Csapatmunka

2023.04.20. 13:33

Újabb együttműködési megállapodásokat írt alá az egri egyetem rektora

Technikusképző intézményekkel írt alá együttműködési megállapodást dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) rektora csütörtökön a Tittel Pál Könyvtárban. Az egri egyetem fontosnak tartja a tudástranszfert, ezért négy új szakképzési centrummal egyeztek meg.

F. V. E.

Több intézménnyel kötött megállapodást dr. Pajtókné dr. Tari Ilona

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona elmondta, az egri egyetem újabb állomáshoz érkezett, mely a szakképzéshez kapcsolódik. 

– Köztudott, hogy az elmúlt években átalakult a szakképzés, és ez az egyetemre is hatással volt, a felvételi követelményrendszer is megváltozott. Lehetőség nyílt arra, hogy a technikumból érkezők felvételi pontszámát kizárólag a szakmai vizsga eredménye alapján határozzuk meg. A szakképzésben tanulók azok a diákok, akik már középiskolás korukban tudják, hogy valamilyen szakmát szeretnének tanulni, és célirányosan folytatják a tanulmányaikat az egyetemen – részletezte a rektor. 

Kiemelte, hogy az egri egyetem stratégiai jellegű célkitűzése az, hogy ne csak önmagában létezzen a régióban, hanem egyfajta tudástranszfert hajtson végre különböző vállalkozásokkal, cégekkel, oktatási intézményekkel. Ezen küldetéshez jól illeszkedik a szakképző intézményekkel való együttműködés. Az idei tanévben már a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Technikum és Szakgimnázium és Gimnáziummal közösen kidolgozott program alapján okleveles oktatási szakasszisztens képzés indult Tokajban. Csütörtökön pedig újabb négy szakképző intézménnyel kötöttek megállapodást. 

Rozmán Éva, az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium igazgatója, Hajdu Krisztián, az ózdi Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója, valamint Sebes Péter, a sátoraljaújhelyi Szent István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója és Halász Péter, a jászberényi Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium igazgatója írtak alá együttműködési megállapodást dr. Pajtókné dr. Tari Ilonával. 

Dr. Németh Zoltán, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság osztályvezetője, teremtésvédelmi referense kiemelte, az együttműködési megállapodások hidat építenek a köznevelési és a szakképző intézmények, valamint az egyetem között. Egyebek mellett informatika és távközlés, turizmus és vendéglátás, valamint gazdálkodás menedzsment ágazatokban működnek együtt a szakképzési centrumok az egyetemmel. 

Ezt követően A technikusi képzésből a felsőoktatásba címmel tartottak konferenciát a líceum kápolnájában. A konferencián szó esett egyebek között a szakképzések aktualitásairól. Dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke beszélt a szakképzést érintő kihívásokról és a pályaorientáció fontosságáról is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában