Állatvilág

2023.07.23. 19:13

A szarvasbogarak fogásait a birkózók is elirigyelnék + videó

Érdekes videót tettek közzé a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei a szarvasbogarak küzdelméről.

Barta Katalin

Egy kifejlett szarvasbogár Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai,  Korompai Tamás zoológiai referens és Zagyva Gergő erdészeti munkatárs újabb lenyűgöző videót tettek közzé az igazgatóság hivatalos Facebook oldalán. Ezúttal a szarvasbogarak életéről, a párzásért és a táplálékforrásért vívott küzdelméről láthatunk érdekes felvételt. 

Megtudtuk azt is, hogy a szarvasbogarak lárvái fák korhadó gyökereivel táplálkoznak és 3-5 évig fejlődnek.  A kifejlett bogarak (imágók) mindössze néhány hétig élnek. Rövidke életük alatt egyetlen feladatuk van, gondoskodni a következő nemzedékről. Ennek során hímek gyakran kemény harcokat vívnak a nőstények kegyeiért. Ehhez az energiát elsősorban fák kicsorgó nedveinek nyalogatásával nyerik. Viszont, amint ezen a videón is látható, nemcsak a párzás jogáért folyhat a küzdelem, hanem a táplálékforrásért is! Az idős tölgyfa kicsorgó nedve vonzotta ide a hímeket, akik egymást próbálják elzavarni a táplálékforrás közeléből. 


A videó elején látható, hogy a kisebb hímek nem mindig riadnak vissza a nagyobbaktól, azonban a méretesebb rágók fölénye megmutatkozik a szemtől szembeni küzdelem során. A szarvasbogár hímek körében tehát - nagyrészt - a mondás így igaz: "a méret a lényeg!"- áll a bejegyzésben.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában