Diploma

2023.07.21. 14:15

Diplomaosztó ünnepséget tartott a MATE gyöngyösi campusa + fotók

Dr. Tóth Eszter egyetemi docenst választották a hallgatók a tanév Aranykréta Vándordíjas oktatójának.

Szabó István

Diplomaosztó ünnepség a gyöngyösi campuson

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

A sikeres záróvizsgát tett hallgatók közül 130-an vették át személyesen az alap-, vagy mesterszakos diplomájukat, illetve felsőoktatási szakképzéses oklevelüket pénteken a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gyöngyösi Károly Róbert Campusán. A MATE a mesterképzésben végzett hallgatókat okleveles közgazdásszá, okleveles agrármérnökké, az alapképzésben végzetteket közgazdásszá, mérnökké, gazdaságinformatikussá, a felsőoktatási szakképzésben végzetteket felsőfokú közgazdász-, mérnök-, gazdaságinformatikus-, illetve felsőfokú informatikus-asszisztensekké, valamint gyógynövény technológussá fogadta.

A hagyományoknak megfelelően a végzett hallgatókat dr. Bujdosó Zoltán főigazgató köszöntötte, és a diplomákat is ő nyújtotta át nekik. A főigazgató beszédében szólt az eseményen az aranydiplomájukat átvevőkhöz is.

– Azt gondolom, hogy nagyon jó kollégáim vannak itt. Olyanok, akiknek a hallgató a gyermeke és nem az ellensége, a munkatárs a barátja és nem egy ismeretlen személy, az intézmény pedig a szívügye és nem csak a munkahelye. Ettől lett család a gyöngyösi intézmény, és lettek benne önök is családtagok. Most persze a tékozló fiú elhagyja szüleit, de bízunk benne, hogy visszatalál. Álljon önök előtt jó példaként az a több tucat jelen lévő aranydiplomás, akik 50 évvel ezelőtt vették át oklevelüket intézményünkben, és a mai napig megbecsült tagjai társadalmunknak. Diplomásokként ugyanis tisztában kell lenniük azzal is, hogy felelősségük egyre nagyobb lesz, és nemcsak magukat, hanem egy közösséget is képviselnek. Biztosan emlékeznek még a legendás aranycsapat kapusára, Grosics Gyulára, ő mondta a következő szavakat: 

A játékosok még véletlenül se higgyék azt, hogy ők tisztelik meg a közönséget, hanem éppen fordítva. A játékos érezze magát megtisztelve, hogy egy nemzet színeit képviselheti a nagyvilágban. Ez egy íratlan törvénye a közösség képviseletének, és ez nemcsak a sportra, hanem a világon minden másra igaz.

- Képviseljék hát méltóképpen a nagyvilágban a gyöngyösi felsőoktatást, az önökre büszke szüleiket, párjukat, gyermekeiket, akik az önök boldogulásáért a legtöbbet tettek. Nemcsak aranydiplomásokat, hanem külföldi hallgatókat is köszöntünk ma. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy új lapot nyitottunk az intézmény felsőoktatásának történetében. Különösen büszke vagyok kollégáimra – beleértve a háttértámogatást nyújtó dolgozókat is -, hogy időt és energiát nem kímélve képezték, képzik magukat azért, hogy a külföldi hallgatóink a lehető legjobb színvonalú szolgáltatást kapják. Munkánk legszebb eredménye, hogy a ma oklevelet átvevő hallgatók közül hárman doktori iskolában folytatják tanulmányaikat. Valami hasonló öröm és büszkeség lehetett a ma aranydiplomájukat átvevők szemében is, amikor fél évszázada oklevelüket átvehették, letéve ezzel hazánk mezőgazdaságának, különösen a kertészetnek, a gyümölcstermesztésnek és a borászatnak az alapjait. Köszönjük azt a szellemi örökséget, amit ránk hagytak és ígérjük 10 év múlva ugyanitt várjuk önöket, hogy gyémánt oklevelüket átvehessék. Végezetül engedjék meg – hiszen ez a tanév utolsó eseménye számunkra is – , hogy köszönetet mondjak kollégáimnak, amiért egész évben mögöttem, ha kellett mellettem álltak, és képviselték azt a szellemiséget, amit jövőbe mutatónak gondolunk – zárta beszédét dr. Bujdosó Zoltán.

Hiesz György, Gyöngyös polgármestere köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy a nappali tagozatos hallgatók nemcsak az egyetemen érezték jól magukat, de a befogadó városban, Gyöngyösön is. 

– A levelező hallgatók előtt mindig kalapot kell emeljek, hiszen nem könnyű munka, család, esetleg gyermek mellett tanulni. Az 50 éve végzettek azok a szakemberek, akik a magyar mezőgazdaság legszebb, legsikeresebb időszakában gyakorolták a csodálatos szakmájukat. Azt gondolom, hogy ez a campus nem a nagy méretéről híres. Magam is itt tanultam, és mindig jó szívvel emlékszem azokra a tanárokra, akiktől egy életre szóló tudáson kívül élményt kaptunk. Soha nem volt ez nagy intézmény, de mindig az adta az erejét, hogy jó a közössége, közvetlen emberi kapcsolatok születnek benne, ami lehet, hogy sokkal fontosabb az életben, mint sok más – fogalmazott Hiesz György. 

A friss diplomások nevében Lőcsei Viola búcsúzott az intézménytől és az oktatói kartól. Mint mondta, most, hogy tovább lépnek életük következő fejezetébe, vegyes érzelmek kavarognak bennünk: boldogok mert elértük a kitűzött célunkat, ám szomorúak is egyben, mert eljött a búcsú ideje. Mindig büszkén tekintenek vissza az egyetemi éveikre, és az itt kötött barátságokra, köszönt el társai nevében Lőcsei Viola. 

Az ünnepségen a hallgatói önkormányzat átadta az Arany Kréta Vándordíjat, amit minden évben a hallgatók titkos szavazatai alapján ítélnek oda az adott tárgyból való felkészültség, a hallgatókkal szembeni korrektség, a leadott anyag érthetősége, a segítőkészség és követelményrendszerek teljesíthetősége alapján. A 2022-23-as tanévben dr. Tóth Eszter egyetemi docenst ítélték a hallgatók a legméltóbbnak a címre. Sor került a jubileumot ünneplő kollégák köszöntésére is: dr. Domán Szilvia, és dr. Tóth Szilárd vehettek át pályájuk 25 éves évfordulóján ajándékot dr. Bujdosó Zoltántól.  Az jogelőd intézményben 50 éve végzettek közül 30 aranydiplomás személyesen vette át az oklevelét. A MATE több hallgatót jutalom ösztöndíjban részesített a tanulmányaik során folyamatosan kiegyensúlyozott, jó teljesítményért, kiváló szakdolgozatért, illetve annak megvédéséért, valamint a záróvizsgán nyújtott kimagasló eredményért. 




 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában