Levelek

2023.06.27. 14:00

Két partnerrel szerződik Hevesben a Posta

Megyénkben harmincnégy településre nem keres partnert a Magyar Posta.

T.B.

Az egri 1-es Posta bejárata

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt időszakban több postahivatalt is bezártak Hevesben és az állami társaság igyekszik működtetésbe adni a kisebb forgalmú hivatalokat. Érdeklődtünk a Magyar Posta Zrt-nél, hogy megyénkben mennyire van érdeklődés ez iránt, hiszen partneri programjukban a legkisebb, 1500 fő alatti településeken nettó 232 ezer forintot ígértek annak, aki átveszi tőlük a csekkbefizetésre és küldemények felvételére szolgáló szolgáltatási helyet, ugyanakkor a kézbesítést továbbra is a társaság végzi. Az ennél nagyobb településeken jóval alacsonyabb a minimum összeg, de mindenhol van forgalmi alapú jutalék.

Mint írták, a Posta érték, ezért a postából ki kell hozni a maximumot és még versenyképesebbé kell tenni. Meg kell teremteni a gazdaságos és fenntartható működés feltételeit, továbbá a Postának az ország legnagyobb postai szolgáltatási és csomaglogisztikai vállalataként meg kell felelnie a 21. század elvárásainak. Biztosítani kell, hogy a Posta az ország minden pontján magas színvonalú és ügyfélközpontú szolgáltatást biztosítson a lakossági és üzleti ügyfelei számára egyaránt.

Szerintük a Magyar Posta Zrt. új partneri programja arra teremt lehetőséget a kistelepülések lakossága számára, hogy a postai szolgáltatásokat továbbra is helyben, a korábbinál akár hosszabb nyitvatartási időben és több szolgáltatással egyidejűleg vehessék igénybe.

Az új partneri programot 2023. február 13-án indították el, a meghirdetést követő időszakban országosan jelentős számú érdeklődés érkezett az önkormányzatoktól, illetve vállalkozóktól. A partneri kiválasztás, a nyertes pályázókkal történő szerződéskötés, valamint a nyitások előkészítése, ideértve Heves vármegyét is folyamatos. Heves vármegyében jelenleg két partnerrel - egy önkormányzattal és egy vállalkozóval – kötött a Posta együttműködési szerződést. Jelenleg ennél a két nyertesnél is folyamatban van a partneri szolgáltatóhely kialakítása, s továbbra is várják a jelentkezőket Hevesben.

Ismételt megkeresésünkre a cég nem közölte, hogy mely településeken lesznek postapartereik, csak azt írták, az egyes indulási időpontok településenként eltérőek lehetnek. Általánosságban elmondható, hogy a lakosságot és az érintett önkormányzatot 15 nappal az indulás előtt értesítik.

A Posta honlapja szerint jelen állapot szerint Hevesben 34 olyan település van, ahová nem keresnek postapartnert: Balaton, Bátor, Bekölce, Besenyőtelek, Bükkszék, Bükkszentmárton, Dormánd, Egerbocs, Egercsehi, Egerfarmos, Erk, Fedémes, Gyöngyöspata, Halmajugra, Ivád, Kisfüzes, Mezőszemere, Mikófalva, Mónosbél, Nagytálya, Nagyvisnyó, Novaj, Pálosvörösmart, Sarud, Szajla, Szarvaskő, Szentdomonkos, Szilvásvárad, Szúcs, Tarnaörs, Tarnaszentmária, Terpes, Újlőrincfalva és Visznek.

Egy új törvénymódosítás szerint megemelték a nagyobb városokban az egy postahivatalra jutó lakók számát, eddig 25 ezer fő feletti városokban 25 ezer lakosonként kellett hivatalt biztosítani, most ez a határ 30 ezerre emelkedik és automatizált kézbesítő eszközzel is ki lehet váltani a postát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában