Utcafórum

2023.08.30. 06:55

A drog futótűzként terjed, ez ellen demonstráltak a kerecsendi cigány családok

Utcafórumot tartottak tegnap este Kerecsenden a Pataki utcában az olcsó drog terjedésének ellenzői, áldozatai. Az előre bejelentett fórumon nagyjából hetven, többségében cigány lakos gyűlt össze, hogy közösen keressenek megoldást a békés egymás mellett élés jegyében.

Barta Katalin

Békés utcafórumot tartottak Kerecsenden a drogterjesztés visszaszorítása érdekében

Forrás: Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

Előre bejelentett, békés utcafórumot szerveztek tegnap este Kerecsenden a Pataki utcában Pusoma Jenő helyi lakos felhívására. A fórumon, amely rendőri biztosítás mellett zajlott, közel hetven-nyolcvan, többségében cigány ember vett részt, akik szeretnék, ha az olcsó drogok terjedését megakadályoznák az illetékesek. Sok asszony, nagymama is részt vett a rendezvényen, akik azt fogalmazták meg, hogy nem akarnak félelemben élni. Gyermekeiket, unokáikat is féltik a dílerektől, akiket név szerint ismernek. 

Pusoma Jenő köszöntőjében arról szólt, hogy a béke szándéka hozta össze ezen az estén az embereket, akik megoldást és segítséget várnak valakitől. A kérdés, hogy kitől remélhetik ezt. Sokan megfogalmazták, hogy nem egyszer tettek hivatalos feljelentést a rendőrségen. Bizonyítékként videókat, fotókat is csatoltak beadványukhoz, ám érdemben nem történt előrelépés.  

Elmondták, a drog futótűzként terjed, fényes nappal adják-veszik a pár száz forintos, ismeretlen eredetű és összetételű bódítószereket. Sok fiatal már most is függő, s akadnak családok, ahol a szülők is rendszeresen szerhez nyúlnak. Elhangzott az is, hogy  a szerhasználók egyben áldozatok is, mivel esély sincs a rehabiltációjukra. Akadt családtag, aki több alkalommal is elvonóra vitte érintett rokonát, de mindig visszaesett. Az egyik felszólaló azt tanácsolta a jelenvőknek, hogy először mindenki nézzen szét a saját portáján. Ha a gyermeke, vagy hozzátartozója a drog rabja lett, ne adjon többé se ételt, se menedéket neki a családban. Közösítse ki, amíg nem keres magának tisztességes munkát. 

Egy asszony azt mesélte, hogy kénytelen volt elköltözni a keservesen felépített, saját családi házából, mert esténként munkából hazamenet állandó zaklatásnak volt kitéve. 

Pusoma Jenő azt is hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet egyenes következménye a rendszerváltás utáni, hatalmi elitek felelőtlenségének. Úgy gondolja, egyaránt bűnös a jobb és bal oldal, s mostanában véleménye szerint újra erősödnek a szélsőjobboldali megmozdulások. 

utcafórum, kerecsend, drog, kábítószer, Pusoma Jenő
Pusoma Jenő szervezte az utcafórumot, hogy megoldást találjanak a drogproblémákra
Forrás: Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

- Újra cigány bűnözésről beszélnek egyes politikai szereplők, holott csak bűnözés van, s a bűnösnek faji hovatartozástól függetlenül bűnhődnie kell - mondta. 

A fórum este nyolc óra után ért véget. A résztvevők egyetértettek abban, hogy magukra maradtak félelmükkel, gondjaikkal, de ebbe nem törődnek bele. Többen felvetették, hogy a közös fellépést folytatni kell. Ha kell, a bajban lévő családok újabb közös demonstrációjával.    

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában