Horgászás

2023.08.27. 11:25

Nyári táborban görbültek a botok Verpeléten

Az előző tábor zárásakor az egyik fiú azzal fogadta az érte jövő apját, hogy már most írassa be a következő alkalomra, és most vissza is tért.

Szilvás István

Kapásra várva… A táborozók kellemes időtöltésnek tartják a horgászatot

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

A huszadik… - mondta boldog mosollyal a fehér pólós fiú, amikor a mellette horgászó társa a merítőhálóval kiemelte a vízből a horogra akadt ezüstösen fénylő testű kárászt.

A tizenegy éves Balogh Levente az egyike volt annak a huszonhat ifjú „pecásnak”, akik az idén harmadik alkalommal tartott nyári horgásztáborban vertek tanyát, hogy az ott töltött egy hét alatt a helyi egyesület tapasztalt tagjaitól lessék el kedvelt hobbijuk alapvető fogásait. A 6-14 év közötti résztvevők – köztük két apró kislány – Egerből, Verpelétről, Egerszalókról, Parádról, Egerszólátról jelentkeztek, de volt, aki egyenesen Londonból érkezett a szép környezetben fekvő bányató partjára. A brit fővárosban élő Katona Alex ugyanis azt kérte a szüleitől, hogy - mint az elmúlt esztendőben - az idén is akkor látogassanak haza, amikor ez az élvezetes nyári tábor tart.

Hadobás Hunor Balogh Leventének segít a bot felszerelésében
Forrás:  Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Nem Alex volt az egyetlen visszatérő, a hét új jelentkezőt kivéve a többiek már korábban is itt várták, hogy görbüljön a bot. Kapásból ezúttal sem volt hiány, a fiatalok sorra emelték ki a halakat a vízből. Az egyik legnagyobb fogással Balogh Levente dicsekedhetett, akinek egy 6,5 kilogrammos ponty akadt a horgára.

– Az eddigi rekordom az Aldebrő közelében fogott húsz kilós amur volt – újságolta az ötéves kora óta az édesapjával horgászó srác, aki nagy élvezettel vett részt a tábor szabadidős programjaiban is. – Itt lőttem életemben először légpuskával és egyből beletaláltam a kilences körbe…

Barkóczy Levente viszont abban jeleskedett, hogy nagy szorgalommal szedte a szemetet, amikor a tó környezetének a megtisztításában vettek részt. A kilencéves fiú egyébként halfogásban sem maradt el: volt olyan nap, amikor egy-egy keszeget, pontyot és kárászt emelt ki, majd a sporthorgászat szabályai szerint engedett vissza a vízbe.

A türelmes lányok: Illés Panka és Köböl Dóra
Forrás:  Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

A hasonló korú – s a bátyjával és unokatestvérével együtt táborozó – Köböl Dóra újoncként ugyan nem fogott semmit, ennek ellenére jövőre is vissza szeretne jönni. – Akkor talán lesz majd kapás – mondta -, most viszont jót fürödtem itt a nagy melegben.

Ahhoz, hogy valaki jó horgász legyen, ismernie kell a felszerelését, s megfelelően tudni kell bánnia is vele. A Verpeléti Horgász Egyesület elnöke, Hadobás Zsolt és fia, Hunor a két táborvezető, valamint segítőik – Czibik Attila, Soós Balázs, Pendrik Gábor - naponta órákat szántak arra, hogy ifjú követőik elsajátítsák a szükséges tudnivalókat. Hosszasan gyakorolták egyebek között a zsinórozást, a végfülek és a horgok megkötését, a spiccbot felszerelését, a fenekező bottal történő ólommal dobás technikáját, Megismerkedtek a 1,2 hektáros bányató halállományával, majd tesztlapot töltöttek ki, de nem maradt el az izgalmas, este 10 óráig tartó „éjszakai” pecázás és a horgászverseny sem.

A tábor zárásakor valamennyi résztvevő emléklapot kapott, amelyben értékelték a fiatalok tevékenységét. Egyebek között olyan gyakorlati feladatok megoldását vették figyelembe, mint a csontkukac feltűzése, a spiccbot felszerelése, a halak szákolása, a horogszabadítás kisujjból, illetve a horgászbottal való dobás, továbbá azt is, hogy elfogadhatóan ettek-e az ízletes ebédből. Az emléklapot Szucsik János, az egyesület titkára adta át az ifjú horgászoknak, akik az elismerés mellett hasznos ajándékot – etetőanyagot, damilt, csalit és különböző kiegészítő felszerelést - is kaptak a szervezőktől.

Balogh Levente és Zsebe Magor a kifogott kárásszal
Forrás:  Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Barkóczy Levente elárulta, hogy minden változatban kedvenc étele a hal, s arról álmodozik, hogy egyszer a Csendes-óceán vizébe dobhassa be a horgot. Addig azonban minden alkalommal szeretne visszatérni ebbe a táborba.

– Nagyon jól éreztem magam, szerettem üldögélni a parton, s együtt lenni a többiekkel – mondta a leendő óceáni horgász.

Sátorverés, csurdítás és focicsata

Hagyomány már, hogy az egyébként a nap végén hazajáró fiatalok egy-két éjszakát is a táborban töltenek, így azok számára, akiknek a szülei megengedték az ott alvást, ezúttal is várva várt esemény volt a sátorozás. Nagy élményt jelentett az elmaradhatatlan esti kergetőzés és bújócskázás, valamint az éjszakai horgászatot követő késői takarodó. Egyéb szórakoztató programból sem volt hiány: egy alkalommal eljöttek hozzájuk a feldebrői ifjúsági olvasótábor résztvevői, akiket meghívtak egy kis horgászásra,s akikkel együtt még egy autóhúzó versenyt is rendeztek. Volt továbbá kispuskalövészet, kötélhúzás, nyársalás és véget nem érő focizás is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában