Szezonzárás

2023.09.01. 14:00

Sikeres szezont zárt az egri vármúzeum

Sikeres nyáron van túl a Dobó István Vármúzeum, felújításra, foglalakozásokra is volt idő.

Szabadi Martina Laura

Fotó: Berán Dániel

– Az idei szezon 2020-hoz vagy 2021-hez viszonyítva nagyon is sikeres volt. Március 11. és július vége között 150 ezer látogató érkezett a Dobó István Vármúzeumba – mondta dr. Ringert Csaba, a vármúzeum igazgatója sajtótájékoztatón kedden.

–  A szezon elején bevezetett új jegykoncepciónknak köszönhetően, egy belépő megváltásával a Gárdonyi Géza Emlékmúzeumot és a Ziffer Sándor Galériát is megtekinthetik az érdeklődők. Az Egri vár vitézeinek tárlatvezetésein, fegyver-és viselet bemutatóin számtalan hazai és külföldi turista ismerkedhetett meg a nemzeti emlékhely történetével és hőseivel. Az elmúlt félév során is kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a minden korosztály számára élményteli kikapcsolódást biztosító turisztikai programjaink, nívós kiállításaink és a folyamatosan megújuló múzeumpedagógia foglalkozásaink mellett, fejlesszük az intézmény szolgáltatásait is. A nemzeti ünnepeinkhez kapcsolódó rendezvényeinken a napi kínálat mellett számos kiegészítő programmal, kézműves foglalkozásokkal, hagyományőrző csapatok bemutatóival, és a kiállításainkhoz kapcsolódó családi rejtvényfejtő játékkal készültünk, március 15-én, húsvétkor és augusztus 20-án egyaránt. Májusban az Emlékhelyek napja és a Pünkösdi forgatag, júniusban a Régészet napja, és a Múzeumok Éjszakája, júliusban pedig a XVII. Végvári Vigasságok és Régizene Fesztivál vonzotta a látogatókat – emlete ki. Hozzátette, egy múzeum életében meghatározóak annak tárlatai.

– Az idei szezonra megújult a Múlt Kirakó című régészeti, és a Holló Valéria nevét viselő néprajzi kiállításunk is. Utóbbi - egy példaértékű adományozásnak köszönhetően - több új tárggyal gazdagodott. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Gótikus Palotában kapott helyet a Magyar Géniusz vándorkiállítás 2023 május 26 és augusztus 31-e között. A 67 intézmény 154 darab, történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgyát bemutató tárlatot a mai napig 48 ezer 118 látogató tekintette meg. A kiállításhoz kapcsolódó játék keretében, a Gárdonyi Géza titkosírásával készült rejtvényt kellett megfejtenie a vállalkozó szellemű vendégeinknek. (A jó megfejtők között belépőjegyeket sorsolunk ki!) A Gótikus Palotában várhatóan a jövő év elejétől, megújult formában tekinthetik majd meg az Egri vár történetét bemutató, nagy sikerű kiállítást. A Gárdonyi kuckóban szeptember 24-ig tekinthetik meg Az ezerarcú Gárdonyi című időszakos tárlatot, a Ziffer Sándor Galériában pedig szeptember 4-ig tart nyitva az Érzelmek Hullámhosszán. A Nagy-Eged-hegyi remetekápolna kutatásának eredményeit összefoglaló tárlatot pedig a Déli fogadóépületben kapott helyet – sorolta az igazgató.

Hozzátette, március 24-én adták át legújabb létesítményüket: a Zászlódombban kapott helyet a várbolt, a moziterem. Kizárólag itt tekinthető meg az Eger 1552 című kisfilm. Emellett mosdóblokk, csomagmegőrző, babakocsitároló és egy baba-mama szoba kapott itt helyet. Idén márciusban, szakmai zsűri bevonásával választottuk ki ismét az Egri vár borait 3 kategóriában, melyeket a várboltban is megvásárolhatnak. Az Egri vár továbbra is kedvelt helyszíne az esküvői szertartásoknak, cégek és civil szervezetek szakmai, szabadidős és csapatépítő programjainak, illetve több színházi produkció és koncert talált otthonra az erődítés és a Valide Szultána Fürdőrom falai között. Elmondta, közművelődési programokból és múzeumpedagógiai foglalkozásokból sem volt hiány.

– Múzeumpedagógusaink idén is számtalan helyi, és az ország minden tájáról érkező iskolai csoportoknak, családoknak, felnőtteknek és a szépkorúaknak is biztosítottak foglalkozásokat, családi napokat, alkotóköröket, a nemzeti ünnepkehez kapcsolódó tematikus heteket. A Petőfi 200 pályázati program keretében több mint 2500 diák vett részt a foglalkozáson, tárlatvezetéseken, múzeumi órákon és műhelymunkákon. Közművelődési programjaink közül továbbra is nagy sikernek örvendenek az Ötórai tea és Senior akadémia rendezvényei, a Gárdonyi kert és kuckó is rendszeresen szolgált kiváló helyszínként a különféle múzeumpedagógiai tematikus heteknek, a rejtvényfejtésnek, az író tiszteletére rendezett pikniknek egyaránt. Idén kilenc nyári napközis tábort szervezett a Dobó István Vármúzeum. A hat különféle tematikára épülő, külön-külön gyűjteményeket bemutató táborokban összesen 154 diák vett részt. Emellett számos külső intézmény építette be a várlátogatást az általuk szervezett táborok programjaként. A turisztikai szezon elejére elkészült a vár főbejáratának rekonstrukciója, megújult az Északi kapunál található várfalat védő fedés teteje, valamint folyamatosak a fejlesztések a Baktai úti telephelyen is. Elkezdődött a Lenkey-ház teljeskörű beruházás is, melyet vélhetően az év végén fejez be a kivitelező, a látogatók pedig 2024 márciusától tekinthetik meg az új kiállítóhelyet – ismertette az elmúlt szezont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában