Megdöbbentő

2023.11.10. 11:25

Felnyitott sorompónál robogott át a vonat Feldebrőnél

Olvasónk nehezményezte, hogy nem volt leengedve a sorompó, amikor áthaladt a vonat a feldebrői vasúti megállónál. Utánajártunk, mi áll az eset hátterében.

Fekete-Vadászi Erika

Nem volt leengedve a sorompó, amikor áthalad a vonat a feldebrői megállónál

Forrás: Beküldött fotó

Egy olvasónk jelezte, hogy csütörtök délelőtt negyed 9-kor látott egy vonatot a Feldebrő és Vécs közötti utat keresztező síneken haladni. Nem gyakran lát arra vonatot, de ami igazán furcsává teszi az esetet szavai szerint, hogy a sorompók nem voltak leengedve. Olvasónk nehezményezte, hogy miért nem leengedett sorompónál közlekedik a vonat, mert szerinte ez így balesetveszélyes

Kíváncsiak voltunk, vajon egyszeri alkalomról van szó, vagy gyakori az ilyen, és mi állhat a dolog hátterében, ezért a MÁV-Csoportnál érdeklődtünk az esettel kapcsolatban. 

– A Feldebrő és Vécs közötti úton lévő sorompó csütörtök délelőtt műszaki hiba miatt nem volt lezárva a vonat közlekedésekor, a hibát azóta elhárították. Fontos, hogy a közúton közlekedők nyitott sorompónál is tartsák be a KRESZ szabályait, így a balesetek megelőzhetők – mondta el portálunknak a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. 

Megjegyezték, a 84-es számú Kisterenye – Kál-Kápolna vasútvonalon 2007. március 3. óta szünetel a személyszállítás, azonban tehervonatok egyes szakaszokon továbbra is napi 2-4 alkalommal közlekedhetnek, több helyen is történik rakodás.

A MÁV a vonatkozó KRESZ szabályokra is felhívja a figyelmet:

  •  A közúti közlekedés szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. Az átjáró megközelítésekor, illetve az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. A fénysorompó a vasúti jármű közeledését és áthaladását két egymás mellett levő, felváltva villogó piros fénnyel jelzi, egyébként a készülék villogó fehér fényt ad. A vasúti átjárón való áthaladásnál a KRESZ szabályai mindenkor érvényesek. Ha a fénysorompó jelzők sötétek, azaz egyik lámpa sem villog, akkor a sorompóberendezés nem működik, és a vonatkozó KRESZ előírások szerint kell eljárni: a sötét fénysorompójelző a közúton közlekedőket fokozott figyelemre készteti, a KRESZ szerint ez nem jelent szabad jelzést a közúti járművek részére.
  • A KRESZ előírja, hogy az útátjárón nem szabad áthaladni, ha a - egyedül vagy félsorompóval együtt alkalmazott - fénysorompó villogó piros fényjelzést ad, ha a fél-, illetőleg a teljes sorompó rúdja mozgásban vagy lezárt állapotban van, illetve ha a teljes sorompót kiegészítő berendezés hang- vagy fényjelzést ad.
  • A berendezések üzemzavarát jelzi, ha a fénysorompón sem a piros, sem a fehér fény nem világít, ha a félsorompó rúdja nyitott vagy félig nyitott állapotban van és a fénysorompón sem a piros, sem a fehér fény nem világít, illetve ha a sorompórudak eltérő állásban vagy félig nyitott helyzetben vannak.
  • Csak akkor lehet elindulni a síneken keresztül, ha sorompó esetén a karok már teljesen felnyíltak és fehéren villog a lámpa.
  • A gépjárművezetőknek minden esetben meg kell győződniük arról, hogy nem tart vasúti jármű a sorompó felé, illetve biztosított a folyamatos áthaladás. Az átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik. Tilos az előzés a vasúti átjáróknál és közvetlenül előttük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában