Kitüntetések

2023.08.30. 19:30

Bölcsészdoktor és nyugdíjba vonuló pedagógus munkáját is elismerték Rózsaszentmártonban

Rózsaszentmártonban hagyományosan kitüntetik a település érdekében kiemelkedő munkát végzett személyeket és civil szervezeteket. Az idén is elismeréseket adtak át az arra érdemeseknek

Tari Ottó

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő, dr. Báti Anikó, Hegyi Ferencné és Sipos Jánosné a kitüntetések átadásán

Forrás: Beküldött fotó

Sipos Jánosné polgármester asszony tájékoztatása szerint 2023-ban ketten részesültek Rózsaszentmárton Községért Kitüntető Díjban.

Dr. Báti Anikó bölcsészdoktor 1974-ben született. A rózsaszentmártoni általános iskolában kezdte tanulmányait. A gimnáziumban szerezte meg első nyelvvizsgáját – amelyet később még kettő követett –, és itt köteleződött el a történettudomány iránt is. 1997-ben a szegedi József Attila Tudományegyetemen végzett történelem-néprajz szakon, kitüntetéses diplomával. Itt került be azokba a szakmai körökbe, ismerkedett meg olyan kiemelkedő tudósokkal, akik példaképként álltak, állnak előtte, akikkel a pályafutása során kollégaként is együtt dolgozhat.

A tanulmányai és munkája miatt elköltözött a Rózsaszentmártonból, férjével Budapesten él, de a közösségtől mégsem szakadt el. A családi ünnepek és a dolgos hétköznapok, a nyári munkák és a pihenés is itt telt a legkellemesebben. Néprajzkutatóként első jelentős munkáinak egyike 2000-ben a rózsaszentmártoni faluházban a helytörténeti kiállítás berendezése volt. A gyűjtemény a község által összegyűjtött tárgyakra épül, Rózsaszentmárton 1930-as évekbeli középparaszti háztartásának állít emléket az enteriőr.

Az ELTE BTK Európai Etnológia Doktori Iskola keretében 2005-ben nyerte el a PhD nemzetközi bölcsészdoktori címet. 2009 óta a Magyar Tudományos Akadémia Néprajztudományi Intézetében, a szakma egyik kiemelkedő tudományos műhelyében dolgozik tudományos főmunkatársként. Pályafutása és addig eredményei csúcsaként élte, éli meg, hogy részese lehet ennek a csapatnak. Kutatóként mind hazai mind nemzetközi munkákban is részt vett, számos előadást tartott, rengeteg tanulmányt írt, könyvet szerkesztett.

– Büszkék vagyunk, hogy ilyen tanult, okos emberek származnak Rózsaszentmártonból, akik nem feledték gyökereiket és hazatérnek, segítenek a közösségnek, maradandó értéket teremtve. Rózsaszentmárton közössége megbecsüli az ilyen remek embereket – méltatta a kitüntetettet Sipos Jánosné.

Hegyi Ferencné pedagógus 1964-ben született. Heréden járt általános iskolába, majd a hatvani Bajza József Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Érettségi után felvételt nyert a Jászberényi Tanítóképző Főiskola tanító-könyvtáros szakára. 1983-tól az első munkahelye a szűcsi Bajza József Általános Iskola volt, majd 1984-től Rózsaszentmártonban tanított mostanáig. Tanítói munkája mellett dolgozott családsegítőként, 2017-től könyvtárosként is jelen van a falu életében, szervezi, segíti az önkormányzati rendezvényeket.

A gyermekek szeretete végigkísérte egész életét. Munkáját végig kísérték a tanulmányi versenyek, a rajzpályázatok, melyekre szívesen készítette fel a tanulókat, időt, energiát nem sajnálva. Mindig szép eredményeket értek el tanítványai. A szülőkkel is igyekezett jó kapcsolatot kialakítani, mindig bizalommal fordulhattak hozzá. Negyven évnyi szolgálat után úgy döntött, hogy nyugdíjba vonul. Megtisztelő számára, hogy volt tanítványával, Báti Anikóval együtt ülhet itt most a kitüntetettek padsorában.

– Rózsaszentmárton önkormányzatának képviselő-testülete a Rózsaszentmárton Községért Kitüntető Címet adományozta részére, elismerve és megköszönve a gyermekekért, a közösségért végzett több évtizedes, kimagasló színvonalú, lelkiismeretes pedagógusi munkáját, példaértékű hivatástudatát. Kitüntetése egy életút elismerése – fogalmazott a polgármester asszony.

Ebben az évben emléklapot kaptak a kerek évfordulót ünneplő szervezetek.

  • Idén ünnepli 15 éves fennállását a Baba-Mama Klub , amely a bölcsőde, óvoda előszobája, ahol a gyermekek számára biztosítják az együtt játszás, a mondókázás örömét. A szülőknek pedig olyan hely, ahol megbeszélhetik gondjaikat, örömeiket, kicserélhetik tapasztalataikat, feltöltődhetnek egymás társaságában.
  • A Bányász Nyugdíjas Alapszervezet idén 55 éve működik. A szervezet 1968-ban jött létre azzal a gondolattal, hogy legyen a bányászoknak egy olyan közössége, melyben emberi kapcsolataikat a bányák bezárása után is fenntarthatják. Céljuk a bányász hagyományok ápolása és megőrzése, nyugdíjasaik segítése, érdekképviselete.
  • A Jóga csoport idén ünnepli 15 éves fennállását. Céljuk megteremteni azt a közösséget, ahol valamennyi érdeklődő megtapasztalja a jóga áldásos hatását. Fontosnak tartják az egészséges életmódra nevelést, a stressz káros hatásainak csökkentését, a személyiségfejlesztést, az önmegvalósítás támogatását.
  • A Magyar Rákellenes Liga Rózsaszentmártoni Alapszervezete is idén 15 éves. Tagjai részt vesznek a különböző országos akciókban. Egészségügyi előadásokat szerveznek a lakosság számára. Képviseltetik magukat az Önkormányzat rendezvényein. A tagok részére minden évben szerveznek közös főzéseket a pincesoron, kirándulásokat, színházlátogatásokat. Az alapszervezetnek van egy külön csoportja is az Asszonytorna, melynek a tagjai hetente összejárnak tornászni.
  • A Móra Ferenc Alapítvány a Gyermekekért és az Ifjúságért idén 30 éves. Az Alapítványt 1993-ban alapította a Móra Ferenc Általános Iskola, a Szülői Munkaközösség, a Diákönkormányzat és a Mátra Takarékszövetkezet. Működésének célja az iskolában kiváló tanulmányi eredményt elérő és kimagasló közösségi munkát végző tanulók, az iskolai és megyei sportversenyeken kiemelkedő eredményt elért diákok jutalmazása, valamint a hátrányos helyzetű, de jó képességű, tovább tanuló diákok segítése a kuratórium által meghatározott feltételek szerint.
  • A Rose Dance Társastánc Egyesület idén ünnepli 10 éves fennállását. Az egyesület olyan szülők támogatásával alakult meg, akiknek régóta dédelgetett álma volt, hogy gyermekeik helyben, családias hangulatban és baráti légkörben hódolhassanak szenvedélyüknek, a táncnak, mely fejleszti a ritmusérzéket, csapatmunkára ösztönöz és hasznos kikapcsolódás mindenkinek. Az együttes tagjai már több országos és nemzetközi versenyen szerepeltek kiváló eredménnyel.
  • A Rózsafa citerazenekar idén 15 éves. A zenekar tagjait a népzene szeretete és a hagyományok ápolása köti össze. A lelkes hagyományőrző csoportban különböző korosztály képviselteti magát, akiknek örömzenélés, a hagyományok bemutatása, ápolása lassan életformává válik.
  • A Rózsaszirom citerazenekar idén 10 éves. 2013-ban alakult meg tizenegy lelkes tanuló részvételével. A csoport népzenei hagyományokat ápol. A gyermekek a citerajáték elsajátításával megtapasztalják a közös zenekari játék élményét, megismerik, megszeretik a sokszínű magyar népdalkincs világát.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában