Piacszemle

2023.09.21. 06:50

A sütőtök a sláger a piacon, végre kedvünkre tökölhetünk

Megérkezett az egri piacra az ősz nagy kedvence, a sütőtök. Olcsó, tápláló, sokoldalú.

Barta Katalin

Népszerű a sütőtök az egri piacon

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mint ahogy portálunk olvasói már megszokhatták, időnként járunk egyet az egri piacon, hogy portékákat, árakat vizslassunk. Legutóbbi szemlénk során azt tapasztaltuk, hogy az őszi zöldség-, és gyümölcs-kínálat bőséges, de most sem túl pénztárcabarát. Nagy örömmel konstatáltuk azonban, hogy most is van a szezonhoz illő, olcsó, tápláló zöldség, amely ezer formában készíthető el, és garantáltan a család kedvence lehet. Ilyen a sütőtök, aminek kilóját 300-350 forintért kínálják. A közhiedelem azt tartja, hogy a sütőtök akkor igazán édes, amikor megcsípi az első fagy. Ebben talán van némi igazság, de az árusok szerint a tökéletesen beérett, szép narancssárga termés ugyanazt tudja, mint dércsípte társa.

A paradicsom lefutóban van, így értelemszerűen az ára is enyhén emelkedik mostantól. Már 7-800 forintért árulják kilóját, de lecsónak való, sérültebb portékát is találtunk, 4-500 forintért. A paprikából most a sláger a pritamin, a kápia, aminek kilója szintén közelít az ezer forinthoz. Bőséges a kínálat almapaprikából, ami a téli savanyúságok egyik kedvenc alapanyaga.  Ehhez már 4-500 forintért is hozzájuthatunk.

A sárgarépa ára alaposan kilőtt a tavalyi évhez képest. Kilója legalább nyolcszáz forint, a gyökérzöldséget sem adják ezer forintnál olcsóbban. A karalábé, a zeller darabja 3-400 forint. 

Tápláló, egészséges és megfizethető a cékla, amelyből levest, pürét, sült köretet, de salátát is készíthetünk. Kilója 5-600 forint. Közeledik az őszi-téli káposzták ideje is. A kelkáposzta kilónkénti ára most 6-700 forint, a fejeskáposzta ennél olcsóbb, már ötszáz forintért is találtunk. Fürtös uborkát is kínálnak még, ennek az ára 800 forinttól indul kilónként. 

A gyümölcsfronton tarol a szilva 6-800 forintért, szép őszibarackot is kínálnak 1000 forint körül, s a csemegeszőlőtől is roskadoznak a pultok. Ebből a legolcsóbb a saszla, ez 800 forint körül van, a nagyobb szemű társait 1000-1200 forintért vehetjük meg, kilónként.

Rácsodálkoztunk a friss magyar fügére is, amit korábban legfeljebb aszalt formában vásárolhattuk meg. Ezt darabonként adják, jellemzően 80-100 forintért. Az egyik őstermelőtől megtudtuk, kertjében két, öt éve ültetett fügebokor is jól érzi magát, és jól átvészeli a magyar teleket, ha egy kicsit bebugyolálja őket a fagyok előtt. Évente kétszer szüretel a termésből, amiből általában lekvárt készít, hacsak nem eszi meg a család frissen a beérett termést.

Melegít, táplál a fűszeres sütőtökkrémleves

Egy remek receptet is hoztunk a mindmegette.hu oldalról egy igazi tápláló, őszi leveshez.

Hozzávalók: 40 dkg sütőtök, 2 db krumpli, 1 db sárgarépa, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg vaj, 0.5 tk fahéj, 1 db alma, 1 l húslevesalaplé, bors, 0.5 tk vaníliaaroma, tejföl, tökmag

Elkészítés: A sütőtökkrémleves elkészítéséhez a zöldségeket megtisztítjuk. Az olvasztott vajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, majd megszórjuk a fahéjjal. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit és a sütőtököt, a felkarikázott sárgarépát és a feldarabolt almát. Felöntjük az alaplével, megborsozzuk és hozzáadjuk a vaníliaaromát. Ezután kb. 30 perc alatt lefedve puhára főzzük a levest, majd botmixerrel pürésítjük.

Az elkészült sütőtökkrémlevest tejföllel meglocsolva, pirított tökmaggal megszórva tálaljuk.

Tipp: Ha igazán lélekmelegítő, fűszeres levesre vágyunk, szerecsendióval és a gyömbérrel is megbolondíthatjuk az ételt. 

 

 

  

 

     

   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában