Megszűnnek

2023.06.11. 15:08

Megszakad a segítő szív: mi legyen a kupakgyűjtők sorsa?

Vármegyénkben is számos „kupakgyűjtő” szívet állítottak fel, többnyire jótékonysági céllal. Az Európai Unió előírása érelemében azonban ez a lehetőség hamarosan megszűnik.

T. O.

Selypen éppen három éve állították fel a szívet, a gyerekek legnagyobb örömére

Forrás: Tari Ottó / Heves Megyei Hírlap

Június 30-tól országosan befejeződik a kupakátvétel, mivel egy európai uniós előírás miatt hamarosan minden kupakot rögzíteni kell a palackjához. Máris egyre több italforgalmazó áll át a rögzített kupakokra, így július elsejétől nem veszik át a műanyag-feldolgozó cégek sem az összegyűjtött csavarzárakat, mert változik a feldolgozás menete.

Heves vármegyében az utóbbi időben számos „kupakgyűjtő” szívet állítottak fel, így például Gyöngyöspatán is, hogy így segítsenek egy-egy nemesebb ügyet. Az eszközök kihelyezésének sokszor inkább az összetartozás erősítése, semmint a tényleges anyagi támogatás összegyűjtése volt a célja, tekintve, hogy az adományozás e formája nehézkes. Egyrészt az anyagi haszon kicsi – bár tény, hogy sok kicsi sokra megy –, másfelől pedig a szívek ürítése macerás, a kezdeti lelkesedés előbb-utóbb lankad, arról nem is beszélve, hogy adott esetben akár több tíz kilométert kell szállítani az összegyűlt műanyagot a legközelebbi átvevőhelyre.

Hogy mi lesz a sokszor közösségi találkozóhelyként is funkcionáló piros szívek sorsa, egyelőre nem tudható. Selypen például a városrész közösségi portálján megkérdezték a helyieket, akik ötleteikkel segíthetik a jövőbeni hasznosításukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában