalmár Kálmán számolt be, aki hivatásos katonaként szolgált az egykori abasári laktanyában, és gyakran kijár a területre. Ő szokott szólni Juhász Gábornak, ha újabb probléma adódik. Kalmár Kálmán örült, hogy jön a gazda, mert éppen telefonálni akart neki.

– Két épületről is le vannak verve az új lakatok – kezdte sorolni Kalmár Kálmán. – Tárva-nyitva találtam őket. Egy vasajtó alját felhajlították annyira, hogy be tudjanak bújni az épületbe. A levert lakatú helyiségben üres energiaitalos dobozok maradtak az ismeretlenek után, és egy új vécécsészét is szétvertek.

Kalmár Kálmán körbevezetett bennünket az épületeken. A helyiségekben összetört italos üvegek szilánkjain csikorogtak a lépteink. Közben hallhattuk, hogy a hívatlan vendégek törnek-zúznak a látogatásaik során. Az egyik bezárt helyiségben könyveket, bútorokat tároltak, de valaki ellopta a vasajtót, az ablakokat mind kitörték, most pusztul benn minden. Az egykori harckocsi lőtér lőállásánál álló irányító épület emeletéről az összes mozdítható tárgyat ledobálták, az ablakokat kiverték. Az épületek falait összefirkálták, a kémények már rég össze vannak törve. A vadkamerát szerencsére Juhász Gábor épségben találta. Annak felvételén az ingatlanára bejött fiatalok láthatóak, az arcuk tisztán kivehető. A tulajdonos értesítette a rendőröket, akik hamarosan ki is érkeztek, és vizsgálatra elvitték a felvételt. Azt még nem tudni, hogy a felvételen látható egyének megrongáltak-e valamit. Juhász Gábor ehhez azt fűzte hozzá, ő nem bánja, ha valaki tesz egy sétát a megkapó szépségű természetvédelmi területen, ha nem szemetel és nem rongál.





 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában