Fórum

2023.09.28. 20:30

Amíg drogosok vannak, a terjesztők sem tűnnek el - hangzott el Kerecsenden

Csütörtök délután újabb fórumot tartottak Kerecsenden a Közösségi Házban a durvuló droghelyzetről. Kevés érdeklődő vett részrt a rendezvényen, pedig most volt kitől kérdezni is.

Barta Katalin

Pusoma Jenő az augusztusi utcafórumon

Forrás: Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

Kerecsenden csütörtök délután újabb fórumot hirdettek meg a Közösségi Házban. A kezdeményező ezúttal is Pusoma Jenő, helyi lakos, a Cigányok a Cigányokért Mozgalom vezetője volt. Az inkább kötetlen beszélgetésnek nevezhető rendezvény csekély érdeklődés mellett zajlott, alig tizenöt helyi lakos vett azon részt, pedig ez alkalommal jelen volt Kovács József, az Egri Rendőrkapitányság vezetője, Sári László, a község polgármestere, valamint a helyi családvédelmi szolgálat vezetője, Simon Miklósné is, akiktől bátran kérdezhettek volna a drogproblémával érintett családok is.   

Pusoma Jenő köszöntőjében arról beszélt, hogy az egy hónappal ezelőtti Pataki úti utcafórumon, - ahol legalább 60-70 ember jelent meg, - abban maradtak, hogy közösen próbálnak megoldást keresni a terjedő olcsó drogok megfékezésére, illetve a jelenséggel összefüggő bűncselekmények megelőzésére. Úgy fogalmazott, a cél az, hogy ne maradjon kibeszéletlen az ügy, illetve hogy a civil lakosság tanácsot kérjen a hivatásos rendőri szervektől, hogy miként tudnák segíteni a rendőrök hatékonyabb munkáját. Elmondta, ő maga is érintett az ügyben, hiszen fia jelenleg börtönbüntetését tölti, unokája szerfogyasztó, ám szülőként, nagyszülőként úgy érzi, tehetetlen.

Kovács József, rendőrezredes, rendőrségi főtanácsos  elmondta, az Egri Rendőrkapitányság illetékességi területén szinte kivétel minden településen jelen van a drog, kisebb-nagyobb méretekben. A bűnüldözők tisztában vannak azzal, hogy a függő fogyasztók és családjaik is szenvednek a jelenségtől, ám a rendőrség csupán egy szereplője ennek a problémahalmaznak. Arra biztatott mindenkit, hogy bízzanak a rendőrökben, a helyi polgárőrökben, s ha a környezetükben droggal kapcsolatos bármilyen rendbontást észlelnek, tegyenek hivatalos feljelentést, vagy értesítsék a helyi polgárőrséget. Ennek hiányában  a bűnüldöző hatóság nem tud eljárni. Az elmúlt években a faluban is akadt néhány olyan példa, amikor a rendőrség időben érkezett, s eljárást is indított a bűnözőkkel szemben. Jelenleg két fiatal, agilis körzeti megbízott teljesít szolgálatot a településen, számíthatnak rájuk. Hiába várja a lakosság, hogy a rendőrök pillanatok alatt lecsapnak a terjesztőkre, a fogyasztókra, ha sikerül is tetten érni az elkövetőket, s előzetes letartóztatásba helyezni őket, a bírósági eljárás akár hónapokig elhúzódhat. 

Addig, amíg a családok félelemből, vagy a szégyen miatt nem tesznek feljelentést, a rendőrség sem tud bevatkozni. A hivatalos feljelentések száma sajnos a mai napig elenyésző. 

Hozzátette, hosszú folyamat előzi meg, amíg bárki - legyen fiatal, vagy felnőtt - a drogban keres látszólagos menedéket. Hangsúlyozta, a családok szerepe felbecsülhetetlen a megelőzésben. 

Ezt a gondolatot erősítette meg Sári László polgármester is, aki elsorolta, hogy minden intézményes háttér biztosított a falu összes lakójának, hogy a nehezebb élethelyzetben lévő, vagy krízishelyzetbe jutott családok is kapaszkodót találjanak. Számos lehetőség adódik - Biztos Kezdet Klub, bölcsőde, családsegítő szolgálat, jól működő iskola, tanoda, a Felzárkozó Települések Program mentor munkája - amely arra hivatott, hogy segítsen minden korosztályt. Kár, hogy a droggonddal küzdő családok töredéke veszi igénybe ezeket a szolgáltatásokat. Aki az elmúlt években volt olyan bátor a faluban, hogy segítséget kért, annak sikerült is valahogy kilábalni a bajból. Ő is azt hangsúlyozta, hogy a családban kezdődik minden. 

Amíg a szülő felelősséggel kíséri a gyermek sorsát, időt, energiát áldoz a nevelésre, a kiskorú következetes felügyeletére, az otthon biztonságára, addig a gyermek is sokkal védettebb a terjesztőkkel szemben - mondta.

Balog János helyi lakos is úgy vélekedett, ha a családban rend van, ha a szülő példát mutat, a fiatal sem csábul el egykönnyen, ugyanakkor annak is hangot adott, hogy a kerecsendiek gondja egyre inkább az, hogy a drog terjedése miatt nem érzik se magukat, se értékeiket biztonságban - Tőlem drogozhat, aki így dönt, akár bele is halhat, az ő döntése, de a mások értékeit ne veszélyeztesse! - mondta.

Simon Miklósné, a helyi családsegítő szolgálat vezetője arról beszélt, hogy valós gond van a családokban. A legfrissebb adatok szerint egy év alatt 30 százalékkal nőtt a gyámhivatalba befutott jelzések aránya. A legvégső megoldás a gyermekek kiemelése a családból, ehhez azonban csak a legvégső esetben folyamodnak, amikor valóban veszélyeztetve látják a kicsik testi-lelki épségét. 

Nagy Ferenc, a helyi polgárőrség vezetője  azt mondta, jó jelek is vannak. Hosszú idő óta az idei volt az első olyan jól sikerült Romanap, amelyen semmiféle rendbontás nem történt.  Ez köszönhető annak, hogy a területre se ittas, se drogos embert nem engedtek be.

A két órás beszélgetés azzal zárult, hogy amíg fogyasztó van, addig a terjesztők is rendre felbukkannak.    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában