Megemlékezés

2023.04.27. 14:12

Tésztagép és fűnyíró is csonkolt Hevesben

Munkavédelmi nyílt napot szervezett a munkabalesetben elhunytak és megrokkantak emléknapjához kapcsolódóan a Heves Vármegyei Kormányhivatal. A foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi osztály szakemberei a jogszabályváltozásokra, a biztonságos munkavégzés szabályaira is felhívták a résztvevők figyelmét.

S. S.

Munkavédelmi nyílt napot szervezett a munkabalesetben elhunytak és megrokkantak emléknapjához kapcsolódóan a kormányhivatal

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Április 28-a a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja. A dátum egy kanadai esemény évfordulója: 1914-ben ekkor fogadják el azt a munkahelyi balesetbiztosítási szabályozást, amely létrehozza az első kanadai munkavédelmi hivatalt. Kapcsolódva az emléknaphoz, a munkavédelmi hatóság idén is szakmai programot szervezett munkaadók, munkavédelmi szakemberek, érdekvédelmi szervezetek képviselőinek részvételével. 

Szabó Zsolt osztályvezető hangsúlyozta, hogy a hatóság tájékoztatással, ellenőrzésekkel segíti a szabályos foglalkoztatás és a biztonságos munkavégzés ügyét.

A csütörtöki tanácskozáson elhangzott: a tavalyi esztendő statisztikája a korábbiakhoz viszonyítva kedvezőbb. Heves vármegyében 2022-ben 703 munkabalesetet jelentettek – 2019-ben 837, 2020-ban 731, míg 2021-ben 722 baleset történt – s tavaly nem következett be halálos baleset munkavégzés közben. 

Ami a csonkolásos munkabaleseteket illeti: 2021-ben 10, tavaly 7 esetet regisztráltak Hevesben. A szakemberek ezúttal is külön bemutatták ezeket a történéseket: flex, körfűrész, kúpos tésztagömbölyítő gép, elszívó és fűnyíró is csonkolt ujjperceket. Mint a nyílt napon elhangzott, szabályos munkavégzéssel ezek a balesetek megelőzhetők lettek volna.

Figyelemre méltó adat, hogy a hatóság tavaly 460 munkáltatót ellenőrzött és minden másodiknál találtak valamilyen szabálytalanságot. A munkavállalók súlyos és közvetlen veszélyeztetése miatt 22 alkalommal került sor munkavédelmi bírság kiszabására. A legtöbbször be- és leesési veszély, illetve üzemeltetéssel kapcsolatos biztonságtechnikai hiányosságok – példának okáért védőburkolat hiánya – miatt büntettek. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában