Jubileum

2023.07.20. 13:00

A 750 éves Vámosgyörk a jeles évforduló ünneplésére készül

A közelgő falunapon régi fotók vetítésével is felidézik a település múltját.

Szabó István

Huszárok a tavaszi Visontai Kovách László-emléknapon

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Vámosgyörköt, illetve annak életét ábrázoló régi fotókat, képeslapokat kér a község önkormányzata a lakosságtól a 750. évforduló méltó megünneplésére. A községet IV. (Kun) László király oklevele említette meg először 1273-ban Jurk alakban. A község vezetése felhívásában most olyan képeket vár, amelyeken egykori vámosgyörki ház, intézmény vagy utcarészlet szerepel, esetleg egy-egy régi szokást felelevenítő eseményen készült, vagy a településhez kapcsolódó régi tárgy látható rajta. Balogné Ványi Diána, a közösségi ház vezetője arról tájékoztatta portálunkat, hogy a fotókat, képeslapokat szkennelés után természetesen visszajuttatják a tulajdonosaiknak.

– Az anyagból digitális vetítést tervezünk augusztus 12-én, akkor lesz a falunapunk. Egy kiállítást is szeretnénk összehozni a fotókból. Így kívánjuk bemutatni Vámosgyörk múltját és napjainkat – közölte Balogné Ványi Diána.

Azt is megtudtuk, hogy már elkészült a Visontai Kovách László emlékkötet is. A vámosgyörki Nagy Ádám, a könyv szerkesztője hosszú és küzdelmes munka lezárásának jellemezte a nyomdai munkálatok befejezését. A kötet annak a tudományos konferenciának az anyagát tartalmazza, amelyen Hajagos József, Nagy Ádám, Szalay György Sándor és Kerékgyártó József Károly boncolgatta Visontai Kovách László életpályájának egyes részleteit az idei jubileumi rendezvénysorozat tavaszi, első állomásán, a Visontai Kovách László-emléknapon. 

Mint arról már portálunkon is írtunk, Vámosgyörk egykori földbirtokosa maga is fegyverrel a kezében harcolt az 1848-49-es szabadságharcban századosi rangot elérve. Később vármegyénk főjegyzője, emellett Gyöngyöspata, majd hosszú éveken át Gyöngyös országgyűlési képviselője, sőt, sokáig a képviselőház háznagya volt. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában