Átcsoportosítás

2023.07.17. 20:30

Másra szánná az egri önkormányzat azt az 500 milliót, amit az Egrixre kaptak

Az Egrix-Vitkovics projekt már elúszott, most közgyűlés elé viszik, hogy mondjon le róla a város. A cél, hogy ha vissza is kell fizetni a pénzt másra később felhasználhassák a forrást.

Szabadi Martina Laura

Az Egrix területe napjainkban

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Rendkívüli közgyűlést tartanak kedden Egerben melynek egyik sürgős témája lesz Mirkóczki Ádám polgármester előterjesztése, vagyis az a TOP projekt, amely az egykori Egrix/Egál illetve a Vitkovics ház és környékének megújulását célozza és mégsem fog megvalósulni.

A hányatott sorsú projekt úgy indult, hogy az önkormányzat a 2014-2020 TOP ciklus keretében nyert támogatást Művészeti és szabadidő komplexum kialakítása és turisztikai attrakcióvá történő fejlesztése Egerben című projektre. Az 590 millió forint összköltségű projektben Eger 496 millió forinttal, a Budai  Szerb Ortodox Egyházmegye 93 millió forinttal vett volna részt. A projekt sokat húzódott: a helyszínen régészeti feltárást tartottak, az egykori városfal maradványait is megtalálták, ez pedig a műszaki tartalmat és a terveket is befolyásolta.  A Budai Szerb Ortodox Egyházmegye 2019 májusában pedig kilépett a konzorciumi együttműködési megállapodásból.

„Az önkormányzat extrém sportpálya, üzlet és vendéglátó egység kialakítás tárgyban 2019. július elején vállalkozási szerződést kötött a PEKU AGRO Építő és Szolgáltató Kft-vel, mely feltételes közbeszerzési eljárás eredményeként jött létre. A hivatal szakirodáinak - több alkalommal rögzített - álláspontja alapján a szerződés a feltételes eljárás miatt nem lépett hatályba, továbbá munkaterület átadás sem történt, az időmúlás miatt új közbeszerzési eljárás lefolytatása lett volna indokolt. Az Egri Városfejlesztési Kft. 2022. októberében kinevezett új ügyvezetője úgy döntött, hogy a projekt a 2019-ben megkötött vállalkozási szerződés módosításával még megvalósítható, és felkérte a vállalkozót a kivitelezés aktuális költségeinek megállapítására, műszaki tartalom módosítása mellett” – olvasható az előterjesztésben.

A szerződés és a támogatói okirat módosításának jóváhagyását kezdeményezte, erre azonban az irányító hatóságtól június 27-én „nem támogató” állásfoglalása érkezett.

„Tekintettel arra, hogy a projekt jelenlegi formájában határidőre már nem valósítható meg, kezdeményezem, hogy Eger álljon el  a projekttől, és mondjon le a teljes támogatási összegről, és az 590 millió forint támogatási összeg átcsoportosítással a többi futó projektre kerüljön felhasználásra” – írta a polgármester az előterjesztésben. Amennyiben a képviselők ezt megszavazzák a lemondás tényleges visszafizetési kötelezettséggel jár, illetve a futó egyéb projektek vonatkozásában támogatási igényt nyújtanak be.

A rendkívüli ülésen nem csak a projektpénz sorsáról döntenek, hanem a Városgondozás Eger Kft. és az Egri Városfejlesztési Kft. ügyeiről is. Mirkóczki Ádám polgármester előterjesztései vélhetően új vezetők kinevezésére irányulnak, ám ezeket zárt ülésen tárgyalják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában