Kertbarátság

2023.09.10. 12:17

Tuti recepteket cseréltek a kerecsendi kertbarátok

Mi termett idén a saját művelésű kertben? Hogyan lehet télire eltárolni a sok finomságot? Ezekre a kérdésekre is választ kaptak a kerecsendi kertbarátok. A tudást örömmel osztjuk meg olvasóinkkal.

Barta Katalin

Kóstolót is kaptak a kerecsendi kertbarátok az idei termésből

Forrás: Barta Katalin / Heves Megyei Hírlap

Elérkezett a betakarítás, a tartósítás ideje. Szinte minden gyakorlott háziasszonynak van valamilyen tuti receptje, amit a felmenőktől, esetleg a szomszédtól örökölt, tanult. A  nyári ízek megőrzésének azonban ezernyi módja van. Ezekről hallgattak remek előadást a Kerecsendi Kertbarát Kör tagjai a minap a község Jelenlét pontján. Ezúttal Veres Jánosné, Rózsika őstermelő, élelmezésvezető volt a meghívott előadó, aki nemcsak maga termeli meg  vegyszermentes zöldségeit besenyőtelki portáján, hanem örömmel osztja meg konyhatechnológiai tudását is, aki erre kíváncsi. A kerecsendi kertbarátoknak beszélt a zöldségek téli tárolásának lehetőségeiről. 

A gyökérzöldségek téli tárolására elődeink a vermelést tartották a legalkalmasabb eljárásnak. Nem túl bonyolult eljárás, és akinek kertje, pincéje van, garantáltan így tarthatja késő tavaszig a legfrissebben a saját maga által megtermelt zöldségeket. A fagyasztóládák elterjedésével az egyik legnépszerűbb tartósítási módnak a fagyasztás ígérkezik, de nem árt tudni, hogy ennek is szigorú szabályai vannak és nem minden zöldség, gyümölcs tartja meg ízét, állagát ebben a formában.

Változatlanul kedvelt műfaj a savanyítás. Sokan fektetnek energiát ebbe a formába is, s ha jól csinálják, garantált a friss, egészséges táplálék a téli hónapokra. A receptúra családonként változik. Nagyon sokan esküsznek a bedobálós savanyúság receptre, amelyhez egyszer kell elkészíteni a fűszeres, tartósító levet, s innentől kezdve csak bele kell dobálni a tiszta edénye, vödörbe, hordóba a beérett zöldségeket. Száraz, hűvös helyen hónapokig táplálja a családot.

Szó esett a dzsemek, lekvárok, zamatos zöldségkrémek készítéséről, tartósításáról és a jelenlévő kertbarátok ezekből kóstolót is kaptak. 

Jó hangulatú beszélgetéssel, saját ötletek, receptek megosztásával folytatódott a találkozó, amelyen arról is beszámoltak a résztvevők, hogy ki milyen mennyiségű, és minőségű termést szüretelt le addig a kertjéből, s hogyan védekezett a kártevők ellen. 

Bevált recept a bedobálós savanyúsághoz 
Hozzávalók: 2 dkg borkénpor, 1.5 dkg nátrium benzoát , 5l víz, 50dkg cukor, 25dkg só, 6dl 10 %-os ecet, torma, kapor, 10db babérlevél, 1ek egész bors, 1ek borókabogyó, 1ek mustármag , 1ek koriander , uborka, almapaprika, TV paprika, dinnye, karfiol, gyöngyhagyma.

Elkészítés: A borkénport és a nátrium benzoátot kevés vízben feloldjuk, majd hozzáöntjük a többi vízhez és az egészet beleöntjük a tiszta vödörbe. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az ecetet és a fűszereket, a tormát, a kaprot, a babérlevelet, az egész borsot, a borókabogyót, a mustármagot és a koriandert. A vödrös (bedobálós) savanyúsághoz zöldségeket - ami bármi lehet: uborka, almapaprika, TV paprika kicsumázva, félbevágva, picike zöld dinnye, karfiol, gyöngyhagyma stb. - alaposan megmossuk, átvizsgáljuk, hogy nem hibásak-e. Beledobáljuk a lébe, majd a tetejét tányérral lezárjuk, hogy a zöldségeket leszorítsuk a lébe, végül lezárjuk a vödör tetejét. A vödör tartalmát folyamatosan lehet feltölteni, ahogyan teremnek a kertben a zöldségek, vagy ahogyan hozzájutunk egyéb beszerzési forrásból. Nagyjából nyolc nap múlva lesz fogyasztható az eltett savanyúság. 

 

 

 

   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában