Közügyek

2023.11.23. 11:25

Nehezített pályán halad a kerecsendi önkormányzat is

A kerecsendi önkormányzat sok terve megvalósult, de szinte minden pályázati forrást saját erőből kellett pótolni az infláció miatt.

Barta Katalin

Sári László Kerecsend polgármestere

Forrás: Dániel Berán/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt tizenöt év két legnehezebb évét tudhatja maga mögött a kerecsendi önkormányzat, annak ellenére, hogy számos fejlesztés megvalósult a településen. A minapi közmeghallgatáson - enyhén szólva is gyér érdeklődés közepette - számolt be Sári László polgármester az elért eredményekről és a jövő évi szerény tervekről. Elmondta, az idei évben megkezdte a működését az új bölcsőde, amely népszerű a lakosság körében. Több településről is jelezték, hogy szeretnék ide beíratni gyermekeiket.  Az egyéb önkormányzati fenntartású intézmények is vonzóak. Jól és eredményesen működik a Berekerdő Óvoda, a Világítani Fogok Egyesület és az önkormányzat által fenntartott és támogatott gyermekház és a Jelenlét Pont nagy segítséget jelent a hátrányos helyzetű családoknak.

Számos intézmény újult meg az elmúlt években. A háziorvosi rendelő, az orvosi szolgálati lakás, a korszerűbb körülmények között működő közösségi ház a lakosságot szolgálja. Megújultak a buszvárók, és környezetük, a település útjain, járdáin elvégezték a legfontosabb kátyúzási, javítási munkákat.  

A nyertes pályázatok kivitelezése azonban nem volt egyszerű. Mivel az inflációból eredő emelkedő árakat saját erőből kellett pótolni, mára a helyhatóság kasszájából legalább 15 millió forint forint hiányzik az ez évre tervezett költségvetéshez képest. 

Két nyertes pályázat is megvalósításra vár. A Füzesabonyi úti csapadékvízelevezetési rendszer, valamint az ipari park teljeskörű közművesítése a rengeteg adminisztrációs teendő miatt egyelőre csúszik. Ez utóbbi jelentené a település számára az igazi kiutat, hiszen a befektetői érdeklődés nem lankadt.

A falu vezetője külön méltatta a polgármesteri hivatal, illetve az önkormányzati intézmények munkatársainak lelkiismeretes, magas színvonalú munkáját, amelyet jó lenne anyagilag is elismerni. A helyi civilszervezetek munkájáról szólva kiemelte a két helyben működő polgárőrség, a Csak Egy Lépés Egyesület, az egyházközség, valamint a Roma Nemzetiségi Önkormányzat tevékenységét. A közbiztonságról szólva jónak ítélte azt a tendenciát, hogy mára megszűnt a településen a munkanélküliség. Csak az nem dolgozik, aki nem akar. A bűncselekmények száma is megritkult, köszönhetően a két megbízható körzeti megbízott állandó jelenlétének. A kisebb értékben elkövetett lopások száma azonban sajnálatos módon gyarapodott. Ennek oka a partidrogok fékezhetetlennk tűnő terjedése. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, első sorban a szülők felelőssége, hogy kiskorú gyermekeiket távol tartsák ezektől a szerektől. 

Szó esett arról is, hogy a kóbor kutyák jelenléte változatlanul súlyos gond a faluban, dacára annak, hogy a Világítani Fogok Egyesület több alkalommal is hirdetett ingyenes ivartalanítási akciót. Jövő tavasszal új megoldást is latba vetnek a jelenség megfékezésére. Szájon át adható tablettával próbálják a szaporulatot féken tartani.

A következő év terveiről szólva úgy fogalmazott, folytatódik az utak, járdák karbantartása, szeretnének a faluban több fekvőrendőrt és térfigyelő kamerát alkalmazni. A Magyar Falu Programon beül a polgármesteri hivatal fűtéskorszerűsítésére pályáznak. 

Kitért arra a több évtizedes gondra is, hogy a szomszédos gombaüzemből származó bűzhatást a mai napig nem sikerült hathatósan felszámolni. Erre további kísérleteket tesznek.

A képviselők közül Prokaj Milán sokadjára fogalmazta meg, hogy hiányolja a nyilvánosságot a községet érintő információkról. Elmondta, a  mostani közmeghallgatásról se értesült mindenki a faluban. Nem mindenhova jutottak el az erre felhívó szórólapok, a helyi közösségi médiában is kevés a hír a helyben történt döntésekről, változásokról.    

 

    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában