Műveljük kertjeinket!

2023.08.06. 20:40

Ellentétek, szétszakadás helyett kert és barátság

Kerecsenden a kertbarátok összefogása példázza, hogy van esély megtartani a hagyományos értékeket a legnehezebb időkben is.

Barta Katalin

A helyiek szerint egyik varázsszó, találkozási pont a kert lehet

Forrás: Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

A Heves vármegyei Kerecsenden a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács egyedi támogatásának köszönhetően ez év júliusától a társadalmi hiányokat és ellentéteket csökkenteni szándékozó új kezdeményezés indult. Vajon tényleg fékezni lehet egy hátrányos helyzetű településen az el- és leszakadást? Vissza lehet hozni, meg lehet tartani a hagyományos értékeket a változó, romló körülmények között?

A Kerecsenden élők, úgy tűnik, minden esetre hisznek ebben. Számos kitörési kísérlet mellett a település a Világítani Fogok Egyesület közreműködésével részese a Felzárkózó Települések Program megvalósításának is, de az egyesület tagjai nem álltak meg itt. Egy éve a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával a szegregátumok gyerekeiből utcaőr csapatokat szerveztek a lakókörnyezetük köztereinek gondozására, s most még tovább lépnének. Az új projekttel a leszakadás szélén táncoló község figyelemre méltó új kísérletbe vág, mely egyszerre érinti a mélyszegénységben élő gyermekeket és a falu lassan elöregedő, elmagányosodó, hagyományos népességét.

A helyiek szerint egyik varázsszó, találkozási pont a kert lehet. Az eddigi programok is ösztönözték ugyan a hagyományos kertművelés megtartását és újrahonosítását, de a most induló projekt az eddigiekkel ellentétben közösséget kíván teremteni a kertművelők között, a körbe a gyermekkert program révén bekapcsolva azokat a hátrányos helyzetű kisdiákokat is, akik a föld szeretetére, megbecsülésére és értékeinek célszerű használatára nem hoznak otthonról mintákat.

Hogy ez valódi esély lesz-e, lehet-e szigetet építeni a süllyedés tengerében, azt a jövő dönti el. Az újító kísérlet, ha sikeres lesz, talán mintát adhat mások számára is. Minden esetre ezzel a szemmel is érdemes lesz nyomon követni a Kerecsenden ez év júliusában indult kezdeményezést - ez a közlemény olvasható a község közösségi oldalán.

A helyi kertbarátok a Világítani Fogok Egyesület egyesület felhívására találtak egymásra. Rendszeresen találkoznak, a számukra létrehozott Facebook csoportban napról napra megosztják tapasztalataikat, sikereiket.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában