Természeti kincsek

2023.09.23. 17:27

Gyógyító erő rejlik a földben Pétervásárán + videó

A pétervásárai agyagásvány gyógyító hatását kevesen ismerik hazánkban, pedig ennek a különleges anyagnak legalább 100 féle felhasználási lehetősége van.

Heol.hu

Már az ókorban is ismerték az agyagásvány gyógyító hatását - hívta fel a figyelmet a Hír Tv

Stábjuk egy olyan helyre látogatott el, ahol nem csak bányásszák, hanem egyedülálló módon fel is használják ezt a különleges anyagot. Betekintettek a gyártási technológiába és megnéztek egy különleges, több ezer tonnás nyers agyagdombot is, mindezt Pétervásárán.

Mint írják, a bentonitnak világviszonylatban is igen kevés lelőhelye van, hazánkban mindössze három bányában termelik ki. A Pétervásárán található üzembe látogattak el, ahol megtudhatták, hogy mitől is olyan különleges ez az anyag. Szántó László tulajdonos vezette körbe stábjukat a bentonitfeldolgozó épületében. Ő maga három évtizede villamosmérnökként kezdett dolgozni egy bányában, ott figyelt fel erre a gyógyhatású anyagra.

– Addig én sem tudtam, hogy létezik ilyen anyag, mint ahogy az országban ma nagyon sokan nem tudják még ezt. Aztán elkezdtem mélyebben foglalkozni vele, hiszen láttam, hogy legalább 100 féle felhasználási lehetősége van - mesélte a hírportálnak a tulajdonos.

Hozzátették, Szántó Lászlótól azt is megtudhatták, hogy "az ókorban egy Dioszkeridész nevű görög katonaorvos már használta, mindenféle gyógynövényekkel is foglalkozott, de ismerte az agyagot és állítólag a katonái körében mindenféle hastífusz meg ilyen vírusos járvány esetén alkalmazta, nagyon jó eredménnyel."

A Pétervásárán feldolgozott bentonit kiemelkedő és klinikai vizsgálatokkal igazolt gyógyhatása miatt 2019-ben megkapta a gyógyiszap alapanyag minősítés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában