Tabuk nélkül

2023.06.19. 12:57

Az alapítvány támogatja a rászoruló roma nőket Szajlán

Alig beszélünk róla, de ma is lányok, nők ezreit érinti a menstruációs szegénység hazánkban. Azokon a napokon se tamponra, se betétre nem telik.

B. K.

Egészségügyi ládát helyeztek ki

Forrás: Tarnagyöngye Egyesület-Szajla/Facebook

Nem címlapsztori, de attól még nagyon is valós, hétköznapi jelenség hazánkban a menstruációs szegénység. Ó-Szajlán a Tarnagyöngye Egyesület szervezésben nemrégiben erről a témáról is őszintén beszélhettek a nemrég alakult női klubban. A Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület képviselői is ellátogattak a rendezvényre, ahol tabuk nélkül mondhatták el tapasztalataikat a menstruációs szegénység okairól, s a lehetséges megoldásról. Szajla ezen településrészén többnyire roma családok élnek, nehéz körülmények között.

Nemcsak a serdülő lányok gondja az intim eszközök hiánya. Sokszor se pénz, se lehetőség nincs arra, hogy beszerezzék ezeket az alapvető egészségügyi kellékeket.

Gondként fogalmazták meg az egészséges ivóvíz hiányát, és azt is, hogy bolt sincs helyben, ahol megvehetnék ezeket az eszközöket, az egészségügyi szolgáltatásokhoz is korlátozottan férnek hozzá. Hasznos megoldási javaslatokat is említettek a résztvevők, és ennek bizonyítékaként átadták a negyedik egészségügyi ládát, amit a településen a könyvtár épülete elé helyeztek ki. Ebből - ha más módon nem tudják beszerezni az intim higiéniai termékeket, betétet, tampont - bárki, bármikor kiveheti a szükséges kellékeket a menstruációs időszakban. S ha alkalma nyílik rá, bármikor vissza is teheti azokat a többi, szorult helyzetben lévő lányt, nőtársát támogatva. Mivel a településen nincs bolt, sokszor idő kell ezek beszerzésére is.  

Mint azt Botosné Bencsik Enikőtől megtudtuk, a programot a Kárpátok Alapítvány támogatja, a megvalósításában pedig a Szomolyai Magyar Roma Egyesület, az Egri Egészség- és Környezetvédő Egyesület, a Tarnagyöngye Egyesület, és a Zabarért Egyesület is együttműködik.

A témával kapcsolatban egyébként érdekes és egyben szomorú adatokra bukkantunk. A P&G felmérése szerint az intim termékek iránti keresletnövekedés ellenére minden ötödik magyar lányt érinti a menstruációs szegénység. Vagyis anyagi okokból vagy kellő információ, felvilágosítás hiányában nem jutnak hozzá intimtermékekhez. Ebben a tekintetben ráadásul kedvezőtlen tendencia mutatkozik, vagyis a menstruációs szegénységben élők száma folyamatosan emelkedik, nemcsak magyarországi, de világviszonylatban is. A P&G-hez hasonló termék-előállítók keze ráadásul meg van kötve, hiszen forprofit vállalatként nem ülhetnek be az iskolapadokba ismeretterjesztés céljából, ebben a tekintetben a civil szervezetekkel történő együttműködés szükséges. Példaként említették, hogy van olyan ország, ahol bizonyos korig ingyen biztosítják a lányok számára, míg máshol adómentessé tették az intim higiénés termékeket.

Korábban a Magyar Vöröskereszt is felkarolta a kezdeményezést. Meghirdették a #lánybólnővé iskolai akciót, melynek keretében számos megyénkbeli intézményben megjelentek, hogy intim eszközökkel, felvilágosítással segítsék a kamaszlányok nővé válását.

Világszerte fiatal lányok és nők milliói hiányozhatnak az iskolából és később a munkából is, mert nem elérhetők számukra az alapvető női intimhigiénés termékek. A különböző kényszermegoldások kitalálása mellett komoly pszichés terhet is jelent számukra a nőiességük megélése, gyakran beszélni sem mernek a felmerülő gondjaikról.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában