Heol.hu Videó

2023.11.24. 19:37

Fél évszázados mérleget adományoztak az egyik egri iskolának + videó

Legalább ötves éves az a mérleg, amely Demjénből került az Egri Waldorf Iskolába, hogy a harmadik osztályosok ennek segítségével ismerkedhessenek meg a súlyokkal.

Fekete-Vadászi Erika

Egy közel 50 éves mérleget adományoztak a Waldorf Általános Iskolának

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Bakos Mónika, aki harmadikos osztálytanító és francia tanár az Egri Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, nagyon örül, hogy megkapták a mérleget. 

– A harmadikosok életében nagyon fontos szerepe lesz ennek az eszköznek. Az iskolánkban a tanagyagot a gyermekekhez szabjuk, nem pedig fordítva. A harmadik osztályban az egyik központi rész, hogy a világ közepében állhat az ember a tevékenységei által. S a tevékenységeinek az egyik szelete például, hogy annak idején kitalálták a mértékegységeket. A harmadikosok ezeket és ezek átváltását tanulják meg a felfedezés, az élmények és a kézi megtapasztalás útján. Ebben lesz nagy segítségünkre ez a fél évszázados mérleg – mondta el portálunknak a tanító. 

A diákok már év elején elkezdtek a mértékegységekkel ismerkedni, mindenkit megmértek, hogy milyen magas, s azt bejelölték a falon. Így a mérőszalaggal saját maguk is megtapasztalhatták, hogyan követik egymást a számok, s hogy egyenlő távolságra vannak.

– A következő matek-epochánkban a súly mérésével foglalkozunk. A most kapott mérlegünkkel mindent megmérünk majd, ami a közvetlen környezetünkben van, például a táskáinkat és a könyveinket. Eddig digitális mérleget használtunk, most pedig ahelyett, hogy csak egy számot látnának a kijelzőn, maguk tehetik fel a súlyokat. Ezek után az átváltásokat is megtanulják a gyerekek, akik már hetek óta nagy izgalommal várták a demjéni eszközt – jegyezte meg Bakos Mónika.

Az egyik waldorfos szülő működött közre abban, hogy a mérleg eljusson az egri iskolába. A demjéni ajándékozó egészségi állapota miatt ugyanis nem tudott részt venni az eseményen. Így a reggeli körön Bereczné Dobos Judit pedagógus adta át a gyerekeknek Gémes Ferencné Margitka néni üzenetét, miszerint nagy szeretettel küldi nekik, és reméli, hogy örömmel használják majd az órákon a mérleget. 

– Személyes kötődésem is van ehhez az eszközhöz. A főiskolás éveim megkezdése előtt kilenc hónapig dolgoztam boltos kisasszonyként Margitka néninél, és én is mértem ezen a mérlegen felvágottakat például – mesélte el a Heolnak Bereczné Dobos Judit. Az egyik gyermeke épp harmadikos, így ő is használja majd azt a mérleget, amivel az édesanyja dolgozott. 

A Demjénben élő Gémes Ferencné Margitka nénitől megtudtuk, nagyon szeretett a kereskedelemben dolgozni, és hosszú éveken át használta a pénteken ajándékba adott mérleget. 

– Volt, amikor a boltban a gyerekek elkezdek játszani vele, súlyokat pakolgattak rá, s ennek nagyon örültem. Szeretem a kicsiket, mindig megengedtem nekik, hogy próbálgassák, és bízom benne, hogy az egri iskolában hasznát veszik majd – fűzte hozzá Gémes Ferencné.

Mint minden napot az egri Waldorfban, a pénteket is reggeli körrel kezdték, együtt énekeltek, ezúttal a mérleg körül. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában