Bezárnak?

2023.04.07. 15:25

Veszélyben vannak a kisfalvak postái Hevesben is

A megyei kistelepüléseknek is fölajánlotta a Magyar Posta Zrt., hogy vegyék át a fiókok üzemeltetését.

Tóth Balázs

Tavaly ősszel már több Heves megyei kispostát bezárt a Magyar Posta Zrt., először ideiglenes jelleggel került lakat az épületekre, majd kiderült, véglegesnek szánják az üzemszünetet. Sajtóhírek szerint a kisebb településeken lévő postahivatalokat próbálja leépíteni az állami cég, hiszen jelenleg a jogszabályban vállaltnál több helyet tartanak fönn. A piaci működésre kényszerített állami társaság a megnövekedett rezsiköltségek és az alacsony bérek kapcsán most arra készül, hogy a kötelező darabszámon túl fenntartott egységeket kiszervezze.

Csőgér Bálinttól, Nagyvisnyó polgármesterétől megtudtuk, őket megkereste az állami cég, kaptak egy szerződés-tervezetet, de húsvét után fognak tárgyalni, egyelőre a helyi hivatal forgalmi adatait nem ismeri. Elképzelhetőnek tartja, hogy az önkormányzat, vagy a szociális szövetkezet átvegye a hivatal működtetését, nem szeretnék ugyanis, ha megszűnne helyben a posta. Nagyvisnyón nem volt gond eddig a levelek kézbesítésével, vagy a csekkek föladásával, jól működött a kirendeltség, de a szomszédos Szilvásváradról, ahol vegyes rendszer üzemel, már hallott rossz tapasztalatokat küldemények meg nem érkezéséről. Ők azt szeretnék, ha jó minőségű szolgáltatás lenne a településen. Azt ugyanakkor nem tudja, mikortól kellene átvenniük a működtetést. Bár a sajtóhír májusról szól, szerinte ez nem kivitelezhető, hiszen részint testületi hozzájárulás szükség, részint üzleti tervet kell készíteni, azon kívül a település éves költségvetését is elfogadták már. Azt viszont értékeli, hogy nem egyik napról a másikra jelentik be a posta bezárását, mint tették azt a takarékszövetkezet esetében, hanem leülnek velük tárgyalni.

A posta-bolt elfogadhatóan működik, a kézbesítésben volt probléma, amikor emberhiány volt a településen, tudtuk meg Szaniszló László szilvásváradi polgármestertől. Mint mondta hozzájuk már korábban is autóval vitték ki a csomagokat és leveleket, egy-másfél évvel ezelőtt volt helyettesítés, amikor összevissza dobálták be a leveleket, azóta a helyzet normalizálódott.

Bár az 1500-nál kisebb lakosságszámú települések postáinak bezárásáról szólt a hír, a valamennyivel ez alatt maradó Átány esetében Jámbor Dénes polgármester szerint nincs szó ilyesmiről, őket nem kereste meg a Magyar Posta Zrt. Az 1200 fős Tenk önkormányzatát viszont igen. Szopkó Tamás polgármester szerint az ezer fő alatti településeken várhatóak bezárások, az 1000-1500 fő közötti községekben csak megpróbálja működtetésbe adni a posta a hivatalokat. Ők nem kaptak kedvező ajánlatot, mindössze minimálbérnyi összeget adna a társaság az önkormányzatnak, ha átvennék az üzemeltetést. Minden más költség azonban a helyhatóságot terhelné, ami komoly kiadásokkal járhat, nem volna számukra előnyös. Egyébként elégedettek a helyi posta működésével, más településekről is jönnek ide ügyfelek. Szopkó Tamás szerint nem biztos, hogy megoldás lenne, ha például egy bolt venné át a posta működtetését, hiszen oda is nehéz embert találni.

Megkeresésünkre a Magyar Posta Zrt. cáfolta, ha az önkormányzat nem veszi át a posta üzemeltetését, akkor bezárják az adott településen működő postát. Valóban megkeresték az 1500 fő alatti kistelepülések önkormányzatait, hogy felajánljanak egy új típusú partneri együttműködési lehetőséget. Korábban már tizenkilenc Takarékbank fiók és két kistelepülési élelmiszerüzlet bevonásával tesztelték a partneri üzemeltetést, a Magyar Falu Programban pedig további 220 üzlet csatlakozott ehhez. Szerintük ez az üzemeltetési forma mind az ügyfelek, mind a partner vállalkozások számára hatékonyan és eredményesen működik.

A társaság azt közölte, az önkormányzatokkal, illetve az érdeklődő országos kereskedelmi hálózatokkal, valamint helyi vállalkozásokkal megkezdődtek a tárgyalások, rövidesen pedig szerződéseket is kötnek. Az új partneri modell keretében a meglévő vállalkozói vagy szolgáltatói tevékenység mellett végezhető a postai feladatellátás, így növelhető az ügyfélkör és az árbevétel. A lakosságnak megmarad a szolgáltatás helyben, a korábbinál akár hosszabb nyitvatartási időben. Egy helyen, gyorsan és hatékonyan vehető igénybe több szolgáltatás is.

A társaság szerint amennyiben az önkormányzat vagy vállalkozó nem akarja átvenni a posta működtetését, akkor a szerződésben vállalt egyetemes szolgáltatói kötelezettségükként, a törvényben megszabott keretek között látják el a jövőben is feladataikat, írták. Ugyanakkor, mint a partneri programban emlékeztettek, a törvény csupán 1600 postafiók fenntartását írja elő, míg a Magyar Posta ezt túlteljesíti és jelenleg 2200-at tart fenn.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Kiss Annamarie/Hajdú-Bihari Napló)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában