Durva adatok

2023.05.14. 07:00

Hét ember vesztette el valamelyik testrészét munka közben Hevesben

A következő hónapokban a faipari cégek számíthatnak ellenőrzésre Hevesben.

T.B.

Nemrégiben munkavédelmi nyílt napot tartottak Egerben, amelyre várták a cégek munkavédelmi felelőseit, valamint a sajtó munkatársait is. Az eseményt rendszerint a munkabalesetben elhunytak világnapján tartják, ez alkalommal is ekkor igyekeztek felhívni a figyelmet a biztonságos munkavégzésre a szakemberek. A tavalyi baleseti statisztikákat és az ellenőrzési tapasztalatokat Veres Pál, a Heves Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Osztályának munkavédelmi szakügyintézője ismertette.

Tavaly 460 Heves vármegyei munkáltatót ellenőriztek, felüknél találtak szabálytalanságot. A vizsgált foglalkoztatóknál több mint 16 ezer ember dolgozott, kilencven százalékuknál megállapítottak valamilyen hiányosságot, de a súlyos szabálytalansággal érintett munkavállalók aránya 15 százalék volt, 2300-an dolgoztak veszélyes körülmények között. A legtöbb ellenőrzés az építőiparban volt, 257 ebben érdekelt vállalkozásnál jártak a munkavédelmi ellenőrök, rajtuk kívül még közel félszáz gépipari, ugyanennyi feldolgozóipari és több mint negyven egyéb ágazatban érdekelt cégnél jártak ellenőrök, de kereskedelmi, egészségügyi, szállítási, mezőgazdasági foglalkoztatókat is vizsgáltak.

Érdemi döntés félezer esetben született, felüknél állapítottak meg súlyos veszélyeztetést, ötszáz eszközt állíttattak le, s több mint 1400 munkavállalónak tiltották meg a további munkavégzést. Munkavédelmi bírságot 22 esetben szabott ki a hatóság, melyek közül 8 munkabalesettel, illetve ezen belül négy súlyos, ezek közül egy halálos munkabalesettel volt kapcsolatos. Halálos baleset tavaly ugyan nem történt, a bírságról még egy 2021-es tragédia kapcsán hozott határozatot a szakigazgatási szervezet. A leggyakrabban előforduló súlyos veszélyeztetés a leesésvédelem hiányából, a gépek biztonságtechnikai hiányosságaiból, az egyéni védőeszközök hiányából fakadtak, de képzettség nélkül is odaengedtek gépekhez embereket a foglalkoztatók. Problémák voltak veszélyes anyagokkal, azbeszttel való munkavégzés esetén is.

A hatósághoz tavaly tíz panasz érkezett, ebből hét munkahelyen történt balesettel kapcsolatosan, s négyet megalapozottnak is találtak. A fennmaradó három eset közül egy munkahelyen történt haláleset nem baleset következtében történt, egy másiknál pedig nem volt bizonyítható, hogy a munkavállalót külső hatás érte. A harmadik esetben a munkáltatónak nem állt szándékában a munkabalesetet nem akként elismerni.

Szaporodtak a közérdekű bejelentések tavaly már 52 ilyet kapott a hatóság, a legtöbbször telefonon, illetve hivatali kapun. Az esetek felében megalapozott volt a bejelentés, majdnem 30 százalékban pedig részben megalapozott. A bejelentések leggyakrabban a munkavégzés körülményeire, az egyéni védőeszközök biztosítására, egyéb jogsértésekre vonatkoztak.

Veres Pál kitért a munkaegészségügyi bejelentésekre is, ilyenből majdnem háromszázat kaptak, leggyakrabban foglalkozási megbetegedésről (210 esetben), valamint rákkeltő anyaggal végzett tevékenységről (70 eset) kaptak bejelentést.

Tavaly Hevesben 703 munkabaleset történt megyénkben, az előző évben 722. A súlyos esetek száma ötről háromra csökkent, a csonkolásos eseteké tízről hétre mérséklődött. Az előző évi kettővel ellentétben halálos munkahelyi baleset Hevesben nem történt 2022-ben. Külföldön hat embert ért baj a megelőző öttel szemben.

Veres Pál említett néhány példát is, csapágyzsírzás után indította el a munkavállaló a gépet, de a tengely a kezében lévő rongyot bekapta, az ujjaival együtt. Egy másik dolgozó önjáró fűnyírógéppel dolgozott, s úgy akart kivenni egy fűcsomót a kidobónyíláson, hogy a forgó késeket nem állította le. Egy harmadik dolgozó egy olyan körfűrészt akart letakarítani a forgácstól, amin még dolgoztak: véletlenül hozzáért. Volt, aki flexeléssel, más védőkesztyűben való körfűrészes munkával rövidítette meg ujjait, de pótkocsiról való leszállásnál és tésztaüzemi munkánál is történt hasonló sérülés.

A legtöbb munkabaleset megyénkben a gépiparban fordult elő, meghaladta a kétszázhúszat, ezek közül egy járt csonkulással. A feldolgozóipar többi ágában valamivel kevesebb mint százhúsz baleset történt, de itt egy súlyos, illetve négy csonkulásos esemény is bekövetkezett. Az egyéb ágazatokban bő hetven, a szállításban majdnem hetven eset történt, félszáz körüli volt a munkabalesetek száma a kereskedelemben, az egészségügyben és a szociális ágazatban, és az igazgatás-oktatás csoportban. A mezőgazdaságban például tucatnyi baleset történt, míg a bányászatban és a pénzügyi tevékenységet végző cégeknél mindössze kettő-kettő. Csonkulásos eset történt a mezőgazdaságbab és az igazgatás-oktatásban. Külföldön hat munkabaleset történt egy-egy a gépiparban és az egyéb besorolású ágazatban, négy pedig szállítási cégnél.

A munkavédelmi hatóság tájékoztatási, tanácsadási munkát is végez, tavaly majdnem háromszázszor adtak tanácsot 461 kérdésben, túlnyomórészt telefonon. A kérdések leggyakrabban foglalkozási megbetegedésre, fokozott expozíció bejelentésére, valamint munkabalesetek minősítésére, kivizsgálására, bejelentésére vonatkoztak. Érdeklődtek védőeszközökről, munkavédelmi szakemberek alkalmazásáról, azbesztes munkatervről, munkahelyi hőmérsékletről, szociális helyiségekről, alkalmassági vizsgálatokról, kockázatértékelésről is.

A hatóság az idei első negyedévben a sütőipari és húsfeldolgozó cégeket vizsgálta, ebben a negyedévben pedig a faipari cégeket látogatják sorra, nyáron 3. fokú hőségriadó esetén a munkafeltételeket ellenőrzik a veszélyeztetett ágazatokban.

A nyílt napon ismertették a munkavédelemről szóló törvény főbb módosításait is, ezek érintették például a veszélyesnek ítélt gépek munkavédelmi üzembe helyezését, a szakmai oktatást, pontosították, mikor kell munkavédelmi szakmai képesítéssel rendelkező személyt alkalmazni. A módosítások között szerepel a GDPR-nak megfelelően történő adatkezelés például a munkavállalók egészségügyi adatai kapcsán, a veszélyes anyagokkal való munkavégzés mikéntjét.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában