Lakat

2023.05.19. 12:14

Nem írja alá a Katona-téri parkolóház bérlését az egri polgármester

A polgármester szerint bérelni se éri meg hosszútávon, de a város nem is tudja megvenni az épületet.

Sz. M. L.

Mirkóczki Ádám a közgyűlésben Archív fotó

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Az egész parkolóház egy merénylet a város ellen. Ez a legsúlyosabb örökségünk az előző közgyűlésektől. Számos kísérletet tettünk, hogy 2020-ban rendezni lehessen a nagy károkat okozó parkolóház ügyet. Akkoriban a járvány miatt a kormány elvette a gépjárműadót, megtiltotta a hitelfelvételt és megfelezték az iparűzési adót. Nem volt lehetőség megvenni. Külső szereplőt sem tudtunk bevonni, hogy kijelöljünk egy vevőt. Nem kötöttem meg az újabb 15 éves szerződést. Az Evat továbbra is üzemeltette szerződés nélkül az egriek érdekében. Mióta azonban új vezetése van a cégnek, nyilván politikai parancsra bezárták a parkolóházat – idézte fel a Katona-téri parkolóház ügyét Mirkóczki Ádám polgármester pénteken sajtótájékoztatón.

– Azt láttam, hogy az alap célokban nincs vita. Csetneki-féle áprilisi előterjesztés-módosításokkal elodázták ugyan a végleges döntést, de a közgyűlés felhatalmazott a tárgyalások lefolytatására. Ez megtettem majd aztán értesítettem a frakcióvezetőt Orosz Lászlónét (Fidesz-KDNP), csakhogy Csetneki Attila ügyvédként teljesen jogtalanul tárgyalt a tulajdonossal eközben és behozott egy újabb szerződés tervezetet a keddi rendkívüli ülésre majd a szörny koalíció megszavazta ezt az Eger ellenes, 6 évre szóló szerződést – hangsúlyozta.

A polgármester szerint bérelni se éri meg hosszútávon, de a város nem is fogja tudni jövőre megvenni az épületet, az évekkel pedig nő a vételára, tehát szerinte később sem lesz rá pénz.

– Ha az Evat kimutatásait végignézzük, akkor látjuk hogy 620 millió forintos kárt okozott eddig a városnak. Ezt figyelembe véve egy piaci szereplő nemhogy több mint egymilliárd forintért nem venné meg, de talán 120 millió forintért sem. A 6 éves szerződés nem a város érdeke. Ez egy pénzügyi merénylet. Ha az Evat szakmai alapon működne, akkor tiltakoznának a szerződés ellen. A parkolóház a legjobb évében 2019-ben 36 millió forintot termelt. A bérleti díj ekkor volt 55 millió forint, ebben nincs benne az üzemeltetési költség. Vagy rá kell kényszeríteni a tulajdonost, hogy üzemeltesse ő vagy kedvezőbb feltételeket kell kialakítani. Ha ez nem megy, akkor bíróság előtt kell érvényt szerezni a város érdekeinek. A Csetneki-féle szerződést nem fogom aláírni – közölte a polgármester. Hozzátette szerinte a tárgyalással a képviselő ügyvédi tudásával inkább a város ellen dolgozott mint érte ráadásul Mirkóczki szerint felhatalmazás nélkül titokban tárgyalt. A polgármester azt is elmondta, hogy már dolgozik egy általa megfelelőnek tartott megoldáson és olyan helyzetet akar teremteni, hogy a tulajdonos ne tudja az önkormányzatra kényszeríteni az akaratát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában