Szignó

2023.04.04. 12:20

Az egri polgármester aláírásán múlik, megújulhat-e az Egrix, vagy bukjuk az uniós támogatást

A műszaki tartalom csökkentésével még megvalósulhat a Vitkovics házat és az Egrix területét érintő uniós pályázat, ha áprilisban átadják a munkaterületet.

T. B.

A volt Egal Cult. Club és az EgriX szórakozóhelyek területe Egerben.

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Vitkovics házat és az Egrixet érintő európai uniós pályázatról tartott sajtótájékoztatót Mirkóczki Zita önkormányzati képviselő kedden délelőtt. Mint mondta, szomorú látványt nyújt a terület, áldatlan állapotok uralkodnak az Egrix helyén. Akkor lenne igazán szomorú a dolog, ha az önkormányzatnak önerőből kellene rendbe tennie, miközben nincs rá pénz. Ugyanakkor a város még 2016-ban 590 millió forint európai uniós támogatást nyert el a rehabilitációra.

- Több sebből vérzett a pályázat, a projektelemek nem voltak összhangban egymással, jelezte kilépési szándékát a konzorciumból az ortodox egyház és a kerékpáros egyesület is, a kerékpárutat pedig máshol valósították meg. De a pályázat 2019. júliusára eljutott odáig, hogy lezajlott egy közbeszerzés és vállalkozói szerződés született, itt azonban meg is állt és három évig nem történt semmi. A vállalkozónak nem adták át a területet, sok probléma volt, amelyet a kiürülő Egri Városfejlesztési Kft. korábbi vezetése nem kezelt – hangsúlyozta Mirkóczki Zita.

Szerinte azután, hogy a cég októberben új vezetést kapott, igyekeztek fölgöngyölíteni a meglévő projekteket. A Vitkovics házat érintő pályázat utolsó megvalósulási határideje 2023. október 30., az elszámolással pedig december 31-ig kell végezni. A vállalkozóval arra jutottak, hogy amennyiben április 20-ig megkapja a területet, akkor végez a vállalt munkával a határidőig. A szerződést már csak alá kell írnia Mirkóczki Ádám polgármesternek.

- Tudjuk, hogy az árak 2019 óta sokat emelkedtek, de a műszaki tartalom legfeljebb ötven százalékos csökkentése esetén nem szükséges új közbeszerzést lefolytatni. Így megépülhet az extrém sportpark, a büfé, az ajándékbolt, a park, a társasjátékok, a Vitkovics házban pedig föl lehet újítani a gépészetet, ki lehet cserélni a kazánt, ki lehet festeni és itt is megvalósulhatnak a történelmi városhoz kapcsolódó játékelemek – fejtette ki Mirkóczki Zita.

Az önkormányzati képviselő reagált a polgármester szavaira, aki szerint 99 százalék, hogy bukik a projekt. Úgy gondolja, inkább annak kellene drukkolni, hogy megvalósuljon és ne kelljen lemondani a támogatásról. Kérte a polgármestert, ha javítani kell a vállalkozói szerződésen, azt mondja meg és tegyék meg a javítást, hogy időben átadhassák a vállalkozónak a munkaterületet.

A Művészeti és szabadidő komplexum kialakítása és turisztikai attrakcióvá történő fejlesztése Egerben című pályázatban eredetileg fejlesztették volna a Rác templomot, annak környezetét és a Vitkovics Házat, valamint az egykori Egrixet és Egált. Látogathatóvá tették volna a templomot, a Vitkovics ház udvarát szabadtéri előadásokra tették volna alkalmassá, felújították volna a Vitkovics házat, megújították volna a zöldterületeket. Az Egrix, Egal néven 2011-ig üzemeltetett extrém sportpálya és szórakozóhely teljes rehabilitációját tervezték, az épületek bontása után új építmények (szociális blokk, kerékpáros bolt, kölcsönzővel), extrém sportpálya szerepelt a tervekben. A területen helyet kapott volna játszótér és fitneszpark is. Szintén része volt a pályázatnak kerékpárút építése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában