Rekonstrukció

2023.10.08. 11:25

Lebontják a Jessze-fa oltárt is, halad a gyöngyöspatai templom belső felújítása + fotók

A gyöngyöspatai templom felújításának munkálatai a tervek szerint mintegy másfél-két hónapon belül befejeződhetnek.

Szabó István

Zajlik a belső felújítás a gyöngyöspatai templomban

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Tavasz óta zajlik a felbecsülhetetlen egyháztörténeti kincseket őrző, több mint 800 éves gyöngyöspatai Kisboldogasszony római katolikus plébániatemplom régen várt belső felújítása. Mint arról portálunkon is beszámoltunk, az épület teljes rekonstrukciója a leglátványosabb szakaszán már túljutott, a külsejét már megszépült állapotában csodálhatjuk meg. Maka Attila, a gyöngyöspatai egyházközség képviselője arról számolt be portálunknak, hogy a belső felújítás során elsősorban a falfelületek újulnak meg, valamint azok a tartószerkezetek, amelyek már elég labilisak voltak. 

– Azt tudni kell, hogy nagyon speciális anyagból épült a templom. A boltívek patakkőből készültek, és az ezeket tartó csillagboltozat valamikor az 1800-as években egy földrengés során különvált magától a boltozattól. Nagyon komoly munka az elemeit egymáshoz kapcsolva stabilizálni, hogy ne tudjanak lefelé elmozdulni. A másik fő probléma, hogy valamikor a múlt század hetvenes éveinek végén, az akkori restaurálás alkalmával faékeket helyeztek a csillagboltívek elemei közé. Ezek a faékek azonban idővel kiszáradtak, a boltívek elmozdultak. Volt olyan bordaelem, amelyik konkrétan a kezünkben maradt a feltáráskor. Ezek rögzítése egy nagyon speciális kőrestaurátori feladat, ami 80 százalékban már megtörtént. A felső bordaelemeknél olyan nagyfokú a károsodás, hogy még az előzetes tanulmányokat és feltárásokat végző szakértőket is meglepte. Mintegy 8-10 helyen volt előírva a bordaívek kapcsolása a költségvetésben, ehhez képest a munkát végző kőrestaurátor már 60-70 bordaívet kellett, hogy összekapcsoljon. Ezek stabilizálása létkérdés, 70-80 kilogrammos darabokról beszélünk – részletezte Maka Attila.

Mint megtudtuk, a festők a megkutatandó felületekkel, a falfreskók megtisztításával végeztek. Ezek jelentették a festőrestaurátori munka egyik felét. A falak glettelése és az egyszeri színre festése is megtörtént, a végső színek felvitele gyakorlatilag október közepére elkészül. 

– A magyar művészi gyakorlatban egyedülálló, Jézus családfáját ábrázoló Jessze-fa oltár fa- és festőrestaurálása folyik. A főoltár oltárképe, maga a faoltár szintén tisztításra, restaurálásra kerül, a tartószerkezet megújul. A Szent Mihály oltárt még sosem restaurálták, előzetes feltárásra is szükség volt, melynek során több festékréteget találtunk. Ezek közül az 1600-1700-as évek állapotát fogjuk visszaállítani. A földrengés ideje táján ugyanis egy nagyobb tűzvész volt a templomban. A sérült részek miatt nem lenne jó, ha megpróbálnánk a legelső, az eredeti felületeket helyreállítani, hiszen az több évig tartana. Ezért folyik a barokk kori felület restaurálása, a szobrok újra aranyozása, és a munka végeztével lesz újra építve az oltár. A restaurálás ugyanis műhelymunkát igényel, ezért az oltárt lebontották és elszállították. A Jessze-fa oltárt szakaszosan bontják és szállítják el. Mindemellett még pluszban a Szent Sír fa- és festőrestaurálása is zajlik – sorolta Maka Attila. 

Ezekkel párhuzamosan tart a gótikus ablakok komplett cseréje. Esetükben kő mérműves ablakokról van szó, ezek iparművész által tervezett, gyönyörű üvegablak betéteket kapnak. A barokk részen, ami az északi hajót jelenti, új ablakokat kell gyártani, mert a jelenlegiek elöregedtek, rendszeresen beáznak. Az ott fölázott falrészen is megtörtént már a vakolatcsere. Maka Attila kiemelte, hogy bár a vizesedést eltüntették, de a biztonság kedvéért beépítettek egy Reversion falszárító rendszert. Mint mondta, ez viszonylag kis áramfogyasztás mellett fokozatosan kiszárítja a falat, eltünteti belőle a salétromot. Hosszú évszázadokra képes megoldani a fal vizesedésének problémáját. 

– Nagyon sok burkolati elem megújul. A szentély festett padlóburkolati kőelemei közül a korábban nem megfelelőkkel kiegészítetteket az Egri Főegyházmegye folyamatos, hathatós segítségével sikerült a jászberényi Nagyboldogasszony templom megfelelő korú és típusú bontott, festett köveivel pótolnunk. A szembemiséző oltár lényegesen kibővül, a kőkonszignáció alapján a gyártás folyamatban van. Két-három hét múlva várhatóan a helyére kerül. Megújulnak az erős-, valamint a gyengeáramú rendszerek. Ezek csövezése, installálása, a falban való elhelyezése megtörtént, csakúgy, mint a falak visszajavítása, mint ahogy az egyéb sérült falrészek vakolása, azok stabilizálása is – közölte Maka Attila. 

Mint megtudtuk, ha minden a terveknek megfelelően halad, másfél-két hónapon belül befejeződhet a belső felújítás.

– Nyilván, a források nem mindenre adnak lehetőséget. A padokat például nem tudjuk majd kicserélni. Ezen túl lesznek olyan teendők, amelyek tovább váratnak magukra, de arra törekszünk, hogy a porral, piszokkal járó munkákat mindenképpen lezárjuk. Nagyon korszerű LED-világítást kap majd a templom, DALI világításvezérléssel. Ezzel párhuzamosan korszerű biztonságtechnikai rendszer lesz telepítve. Fel lesz készítve a templom a későbbiekben egyéb gyengeáramú rendszerek fogadására, különböző prezentációs eszközök telepítésére. Ezek kábelezése elkészült, de forráshiány miatt a tervezett prezentációs eszközök még nem lesznek telepítve – összegezte Maka Attila.

A gyöngyöspatai templom a belső belújítás miatt természetesen jelenleg nem látogatható. A rezgésbiztos technikára való áttérés miatt a templom harangjai is némák még. Utóbbiak azonban mintegy 3 hét múlva újra megszólalnak, tette hozzá Maka Attila.

Arról, milyen csodákat rejt a gyöngyöspatai templom, ebből a 2015-ös videóból is meggyőződhetünk: 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában