Testületi ülés

2023.05.25. 16:31

Indulatokat szított Gyöngyösön a pumpapálya építése

A város a kivágott fák pótlását ígéri, a tiltakozók szerint egyet sem kellett volna kivágni.

Sz. Sz. I.

Izzik a hangulat a Béke téri építkezéssel kapcsolatban

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi képviselő-testület csütörtöki ülésén várható volt, hogy szóba kerül a Béke téri építkezés ügye. Arról már portálunkon is beszámoltunk, hogy egy kerékpáros pumpapálya valósulhat meg a téren. A képvielő-testület tavaly decemberben döntött úgy, hogy pályázik a programra, a napokban pedig már a kivitelezési munkák is megkezdődtek. Az önkormányzat arról adott hírt, hogy tereprendezés során néhány fát is ki kellett vágniuk a szakembereknek. Közlésük szerint összesen négy fát és egy cserjét távolítottak el a pálya tervezett nyomvonalából, amelyeket legalább kétszeres mennyiségben pótolnak majd, az új fák helyét pedig ugyancsak a Béke téren jelölik ki.

A néhány fa kivágása azóta a Gyöngyösön heves vitát gerjesztett, a Béke tér és környékének közösségi oldalán ez különösen tettenérhető. A tiltakozók leginkább azt sérelmezik, hogy nem kérdezték meg a közelben élőket a kiserdő fáival kapcsolatban, illetve olyan vélenény is van, hogy fakivágás nélkül is megoldható lett volna a kivitelezés. Hiesz György polgármester nyugalmat kért az ügyben, hogy a pumpapálya és kreszpark elkészüljön. A fákat pótolni fogják, tette hozzá a polgármester.

Gyöngyösön másutt is komoly ellentéteket okoz a fák kérdése. Juhász Katalin, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság igazgatója arról beszélt a képviselőknek, hogy egyrészt támadják a céget a közterületi fák kezelésével kapcsolatban, másrészt viszont tucatjával érkeznek hozzájuk bejelentések azokról a károkról, amelyeket például túlnőtt ágak okoznak. 

– Vegetációs időszakban kizárólag száraz fákat vágunk ki, illetve olyan baleset-, továbbá életveszélyt elhárító munkákat végzünk, amire igenis szükség van. Emellett sorra kapjuk a bejelentéseket társasházkezelőktől, lakóktól, hogy a fa az erkélyre ér, a redőnyt veri, betörte ablaküveget. Ezekben az esetekben egy-egy gally levágásáról van szó. Akik a fészkelő madarak miatt aggódnak, azokat szeretném megnyugtatni, hogy nekünk is az a célunk, hogy a szárnyasok a fákon maradjanak. Amelyik fán madárfészek van, azon nem végzünk komoly beavatkozásokat. Ifjítás sincs vegetációs időszakban – részletezte Juhász Katalin.

Az igazgatónő egyebek között azt is elmondta a képviselők kérdéseire adott válaszában, hogy tudomása szerint az autóbuszmenetrend módosítása nincs napirenden. Gyöngyös jelenlegi szerződése a Volánbusszal augusztus 31-én lejár. A Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság a júniusi testületi ülésre készíti el a helyi járatú közlekedéssel kapcsolatos előterjesztését.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában