A munka gyümölcse

2023.08.27. 18:30

„Mint egy jó bába” – alkotótábort tartottak Markazon

Írók és festők alkottak a markazi táborban. Az amatőr művészek a Markazról készült festményeket fel is ajánlották az önkormányzatnak.

Szabadi Martina Laura

Az alkotótábor

Forrás: Beküldött fotó

A Vachott Kör és a Gyöngyösi Műhely kortárs művészeinek, illetve az érdeklődő irodalombarátoknak, a versek, prózák és festmények szerelmeseinek öt napon át adott otthon a Markazi Kézműves Ház. A hétfőtől péntekig tartó rendezvényen az Irodalmi Szemle című folyóirat szerkesztője arról is szólt, hogy az irodalom egy intézményrendszer is, amelyben a szerkesztőknek fontos feladat jut.

– Szerkesztőként az a dolgunk, hogy – mint egy jó bába – világra segítsük az alkotást, nem közösen írunk az íróval, hanem az elakadásokkor, a gondolati megbicsaklásoknál segítjük őt tovább,– mondta Juhász Tibor, aki a szerkesztés mellett maga is író, költő.

A Vachott Kör Irodalombarát és Alkotói Egyesület öt éve alakult a mátraaljai városban. Az akkor hiánypótló kezdeményezés mára egyre nagyobb elismerésnek örvend.

– Folyamatosan nő a taglétszám, egyre nagyobb igény van a közös összejövetelekre, könyvbemutatókra – mondta Molnár G. Krisztina. Az egyesület elnöke hozzátette, hogy a Gyöngyösi Műhellyel közös munka, mindannyiuk számára öröm és inspiráció.

A piktorok sem maradtak előadó nélkül az alkotótáborban, hiszen az ecseteket félretéve a gyöngyöspatai Molnár László festőművészt hallgathatták meg, aki nemcsak az életútjáról mesélt, hanem szólt a festészeti irányzatokról, korszakokról is.

A Gyöngyösi Műhely az idén a 38. évfordulóját ünnepli, tudatta Paksy Marica. Az alkotóműhely elnöke hozzáfűzte, hogy nagyon várják a fiatal művészeket köreikbe. 

– A városból és környékről érkező tehetségeknek nagyon örülünk, hiszen a tagok munkáiból évente többször is szervezünk kiállításokat, s nyaranta alkotótáborokat szervezünk – részletezte.

Dr. Lisztóczky László, József Attila-díjas irodalomtörténész előadására is sokan voltak kíváncsiak, a markazi kötődésű irodalmár a XIX. század költőitől kezdve napjainkig ismertette a poétákat és munkásságuk, valamint több saját költeményt is elszavalt.

A következő napokban Morvai Ferenc, nagyvállalkozó arról a nemzetközi expedícióról beszélt, amelyen ő maga indult Petőfi Sándor sírját felkutatni.

Balla Ferenc rádiós szerkesztő a gyöngyösi irodalmárokhoz már nem első alkalommal látogatott el. A Kassák Lajos-díjas prózaíró, szerkesztő ez alkalommal néhány verses műfajt mutatott be, s elemzett mélyebben.

Ha pedig írás, akkor a grafológia sem maradhatott ki a program sorozatból. Lovász Béláné grafológus, irodalmi szerkesztő ez alkalommal is vállalta, hogy a vállalkozó kedvűeknek mond néhány jellemzést az írásukról.

A gyöngyösi alkotók a markazi önkormányzat jóvoltából idén már második alkalommal kapták meg a kézműves házat, ahol a festők az udvaron álló hatalmas fák árnyékában ragadtak ecsetet, míg az irodalmárok a fedett szín alatt ültek körbe és verseltek a héten.  Az amatőr művészek a Markazról készült festményeket fel is ajánlották az önkormányzatnak, amelyeknek ünnepi átadását szeptember elsején tartják a Vachott Sándor Városi Könyvtárban, így ezek az alkotások hamarosan a község felújított polgármesteri hivatal falait díszítik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában