Schneider Electric

2023.06.30. 17:27

Több mint 900 millió forint értékben fejlesztenek a gyöngyösi üzemben

Az elmúlt két évben mintegy 40 százalékkal nőtt a termékeik iránti igény világszerte.

Szabó István

A Schneider Electric gyöngyösi üzeme

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A megújuló energiaforrások, illetve a digitális megoldásokkal elérhető energiamegtakarítás jelentik a szakemberek szerint a legkézenfekvőbb megoldást a világpiacon tapasztalható energiaár-emelkedésre. A Schneider Electric szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az energiamonitoring, a magasabb rendelkezésre állás, a hatékony és rugalmas energiafelhasználás mind-mind csökkentik az egységnyi termelésre jutó energia mennyiségét és költségét. A karbonsemlegességhez vezető folyamatot a megújuló, zöld energiaforrásokon alapuló, a digitális megoldásokkal egyre hatékonyabbá váló rugalmas villamosenergia-ellátás, az Energia 4.0 viszi előre. Siliga Tünde, a Schneider Electric gyöngyösi gyárának igazgatónője ezzel kapcsolatban arról beszélt portálunknak, hogy mindnyájan megtapasztaltuk az elmúlt év során, hogy milyen problémákat okozhat mind a gazdaságban, mind az otthonokban az energiahatékonyság hiánya.

– Látjuk, hogy a világban egyre több energiára lesz szükség, ahogy fejlődik a világgazdaság. Emellett egyre bizonytalanabb a hozzáférés is. A cégünknél is fontos szerepet kap a megújuló zöldenergiák felhasználása, az ezeken az energiaforrásokon alapuló megoldások. A digitális megoldásokból következő adatgyűjtések is fontosak az energiahatékonyság felé történő elmozdulásban. Csak úgy tudunk spórolni, s így előbbre jutni, ha a technikai adottságokat felhasználjuk. A Schneider Electric nagyon jó megoldásokat kínál ehhez. A gyöngyösi gyárunkban olyan, Európában egyedülálló, 800 és 6500 amper közötti vezetőképességű áramvezető síneket gyártunk, amelyekkel megfelelő rendszerek építhetők ki a nagyberuházásokon. Nemcsak a kontinensünkre, de Dél-Amerikába, Afrikába is szállítunk belőlük. Jelen piaci környezetben az elmúlt két évben nagyon megnövekedett a termékeink iránti igény – közel 40 százalékos a fejlődés. Ez további lehetőségeket ad, hogy még nagyobb léptékben részt vegyünk a piacon – részletezte Siliga Tünde.

A Schneider Electric idén májusban jelentette be, hogy több mint 900 millió forint értékben fejlesztenek a gyöngyösi üzemben, amelynél a fenntarthatósági szempontok is kiemelt figyelmet kaptak. Siliga Tünde elmondta, hogy ezzel jelentősen bővül a gyár kapacitása.

– Hatalmas a kereslet a Canalis áramvezető síneinkre, amelyekkel a kábeles megoldáshoz képest lényegesen gyorsabban telepíthetők az ipari berendezések, illetve kedvezőbb az ár-érték arányuk. Egy 4 méteres sín például egy hatalmas köteg kábelt helyettesít. Az áramvezető sín előállításában fontos szerepet játszó, csúcstechnológiát képviselő élhajlító berendezést helyeztünk üzembe az év elején 100 millió forint értékben. Az új gép közel kétszer több élhajlítást képes elvégezni egy műszak alatt, az energiaigénye viszont nagyjából fele a réginek. A kapacitás-bővítési lehetőség kihasználására egy 52 millió forint értékű, egyéni igényekre fejlesztett lemez szeparátort is üzembe helyezünk. Az egyszerűbb telepíthetőség érdekében módosult a Canalis áramvezető sínek dizájnja, az összeszerelő állomásokon is változtatásokat kell végrehajtani. A gyártósor továbbító görgőit 16 millió forintból módosítjuk, további 24 millió forintot a szegecselőfejek átalakítására fordítunk. Emellett 108 millió forintból készül egy speciális fröccsöntő szerszám az új dizájnt kapott csatlakozó blokk gyártásához. A korábban külső beszállító által készített csatlakozóelemek gyártása is házon belülre kerül egy 280 milliós fejlesztéssel. Ennek része egy présgép beszerzése 160 millió forintért, egy speciális szerszám megvásárlása 28 millióért, a fennmaradó összegből pedig a gyártáshoz szükséges egyéb infrastruktúrát alakítjuk ki. Két gyártósoron 320 millió forint összértékben új hegesztőgépeket helyezünk üzembe. Ez az érintett gyártósorok termelési kapacitását mintegy 7 százalékkal növeli – sorolta Siliga Tünde.

Siliga Tünde
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az igazgatónő arról is beszélt, hogy a kereslet növekedésének és a kapacitás bűvülésének köszönhetően a gyöngyösi gyár dolgozói létszáma mára 280-ra nőtt.

– A Schneider Electric a világ száz országában több mint 130 ezer embert foglalkoztat, jelen van valamennyi kontinensen, szerepel a legnagyobb bevételű cégek Fortune 500-as listáján. A globális multiháttér minden előnyét biztosítja a gyöngyösi gyárnak, de fontos szerepet játszanak az egyéni gondolatok is. A termelésünk ugyanis távolról sem futószalag rendszerű. Az ipari létesítményekhez, repülőterekhez, kórházakhoz, adatkezelő központokhoz alkalmas kapacitású áramvezető síneket a mérnökeink kreatív megoldásokkal az adott épületre egyedileg tervezik. Direkt kapcsolatban vagyunk a vevőkkel, hogy a sztenderd elemek mellett milyen egyedi nyomvonalra van szükségük helyben – magyarázta Siliga Tünde.

A gyöngyösi gyár igazgatónője hozzátette, hogy jól tudja, a multikról mára kialakult egy általános kép Magyarországon. A Schneider Electric-et az teszi egyedivé, hogy az alkalmazottai tekintetében a munka és a magánélet egyensúlyának biztosítására törekszik.

– Nem csak szlogen, amikor azt mondjuk, hogy a munkatársaink az elsők, a cég kultúrájának része az odafigyelés a dolgozókra napi szinten. A gyermeket nevelőknek például plusz 5 nap gondozási szabadság jár egy évben, ekkor a cég a táppénzt kiegészíti 100 százalékra. Táborozást szervezünk nyárra a gyereknek, ami a szülőknek nagy könnyebbség. Gyárunk a maga 280 dolgozójával még meglehetősen családias környezetnek tekinthető, mindenki ismer mindenkit, és igazán jól meg tudunk beszélni mindent, remek csapattal dolgozunk együtt. Sok energiát fordítunk az oktatásokra, amelyek között kiemelnek a dolgozók biztonságát szolgálók. Alapelvünk, hogy mindenki egészségesen jöjjön dolgozni, és úgy is menjen haza. Ergonómiai szempontból is nagy figyelmet fordítunk az egyes munkafolyamatokra – hangsúlyozta Siliga Tünde.

A villamosenergia-szektor férfias üzletág sztereotípiáját ébresztheti a köztudatban, ám a Schneider Electric számos kulcspozícióban alkalmaz nőket vezetőként. Siliga Tünde szerint a magánélete és a munkája harmonikus egységet alkotnak, pedig naponta 150 kilométerről jár Gyöngyösre dolgozni, és négy gyermeke van.

– Alapvetően olyan típusú ember vagyok, aki mindig szeret valamit tanulni. Az újdonsággal való találkozás nekem rendszeresen plusz erőt ad. A gyermekeimtől is sokat tanulok, hiszen ők más korosztály más érdeklődési körökkkel. Kölcsönösen hasznosítjuk egymás tapasztalatait. Szerencsére okosan fel tudom használni a napi három óra ingázást is munkára, családi kapcsolattartásra – mondta Siliga Tünde.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában