Vége

2023.10.13. 11:25

Megszüntették az eljárást, nem szennyezte a környezetet a cég a lőrinci pernyehányón

A portálunk birtokába jutott dokumentum szerint a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság megszüntette az eljárást a mátravidéki erőműi pernyehányót érintő környezetszennyezés ügyében.

Tari Ottó

A fekete massza többször is átszivárgott a gáton, de nem történt környezetszennyezés

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése – áll az indoklásban, amit az elmúlt napokban kaptak kézhez az érintettek.

Mint arról beszámoltunk, az akkori elnevezéssel Heves Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és természetvédelmi Főosztálya 2020 júniusában tett feljelentést a Hatvani Rendőrkapitányságon, miszerint hatóságukhoz lakossági bejelentés érkezett, hogy a pernyehányón működő Reg Kft. telepéről fekete massza szivárog. A környezetvédelmi hatóság még aznap azonnali ellenőrzést tartott, és megállapította, hogy egymástól elkülönülő területen több száz négyzetméteren szagjellemzők és szemrevételezés alapján szénhidrogén származékokkal keveredett szennyvíz található. Az érintett részeken a lágyszárú növényzet kipusztult. A helyszíni ellenőrzés során öt helyen észleltek töltésszivárgást.

Az elmúlt három évben a nyomozóhatóságtól többször, valamint az ügyészségtől is személyesen tájékozódtak a kialakult helyzetről. Már 2022-ben kiderült, hogy a kipusztult növényzet regenerálódott, teljes egészében vissza is nőtt, így környezetkárosítás nem volt megállapítható – közölte kérdésünkre a cég képviselője. Hozzátette: a kifolyással érintett terület a Reg Kft. rekultivációs terv szerinti kezelésében van. A Reg Kft. a hatóságokkal egyeztetve az érintett medencét lezárta, a megszüntetését a felülvizsgálati eljárásban határozzák meg.

A térségben érezhető szaghatás eredetének kivizsgálása érdekében a Reg Kft., valamint a hatóságok szagmérést végeztettek el, ahol a szagmérést elrendelő hatóság munkatársai az általuk meghatározott pontokon vett mintavételezés során folyamatosan jelen voltak.

A végzett mintavételek és vizsgálatok, valamint a terjedésmodell-számítás szakszerű, műszakilag alátámasztott megállapításokat tesz lehetővé, amelyek alapján a telep hatásterülete a vizsgált üzemmenet mellett 289 méter sugarú kör, amely lakott területet nem érint. A vizsgált üzemszerű állapot esetében nem valósult meg a lakosság kellemetlen szagokkal történő zavarása – áll a februárban kiadott szakvéleményben. Bodó Nándor, a REG Kft. ügyvezetője ehhez portálunknak hozzátette: a vizsgálatok során végig jelen volt a szakhatóság képviselői.

A  most ismertetett eljárás nem az első alkalom volt a témában. Először 2018-ban jelent meg a „fekete massza” a pernyehányó körüli területen, a hatvaniak egyebek közt ennek tulajdonították a környéken tapasztalható bűzt is. A rendőrség bűncselekmény hiányában akkor is megszüntette a nyomozást.

– A hatvaniak joggal vannak felháborodva a bűz miatt. Felháborítónak tartom, hogy létezik egy probléma, ami az egész várost érinti, több mint nyolcezren, aláírásukkal is tiltakoztak ellene, az ügyészség és a rendőrség is foglalkozott az üggyel, még sincs meg a felelős – nyilatkozta Horváth Richárd polgármester.


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában