Piacmustra

2023.08.29. 06:55

Már illatozik a szőlő az egri piacon, drágán hull kosarunkba a szilva

Megejtettük szokásos havi sétánkat az egri piacon. Megjelent az kora ősz slágere a padlizsán és csemegeszőlő. Egyik sem olcsó.

Barta Katalin

Szétnéztünk az egri piacon

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Szokásunkhoz híven a napokban újra végigböngésztük az egri piacon kínált portékákat és árakat. Semmi meglepőt nem mondunk azzal, hogy a választék bőséges, az árak azonban alig csillapodtak. Örömmel láttuk néhány idényzöldség, gyümölcs felbukkanását. Ilyen a padlizsán, aminek kilóját egyelőre ezer forintért árulták. Csupán egy nénikét láttunk, aki hamvas, friss áruját 700 forintért kínálta. 

Sok háziasszony esküszik erre a csemegére, mivel nagyon sok oldalúan felhasználható. Sütve, főzve, töltve, rántva is kitűnő, ám a legkedveltebb recept a padlizsánkrém, amiből télire is be lehet tankolni. Megjelent a csemegeszőlő is. Ebből mindenféle fajta kapható. Kilóját 1000-1300 forintért adják, bár egy helyen  találtunk némi saszlát is nyolcszázért. Az őszibarack ára tartja magát, ezer forint körül árulják. A fürtös uborka kezd kifutni, ezt a hétszáz forintos kilónként ár is tükrözi. 

Padlizsánkrém  mindmegette módra

Hoztunk egy bevált padlizsánkrém receptet is.  Aki még nem kóstolta, szenteljen  rá időt!   

Hozzávalók: 2 db nagyobb padlizsán , 0.5 fej lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors,  3 evőkanál majonéz (utóbbi el is hagyható)

Elkészítés: 

A különlegesen finom padlizsánkrém elkészítéséhez a padlizsánokat megmossuk, megszurkáljuk, majd egészben egy óra alatt megsütjük 170 fokra előmelegített sütőben. Aki teheti, szabad tűzön, parázson is megsütheti. Így finomabb a füstös  íz miatt. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, megvárjuk, hogy kissé kihűljön. A héjából kikaparjuk a húst (a magokat kidobjuk!), és turmixgépbe tesszük. A lila hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk és a padlizsánhoz adjuk, majd az egészet krémesre összeturmixoljuk. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk. Amikor egészen kihűlt, hozzákeverjük a majonézt is. Pirítóssal kínáljuk.
A mindmegette.hu oldal tippje: A majonézt 3 evőkanál olívaolajjal helyettesíthetjük, ha valaki nem szereti, vagy majonéz nélkül szeretné elkészíteni. Így is nagyon finom lesz a padlizsánkrém. 

Rácsodálkoztunk a szilva árára. A szép, nagyszeműeket nem adják ezresnél olcsóbban kilónként. Mivel szezonja van, és a termés is bőséges volt belőle idén, nem pontosan értjük, hogy a tavalyi ötszáz forintos árhoz képest mi indokolta ezt a jelentős áremelést. 

A lecsószezon is javában tart még. Jó hír, hogy ehhez való paprikát találtunk ötszáz forintért, a paradicsom kilója azonban alsó hangon is 6-700 forint. 

Görög- és sárgadinnyét is kínálnak még. Előbbi kilója 250-300, utóbbi 7-800 forint. Az árusok azt mondják, augusztus végén már érdemesebb a félbevágott gyümölcsöt megvenni, mivel ilyenkor már nincs garancia a tökéletes minőségre, lékelni pedig nem lehet.

Sok standon láttunk almapaprikát, 600 forintért kilónként. Aki savanyítani szeretne, most érdemes nagyobb tételt megvennie. A házi csalamádénak valót is viszonylag méltányos áron vehetjük meg most, az őszi káposztára ugyan még várni kell egy kicsit. Megállapítottuk azt is, hogy az előző évekhez képest feltűnően sokba kerül a sárgarépa. Az eddigi 3-400 forint helyett nyolcszáz forintot kérnek kilójáért. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában