Heol.hu Videó

2023.11.10. 13:55

Jöhet a hóvihar! A Közút állítja, felkészült a télre + fotók, videók

Az enyhe ősz ellenére, a jogszabályoknak megfelelően november 10-től téli üzemmódra váltott a Magyar Közút vármegyei igazgatósága, közölték Egerben.

Molnár Helga

Felkészültek a télre a közútnál

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Bár az időjárás még javában az ősz jegyeit hordozza, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-én téli üzemmódra áll át. Péntektől 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órában rendelkezésre áll, és ha az időjárás is úgy dönt, síkosságmentesít és hóeltakarít a kezelésébe tartozó 31 ezer kilométernyi közúthálózaton. A Magyar Közút 80 mérnökségén, 19 megyei és központi irányításán keresztül több mint 2600 munkatárs dolgozik idén a téli üzemben. Ehhez 709 hóekével felszerelt teherautó, 175 rakodógép és 124 hómaró is társul majd. Rendkívüli időjárási helyzetekben pedig országosan 651 úgynevezett lehívható munkagépet is bevethet majd a közútkezelő.

Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót pénteken Szabó Zoltán, a Magyar Közút Heves Vármegyei Igazgatóságának vezetője Egerben. Elmondta, a vármegyében 1200 kilométer útért felelősek, ebből 302 kilométer fő-, 871 mellékút, a vármegyei közúthálózat 1173 kilométer, s van 27 kilométernyi kerékpárút is. A téli üzemmód november 10-től március 15-ig tart, ebben az időszakban a síkosságmentesítésben és a hóeltakarításban kiemelt szerepe van a cégnek. Az úthálózatot kategorizálták, vannak az őrjáratos utak, ezeket 625 kilométeren, teljes hosszukban, teljes felületen takarítják.

– A rajonos utak 558 kilométert tesznek ki, ezek leginkább kisebb összekötők, melyeknek a veszélyes szakaszaira koncentrálunk. S vannak az úgynevezett fehér utak, 15 kilométer, itt nem végeznek síkosságmentesítést, csak hóeltakarítást. Vármegyénkben mindösszesen három ilyen szakasz van – mondta.

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkát az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának megfelelően végzik. Tavaly például mindösszesen 2249 tonna szóróanyagot használtak fel, összehasonlításképpen a 2020-21-es tél során 6330 tonnát. Itt Szabó Zoltán elmondta, először az autópályákon, autóutakon, majd a főutakon, utána a forgalmasabb mellékutakon, végül a bekötőutakon tisztítanak. Az átlagos télen 15-20 havas nap van, 50-60 pedig síkos. A munkát pedig webkamerák, és meteorológiai állomások segítik. Szabó Zoltán kiemelte, az autósoknak is felelőssége van az utakon, felkészülten induljanak el, s ha védekező vagy mentő gépeket látnak, ne akadályozzák a munkájukat.

A gépparkról is esett szó az egri telephelyen. Három mérnökségen, az egrin, a gyöngyösin és a hevesin, összesen 25 kombinált gépük van, hét unimog és két gréder, hat hómaró adapter illetve hét rakodó.

Szabó Zoltán kiemelte, kollégái várják a havat, szeretik ezt az időszakot, hiszen kihívásokkal teli. Na de mitévő lesz egy közutas, ha startra készen várja az év legpezsdítőbb időszakát, de a hó még sehol? Segítségül hívja a legkisebb közutast, hogy csilingelő hangjával téli hangulatot varázsoljon és remélhetőleg előbb-utóbb igazi havat is. Ettől cukibb dolgot biztosan nem hallanak ma, a 4 éves kislány ’Legyen hó’ coverje, téli archív felvételekkel látható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában