Szemétkedés

2023.04.10. 11:47

Szeméthalom borít mindent, elegük van a kerecsendieknek

Kerecsenden sok embernek elege van abból, hogy minden évben mások után takarítanak. Áprilisban több alkalommal is szerveznek szemétgyűjtési akciót a településen, de nem ez a megoldás..

B. K.

Pusoma Jenő tehetetlennek érzi magát. A nyilvánossághoz fordult segítségért

Forrás: Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

Kerecsenden évek óta ismétlődő jelenség az illegális szeméthegyek felbukkanása. Pusoma Jenő, helyi lakos arra kérte portálunkat, nézzük meg, hogy a Pataki utca végén milyen körülmények vannak. A helyszínen járva azt tapasztaltuk, hogy iszonytató mennyiségű szeméthegy keletkezett az elmúlt években. Pet palackok ezrei, háztartási hulladékhegyek lapulnak a lakóházaktól alig száz méternyire. 

Jenő elmondta, évek óta jelzik az önkormányzatnál a gondot, és a rendőrségen is tettek már bejelentést, ám nem sok minden történt. A szeméthegy egyre csak nő. Azt is megtudjuk, hogy a közelben élők közül sokan nem fizetnek szemétszállítási díjat, így kukájuk sincs. Jobb híján az árokpartra ürítik a szemetet.

Kíváncsiak voltunk, hogy az áprilisra meghirdetett TeSzedd! akcióban részt vesz-e a település. Ekkor van arra alkalom, hogy az illetékes szolgáltatóval egyeztetve, önkéntesek bevonásával rendbe tegyék a környezetüket  az emberek, s az összegyűjtött szemetet ingyenesen elvitessék.

E. Román Kata, a Felzárkózó Települések Program helyi koordinátora elmondta, idén is lesz ilyen akció, több alkalommal is, bár néha úgy érzik, hogy szélmalomharcot folytatnak.

Az elmúlt évben az önkéntes tavaszi nagytakarítási akciók során több konténernyi szemetet szállítottak el a település különböző részeiről, ám mostanra újratermelődött minden. Idén is lesz alkalma mindenkinek csatlakozni a szemétszürethez. Április 15-én a Világítani Fogok Egyesület szervez falutakarítási akciót, az önkormányzat pedig április 25-re regisztrált a Teszedd! akcióhoz. A részletekről hamarosan az önkormányzat közösségi oldalán is értesülhetnek.

Román Kata szerint szép és hasznos kezdeményezés a tavaszi országos nagytakarítás, ám ezt ismételgetni minden évben elég nyomasztó. Főként az emberek szemléletében kellene áttörést elérni. A szolgáltatónak kötelezni kellene a törvény szerinti hulladékgyűjtésre a lakosokat. Aki például évek óta nem fizet szemétszállítási, azaz kukadíjat, de más jogcímen állami támogatáshoz jut, például lakhatási támogatáshoz, annak le kellene vonni az esedékes összeget a járandóságából. 

Erről az önkormányzat a szolgáltatóval egyeztetve hozhat felelős döntést. Amíg ez nem rendeződik, addig minden évben szedhetjük mások után a szemetet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában