Ingatlanpiac

2023.07.27. 14:00

Komoly áremelkedésen ment keresztül a lakáspiac Hevesben

Heves vármegyében 7 százalékkal 286 ezerre mérséklődött a lakosok száma, a lakóingatlanoké pedig 1 százalékkal 136 ezerre nőtt.

Molnár Helga

Az országos tendenciáktól eltérő változások történtek Heves vármegye lakáspiacán az utóbbi évtizedben. A teljes lakosság 3,4 százalékkal 9,6 millió főre csökkent az előző, 2011-es népszámláláshoz képest. Ezzel párhuzamosan Heves vármegyében 7 százalékkal 286 ezerre mérséklődött a lakosok száma, a lakóingatlanoké pedig – az országos 4,3 százalékos növekedéssel szemben – 1 százalékkal 136 ezerre nőtt. Egyebek mellett ez áll az ingatlan.com új elemzésében, amely a friss népszámlálási adatok alapján mutatja be a Heves vármegyei lakáspiacon bekövetkezett változásokat.

Az ingatlan.com adatai szerint idén július elején összesen több mint 3800 eladó lakóingatlan szerepelt a kínálatban. Az átlagos négyzetméterár 365 ezer forint volt, ami 145 százalékos drágulásnak felel meg a 2018-as átlaghoz képest. Egerben az átlagos négyzetméterár 122 százalékkal 570 ezerre nőtt. A vármegyeszékhely nyaraló övezetbe tartozó, azaz a Tisza-tó mellett lévő települései közül Poroszlón 244 százalékkal 310 ezer forintra, Kiskörén ugyanakkor 97 százalékkal 197 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár.

A 2011 óta eltelt évtized második felében, a fizetések emelkedése és a járványhatás felerősítette a nyaralóövezetekben lévő, jellemzően kerttel rendelkező lakóingatlanok iránti keresletet, ami hozzájárult a vármegye lakáspiacának fejlődéséhez.

Az is kiderül az ingatlan.com elemzéséből, hogy a legjelentősebb kínálattal rendelkező vármegyei településeket nézve Gyöngyösön például 112 százalékkal 431 ezer forintra, Hatvanban 164 százalékkal 488 ezer forintra, míg Füzesabonyban 113 százalékkal 271 ezer forintra emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai. A vármegyei lakáspiacnak az is erőt ad, hogy több település iparilag fontos szerepet tölt be.

Az országos trendekről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, a 2011-hez képest bekövetkezett változások közül kiemelhető, hogy a nagyvárosok vonzáskörzetei az évtized nyertesei.
– Ennek hátterében az áll, hogy a legnagyobb népességű városokban jelentős lakáspiaci drágulás ment végbe, ezért sokan megváltak az ottani ingatlanjuktól és az agglomerációs települések felé vették az irányt, ahol alacsonyabb átlagos négyzetméteráron, sokszor nagyobb lakóingatlant tudtak vásárolni. Ez azonban az országos tendencia, a különböző országrészekben komolyabb eltérések láthatóak – közölte.

Balogh László beszélt arról is, hogy idén az országos lakáspiacon visszafogott a kereslet, ez részben a bizonytalan gazdasági környezettel, az árak korábbi jelentős emelkedésével magyarázható, ezért számos háztartás elhalasztotta a lakásvásárlást, költözést. Ugyanakkor a következő időszakban a kisebb, úgynevezett falusi csokos települések lakáspiaca felélénkülhet, mivel jövőre a mostaninál kedvezőbb feltételekkel lehet majd igénybe venni ezt a támogatást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában