Vármúzeum

2023.08.29. 16:13

Megelevenedik a múlt az egri belvárosban, ősszel beavat kulisszatitkaiba az egri vár

Ősszel sem tétlenkedik a Dobó István Vármúzeum. Hihetetlen újdonságokkal avatják be a látogatót műhelytitkaikba.

Szabadi Martina Laura

Az Egri Vár Napja a korábbi években is színvonalas programokkal csalogatta az érdeklődőket

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Idén is részt vesz a Dobó István Vármúzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválján. Novák-Mlakár Zsófia szakmai igazgatóhelyettes sajtótájékoztatón kedden elmondta, számos újdonsággal csatlakoztak az immár 18. alkalommal megtartott országos programsorozathoz.

– Jövő! Menő! Múzeum! jelmondattal szeptember 25-e és november 12-e között zajlik a 18. Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozat. A közel másfél hónapos rendezvénysorozattal a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött tudás megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumoknak a kompetencia-, és készségfejlesztésben betöltött szerepére kívánjuk ráirányítani a figyelmet. A meghirdetett tíz programtematika közül intézményünk 8 tematikai egysége keretében 17 programelemmel készül – ismertette.

Az első a Csak természetesen: „Véka esső, köböl sár” - LiteraTúra a Gárdonyi-kertben. A múzeumpedagógiai litera során Gárdonyi Géza kertjében és a természetről szóló műveiben barangolnak, majd a Természet kalendáriuma című titkosírással írt könyv szövegeit fejtik meg, október 2. és november 17. között.

– Szeptember 30-án a Tarisznyavári Mulatságok - családi napon betekintést kaphatnak egy-egy mester műhelyébe. Ellesve a mesterfogásokat, a mesterek titkait, hogy aztán a látogatók is kipróbálhassák azokat! Az egri vár tövében a harciasabbak vitézi próbán adhatnak számot elhivatottságukról. A Dobó István Vármúzeum hetedik éve hirdeti meg a Tarisznyavári mulatságokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai tematikus hetét. A tanévkezdést követően a koraújkori Egerre jellemző fel különböző játékos és tárgyalkotó foglalkozások során: hagyományokat idézzük táplálkozáskultúra, régi játékok, csuhéjáték készítése és bútorfestés lesz szeptember 25. és október 6. között – részletezte Novák-Mlakár Zsófia.

Az Egri Vár Napján, október 17-én győzelem emlékére múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokkal, haditorna bemutatókkal, történelmi játszóházakkal és szakmai programokkal ünnepli a Vár. Az egész napos programok minden korosztály számára adnak ismertetőt a múzeum gyűjteményeit bemutatva. Azt is elmondta, Boldog Heves vármegye egyik kiemelkedő hagyományőrző települése. A település élő hagyományai a szellemi kulturális örökség jelölésére kerülnek. Az előadás során a helyi hagyományok ápolásáról, a jelöléshez vezető útról tart előadást Császi Irén néprajzkutató muzeológus.

Elhangzott, a „Szívetrejtő szívem száz sziromra téptem” címmel zajlik majd Lesznai Anna művészetének bemutatása. Lesznai Anna (1885-1966) művészi tehetségét a legkülönbözőbb műfajokban bontakoztatta ki. Gazdag képzőművészeti gyűjteményét a hatvani Hatvany Lajos Múzeum őrzi, de a Magyar Nemzeti Galéria vagy a pécsi Janus Pannonius Múzeum kollekciója mellett magántulajdonban is megtalálhatók. A tárlat október 5-től látható a Ziffer Sándor Galériában.

A Dobó István Vármúzeum 16. alkalommal rendezi meg a Népmese napja alkalmából meghirdetett rajzpályázatát. Lesznai Anna képzőművészeti alkotásaival a Ziffer Sándor Galériában ismerkedhetnek meg. Az idei évben az írónő meséjét illusztrálhatják az óvodás és kisiskolás gyermekek. Az első helyezettek osztályai múzeumpedagógiai foglalkozást nyernek, a 2-3. helyezett gyermekek munkáját könyvjutalommal díjazzuk. A díjazott alkotásokból az Egri Vár Napján kiállítás nyílik.

– Gárdonyi Géza író halálának évfordulójához kapcsolódóan rendezzük meg a Gárdonyi Emléknapot október 26-án. Az emléknap legfontosabb célja, hogy népszerűsítsük a Gárdonyi életművet illetve az olvasást. Megkoszorúzzuk az író Egri várban található sírját, majd egy közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítéssel méltatjuk munkásságát. A vetítésre kerülő film az 2022-ben készült Ida regénye című adaptáció. Vendégeink lesznek Mentes Júlia, a film címszereplője, valamint Goda Krisztina, a film rendezője. A beszélgetés témája Gárdonyi Géza szerelmet és az emberi kapcsolatokat bemutató életműve és annak máig érvényes üzenete lesz. Az előadáshoz kapcsolódó beszélgetés egy irodalmi teaház keretein belül zajlik – ismertette az igazgatóhelyettes.

Titkos küldetés címmel nyomozás is lesz a Gárdonyi-házban október 2-november 10. között.

– Gárdonyi Géza titkosírását számos legenda, mítosz övezi. Megismerve műveit, írói hagyatékát, egyre biztosabbak vagyunk abban, hogy titkosírásával az utókor számára is ,,üzent". A Titkos küldetés egy interaktív program, nyomozós játék. Aki részt vesz a ,,küldetésben" egy olyan játékba kapcsolódik be, amit az egyik legismertebb magyar író kezdett el! A különböző helyszíneken, lépésről lépésre végrehajtott feladatok során közösen lehet eljutni a megoldásig: Gárdonyi Géza titkosírásának megfejtéséig és a küldetés végcéljáig, vagyis az író egyik regényének kevésbé ismert mondatáig és annak furcsa történetéig.

Lesznek őszi szünet idejére tervezett programok is. Az Alkotói szabadság - családi alkotói napok Várműhelyben alkalmat teremt a közös családi kikapcsolódásnak, feltöltődésnek. A Várműhely kinyitja ajtaját az alkotni vágyó diákok, szülők és pedagógusok előtt, a környezeti fenntarthatóság jegyében vehetnek részt tárgyalkotó folyamatokban október 26-án és 27-én. A Múzeumi őszbúcsúztató
a Márton-napi múzeumpedagógiai tematikus foglalkozásokkal végződik november 6. és 10. között.

– Őszbúcsúztató népszokások közül a Márton-napjához igazodva tematikus múzeumpedagógiai hetet hirdet meg a vármúzeum. Szent Márton napjához fűződő legendák legismertebb része a libákról szól, így a tárgyalkotás folyamata során is vele ismerkedhetnek meg az óvodás és kisiskolás gyermekek – emelte ki. 

Elmondta, hogy a Múzeumi kulisszatitkokkal csatlakoznak az országos programsorozat jelmondatához. Ilyen lesz október 11-én Zábrátzky Éva néprajzkutató előadása, amely Holló Valéria munkásságát ismerteti. A műgyűjtő a két világháború közötti években számos népművészeti alkotóval állt kapcsolatban, akiktől megrendelte az üzletében árusított darabokat. Ilyenek voltak a dunántúli faragópásztorok, Kapoli Antal és fia, a Nógrád megyei szőttesek, a sárközi hímzések mesterei, vagy az utolsó váci szűrszabó, Sasvári Ignác. Az általuk készült tárgyak a régi technikákat őrizték, de már polgári igényeket is figyelembe vették. Maga Holló Valéria is alkotott, saját maga tervezett bútorokat, népi hímzéssel díszített öltözeteket.

Rákóczi Gergely régész előadása pedig bemutatja, a 2022 októberében előkerült bronzból öntött ostromágyú történetét október 18-án. A 10 méter magas, mesterségesen kialakított (ágyú) dombot a 19. század óta ,,Szép bástyának" is nevezik. A védmű előzményét az 1542-48 között a külső- és belsővárat elválasztó fal nyugati oldalán magasított töltés képezte. Eger 1596-os elestét követően tufa körítőfalakkal látták el. Leírása alapján ekkor húsz ágyú sorakozott rajta, melyek egyike lehetett a tavaly előkerült, körülbelül 2,3 tonna súlyú ágyú, melynek csőhossza több mint 3 méter, kalibere 17 cm. Az ágyú környezetében két tucat 30 fontos tömör vas ágyúgolyó került elő. A szenzációs lelet különleges életútja nem csupán a löveg, hanem a vár évszázadainak történetéről is fontos, új adatokkal szolgál. Sikéné Kovács Melinda restaurátor pedig a restaurálás folyamatáról tart előadást október 25 -én, a hallgatóság egészen részletekbe menően ismerheti meg a munkájukat.

Az igazgatóhelyettes arról is beszámolt, hogy terveznek installációt, amely a vár és a belváros XVIII. századi képét mutatja be, drónfelvételekkel segítve a nézőt, hogy elképzelje az akkori viszonyokat. Az installációt a tervek szerint a város különböző pontjain mutatják be.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában