Játszhatnak

2023.09.05. 14:00

Fogvatartottak készítettek játékokat az egri menhely védenceinek + videó

„Tettekkel a négylábúakért” jóvátételi felajánlás részeként a „foglalkozási rehabilitáció” programban részt vevő fogvatartottak által készített kutyajátékokat adott át kedden a Heves Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet az egri Állatokat Védjük Együtt Alapítványnak.

Fekete-Vadászi Erika

Társy Diána, az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány Egri Menhelyének vezetője

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Kiemelt EFOP projekt kezdődött 2016-ban a Fogvatartottak reintegrációja címmel, majd új programelemmel bővült 2022 októberétől Foglalkozási rehabilitáció névvel azon fogvatartottaknak, akik munkáltatásba nem bevonhatók. Számukra kiemelten fontos egy olyan program biztosítása, ahol szinten tartják, illetve fejlesztik a munkavégző képességeiket, készségeiket, hogy szabadulásukat követően jobb esélyekkel indulhassanak a munkaerőpiacon, és hogy ezáltal a bűnismétlési kockázatuk csökkenjen – mondta el portálunknak Molnár Tamás, a Heves Vármegyei Büntetés-végrehajtás Intézet parancsnoka, bv. alezredes. 

Az új programelem részeként a fogvatartottak újrahasznosított textíliákból készítettek kutyajátékokat, melyeket kedden adták át az Állatokat Védjük Együtt Alapítványnak. A parancsnok szavaiból kiderült, 11-en dolgoztak az elmúlt hónapokban azon, hogy különböző méretű, megfelelő játékokat készítsenek az egri menhely állatainak. A keddi eseménnyel nem ért véget a munka, további terveik között szerepel, hogy újabb menhelyeket célozzanak meg a rehabilitációs foglalkoztatással. 

Az eseményen kiemelték, a projekt foglalkozási rehabilitáció programelemében tevékenykedő fogvatartottak a kézműves tárgyak elkészítésével olyan munkát végeztek, mely során nemcsak a saját társadalmi befogadásukat mozdíthatták elő, hanem kreativitásukkal és munkájukkal hozzájárultak a még egyelőre örökbefogadásra váró kutyák környezetének otthonosabbá tételéhez is. 

Molnár Tamás és Társy Diána
Molnár Tamás és Társy Diána
Forrás:   Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Heves Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a projekt indulása óta 276 fogvatartott vett részt a reintegrációs programban, közülük 58-an szereztek piacképes szakmát, s 140-en személyiség- és kompetenciafejlesztő foglalkozáson vettek részt. Ennek célja az önismeret, a kommunikáció fejlesztése, a konfliktuskezelési és életvezetési technikák megismerése, az agressziókezelés és a drogprevenció elsajátítása volt, derült ki a keddi eseményen.

Társy Diána, az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány Egri Menhelyének vezetője a Heolnak elmondta, nagyon örültek az adománynak, amit a büntetés-végrehajtástól kaptak, hiszen a játékok színesebbé teszik az állatok mindennapjait. 

– Sok időt töltenek kennelben a védenceink, így az unaloműzés szempontjából nagyon fontosak számukra a játékok. Azoknak a kutyáknak is nagyon jók ezek, akiknek van társuk, hiszen meg tudják fogni mindketten a játék végeit, így együtt tudnak játszani, s még szorosabbá válhat a viszonyuk – jegyezte meg Társy Diána, aki úgy gondolja, mivel nagyon sok játékot kaptak, így menhelyen élő állatok jelentős része kap majd belőle. 

Ez volt az első alkalom, hogy a büntetés-végrehajtástól kaptak adományt, de emellett vannak támogatóik, s nagy szükségük is van rájuk. 

Társy Diána elmondta, vannak, akik önkéntes munkát vállalnak náluk, például kutyákat sétáltatnak, mások tápot ajándékoznak nekik , és olyanok is vannak, akik mosogatnak a menhelyen, kiveszik a részüket például a kennelek takarításából. Hangsúlyozta, minden segítség jól jön számukra, hiszen közel kétszáz állat van az egri menhelyen, ebből jelenleg 178 a kutya, és macskák is várják, hogy örökbefogadják őket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában