Percről percre

2023.11.30. 13:01

Az egri polgármester és Spisák György azonnali lemondását kérik az elbukott 11 milliárd miatt + fotók

A november végi közgyűlésen beszámolnak róla, hányan és hányszor használták eddig az elektromos rollereket Egerben. Az is kiderül hogy önállóan gazdálkodhat-e jövőre az egri színház.

Heol.hu

Zajlik a novemberi közgyűlés a városházán

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A közgyűlési közvetítést 21 órakor befejeztük. Az ülésen történt további események és döntések pénteken lesznek olvashatóak portálunkon.

21:00

A Szenátor-ház bérbeadása is újra napirendre került, ugyanis mind a négy pályázati eljárás eredménytelenül zárult, pályázati biztosíték befizetés nem történt. Ilyenkor csökkenthetik az árat. Juhász Ádám javasolta, hogy kerüljön vissza az Evathoz az épület.  

– Most, hogy csökken az ár már bérbe tudja adni az Evat? – kérdezte a polgármester. 

A képviselők nem szavazták meg, hogy kerüljön vissza az Evathoz, de az árcsökkentést igen. Így 11 millió 928 ezer forint lesz az éves bérleti díj.

20:20

Közétkeztetés átszervezésről is tárgyaltak. Korábban erre már volt példa, de többen ellenezték, hogy külső szereplőt vonjanak be a gyermekétkeztetésbe. 

– Az Egri Tankerületi központ igazgatója a nyár folyamán levélben tájékoztatta az önkormányzatot, hogy széles körű szakmai egyeztetés, valamint az érintett felek bevonásával folyamatban van egy hosszú távú oktatásszakmai koncepció kialakítása, mely a sajátos nevelési igényű egri és környékbéli tanulók ellátásának minőségi javítását szolgálja. A koncepció lényege, hogy a meglévő intézményi struktúra bázisán, annak átalakításával létrejöjjön egy olyan komplex gyógypedagógiai intézmény, mely az óvodás kortól a szakképzéssel bezárólag, az ép értelmű autista gyermekektől kezdve a halmozottan fogyatékos tanulókig, megfelelő ellátást biztosít az érintetteknek. Ehhez az Egri Tankerületi Központ, mint fenntartó biztosítja a szükséges szakmai, tárgyi és személyi feltételeket. A programban a Szalaparti EGYMI, az Arany János Általános Iskola és a Móra Ferenc Tagiskola vesz részt. A Szalaparti Iskolában jelenleg az önkormányzat által üzemeltetett főzőkonyha működik, míg az Arany Iskolában és a Móra Iskolában az Eatrend szolgáltató látja el az étkeztetési feladatokat. Javasolta, hogy az érintett tanulói kör ott vehesse igénybe az étkezést, ahol fizikailag is tartózkodik, azaz az Arany Iskolában és a Móra Iskolában, így az ő étkeztetésük az Eatrend által lenne biztosított – részletezte Földvári Győző.

A cég vállalta ezeknek a gyermekeknek az étkeztetését 2023. szeptember 1-től. Az előzőekben leírt folyamat eredményeként jelentősen csökken a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság által a Szalaparti iskolában működtetett főzőkonyha napi adagszáma.

– Intézményekért felelős önkormányzati biztosként megvizsgáltam a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság által működtetett főző és tálalókonyhák működési kapacitását. Javaslatot teszek két intézmény a Szalapart Iskola, valamint az Egri Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény  főzőkonyháinak tálalókonyhává átminősítésére és az étkeztetés ellátására a külsős céggel amely a konyhai dolgozók teljes személyi állományát átveszi. Az Egri Kertvárosi Óvoda vezetője a konyhái állapota miatt jelezte, hogy támogatná, ha 2024. szeptember 1.-től a tagóvodái élelmezését vásárolt szolgáltatásként és nem saját főzőkonyhájával látná el – sorolta a javaslatait.

Gyárfás Helga a Mlinkó EGYMI igazgatója elmondta, hogy évek óta megy a huzavona az óvodával. Idén jó minősítést kapott, tudnak főzni a gyerekekre.  

– Kollégista gyerekek vannak, akár óvodáskorúak is. Éhesen lefeküdni egy hallássérült, enyhe értelmi fogyatékossággal élő gyermeknek elég veszélyes, ezt be lehet látni. Mi félünk ettől a változástól – hangsúlyozta.  

A Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság Perczéné Bocsi Orsolya vezetője elmondta, hogy ha marad a kétkonyha akkor hatalmas teher hárul majd a dolgozókra, attól tart, hogy fel fognak mondani az élelmezésvezetői. Bocsiné Percze Andrea elmondta, hogy a kertvárosi óvodai konyha egyre rosszabb, nem talál konyhai kisegítőt. Elmondta, 25 éves hűtőszekrények, már lebontott intézmények konyhai eszközei vannak náluk.  

– Mindenképpen kerüljenek minőségi és mennyiségi garanciaelemek a szerződésbe, hogy a panasz van, akkor váltani tudjunk – mondta. Hozzátette légszívó rendszer be lett építve, de nem működik.

– Hogy lehet, hogy nem működnek a konyhák. Utoljára abban maradtunk, hogy fejlesszünk. Nem tudom mi változott, most január 1-től adjuk át mindenféle közbeszerzés nélkül az Eatrendnek, aminek a neve azt hiszem TS Gasztro volt, csak nevet változtatott mert rossz a híre. Soha nem lesz visszaút, ha most leszerelik a konyháját óvodavezető asszony. De gondolom nem fog ez itt megállni, majd mamutcégek főznek a bölcsődésekre is – mondta Mirkóczki Zita.

– Most Magyarországon az a trend, hogy központosítják a közétkeztetést, nyilván ezzel jól jár az, aki minél több intézkedésre ráutaznak. A hanyatló Nyugaton éppen egy ellenkező folyamat megy végbe, fenntartható módon, helyi termelőkre alapozva helyben őznek. Tudom ez utópisztikusnak tűnik, most nem itt tartunk, de hosszútávon rossz döntésnek tartom a kiszervezést – mondta Komlósi Csaba, de az átszervezéseket megszavazták.

19:00

Dr. Pápai Ákos nehezményezte, hogy a Lenkey-ház költségvetését nem láthatják, mint fogalmazott egymásra mutogat a hivatal és az önkormányzat.

Mirkóczki Zita úgy fogalmazott, hogy a turisták megszokták a csillogó várakat és nyilván nem tesz jót az egri erődítmény poros udvara. Hozzátette, ki kell dolgozni valamilyen koncepciót, hogy életteltelibb legyen a vár.

– Van a várban napi vezetése, nem engedjük el a látogatók kezét. Főszezonban 8 vezetés van egy nap, ezek egymásra épülnek, télen csak hat. Ha minden vezetésen részt vesz, akkor is kimarad a helyszínek fele. Ezért is vezettük be, hogy másnap ingyen beléphetnek és befejezhetik a vezetett túrákat. Bevezettük, hogy gyermekfelügyelőnél hagyhatják a gyerekeket, hiszen a kicsik hamar elfáradnak. Mindent megteszünk azért, hogy a látogatók jól érezzék magukat, de tudjuk, hogy vannak fejlesztendő területek, én magam is sok kérdésre keresem a választ, de ezeket önkormányzati segítség nélkül nem tudjuk megoldani. Mindennek ellenére a kitűzött látogatószámot már november közepén elértük – mondta dr. Ringert Csaba

Király Károly a másik jelentkező elmondta, ő közgazdász. Szerinte nem szűken véve a várat kellene csak nézni, inkább egy olyan kalandparkban kellene gondolkozni, ami a várost is érinti. Külföldi példákat sorolt, például trambulin, kalandpark, szórakoztató időtöltések. Arról is beszélt, hogy megyei szinten is kezelni kellene a történelmi helyeket, akár Abasár akár Szilvásvárad látogatását is szervezhetné a vár. A képviselők újra dr. Ringert Csabát szavazták meg a vár igazgatójának.

18:26

A közgyűlés korábban arról döntött, hogy az ARNAUT PASA FÜRDŐJE Kft-nél válassza meg ügyvezetőnek 6 hónap határozott időtartamra Molnár Lászlót az Evat, aki ügyvezető tevékenységét ingyenesen, külön díjazás nélkül lássa el. Jogviszonya 2023. június 6. napjától 2023. december 6. napjáig tart. Dr. Csetneki Attila javasolta, hogy újabb 6 hónapra nevezzék ki.

Földvári Győző arról érdeklődött, hogy miért nem történt még meg a fürdős cég beolvasztása az Eger Termál Kft-be.

Szűcs Tamás azt mondta, hogy ingatlanrendezési kérdés miatt. Mirkóczki Ádám azt mondta, a fürdő 15 milliós költségvetési forrás átcsoportosításának nem volt megadva fedezete, így nincs pénze a cégnek.

A várigazgató választás következett. Dr. Pápai Ákos elmondta, dr. Ringert Csaba évek óra a vár igazgatója, de nem feltétlenül megy jó irányba a vár, ma nem tudja támogatni a pályázatát. Azt mondja, nem szakmai oldalról van probléma, de valahogy a turistáknak nem tetszik, hogy az egész egy szakkiállítás, szüntelenül építkezések zajlanak és le vannak zárva egyes részek. Úgy látja, a másik pályázó inkább pénzügyi szempontból közelítette meg a vár vezetését.

Mirkóczki Ádám polgármester elmondta, hogy az egri vár a helyi identitás egyik legfontosabb jelképe, de talán a magyarságé is. Kiemelte, a 2000-es években dolgozott is a várban a restaurátorokkal.

– Ma már ultra digitalizált hipermodern múzeumokkal találkozunk. Nyilván ezzel egy épített örökség nehezebben birkózik meg, mint egy egyszerű múzeumi épület. Nyilván igaz az, hogy a turistáknak elegük van a lezárt területekből, de sok projekt futott a várban. Nyilvánvaló, hogy az állagmegóvás fontos, de ha nincs pénz rá, akkor le kell zárni a balesetveszélyes területet. A 2016-ban épített Szép bástya egyik oldala leomlott, ezt helyreállítottuk, csakhogy a másik oldal is mozog, így el van zárva a látogatók elől – mondta.  

17:49

– Nem szeretnék abba belemenni, hogy milyen áremelkedések voltak. A béremeléssel támadni az Evatot nem kellene. A bérfejlesztés szükséges. Nem értem miét baj ez egy város cégnél. – fűzte hozzá Lombeczki Gábor Fidesz-KDNP képviselő.

Mirkóczki Ádám az Agria Humán bértömegét kifogásolta.  

– Igaz-e, hogy nőtt a sajtósok száma a polgármesteri hivatalban? Igaz-e, hogy van olyan kolléganő, aki 6-700 ezer forintért dolgozik asszisztensnél, titkárnőként a hivatalban? – kérdezte Kovács Cs. Tamás.

– Számomra az döbbenetes, hogy az Evat közgyűlési döntés nélkül ad tagi kölcsönt cégeknek, majd követeli az önkormányzaton, hogy fizesse ki – reagált az önkormányzat.

– Szeretném kérni a polgármesteri kabinetiroda munkatársainak listáját és a bérkimutatásait – kérte Bódi Zsolt.  

– Én továbbra is úgy gondolom, hogy a 280 millió forintos hiányban nagy szerepe van azoknak a tényezőknek, melyeket a közgyűlési határozatok végre nem hajtása eredményezett – mondta Szűcs Tamás Evat ügyvezető.

Mirkóczki Zita nem érti, hogyan várja el a polgármester, hogy felhatalmazást adjanak 5 ivatali dolgozó delegálására az Evathoz, ha nem is tudják kik azok.

– Hogyan bízhatnának meg egy kézivezérelt Evat igazgatóságban? Hiszen önök elbuktak 11 milliárd forintot. Én nem ezt hallottam, hogy önként és dalolva mennének a hivatalnokok – mondta Kovács Cs. Tamás.

Név szerint voksoltak az igazgatótanács cseréjéről, nem támogatta a közgyűlés a polgármester javaslatát.

Császár Zoltán módosító javaslatát viszont megszavazták, ő azt kérte, hogy az Evat a következő ülésre részletes magyarázattal szolgáljon a felmerült kérdésekre. 

16:16

Mirkóczki Ádám arról kezdett el beszélni, hogy az Evatnál nagyon nincs rendben a gazdálkodás. Totálisan alkalmatlannak tartja az igazgatóságot a feladatára. Nehezményezte, hogy magasak a személyi kiadások, 173 millió forintos jutalmat osztottak a cégnél, miközben hiány van. Javasolta, hogy az igazgatóságot cseréljék le és 5 hivatali dolgozót tegyenek a céghez egy éves mandátummal és mindenről a közgyűlés döntsön.

Szűcs Tamás azt mondta, tudomása szerint mintegy 120 millió forinttal növekedtek a bérkölségek.

– Az részben az állományi létszám változása. A bértömeg-változás okai és körülményei is fontosak. Az Evatnál alkalmazott béremelés nem éri el a minimálbér-emelés mértékét – magyarázta.

– Én is szeretném látni a hivatal bérnövekményét, kifejezetten a kabinet irodáét – kérte Bódi Zsolt.

– Engem az zavar, hogy kamustátuszokat hoznak létre – válaszolt a polgármester. 

15:38

A szünet után az önkormányzat 2024-es, átmeneti gazdálkodását tárgyalják. Ez a jövő évi költségvetési rendelet megalkotásáig szükséges.  

Döntöttek arról is, hogy továbbra is a Média Eger Nonprofit Kft látja el a reklám-rendszergazda feladatokat.

Az Evat Zrt. Első háromnegyed évi beszámolóját is tárgyalták. Szűcs Tamás igazgató elmondta, hogy nagy kiesést okozott a cégnek a Katona téri pakolóház, az ingatlanok karbantartása illetve egyes közvetített szolgáltatások elmaradása miatt hiány keletkezett.  

13.55

A polgármester azt mondta a képviselőknek, jelentsék föl az MVP miatt, áll elébe.  

– Önök feljelentették már a BMSK-t? – kérdezte. Jelezték neki, hogy a cég már megszűnt. – Nem baj, akkor jelentsék fel a minisztériumot, csak valakit jelentsenek már föl és derüljön ki, mi volt a probléma – reagált Mirkóczki Zita.

– Ugyanúgy mutogat a polgármester a BMSK-ra mint a parlamentben mutogatnak Brüsszelre. Lassan a gyíkemberek következnek, mert már senkire nem tudja áthárítani a felelősséget Mirkóczki Ádám – mondta Keresztes Zoltán.

– Még a számlánkon van a pénz. Ha Csetneki Attila jogászként azt állítja, hogy csak el kellett volna költeni a pénzt, akkor nagy a baj. A Modern Városok Programmal az állam 2016-ban 14 milliárd forintot betett a városi kasszába, 2020-ban pedig elvette a kassza kulcsát – reagált a polgármester.

– Az egri vár projekt 7 engedélyes kiviteli tervvel rendelkezik, mégsem folytatta le a közbeszerzést a BMSK – tette hozzá a polgármester.

– Más városoknak sikerült, önöknek nem – mondta dr. Csetneki Attila.

A képviselők megszavazták, hogy kötelezik a polgármestert, minden információt tárjon eléjük az MVP projekt alakulásáról. Szünet következik.

12.50

Spisák György aljegyző hangsúlyozta, nem tudnak mit hozzáfűzni ahhoz, hogy egy teljesen állami tulajdonú céghez került az MVP projektek szervezése.

– Már 2020-ban azonnal felvettük a kapcsolatot a BMSK-val. Júniusra a teljes dokumentáció átkerült fizikailag a BMSK-hoz. Számos személyes és levelezéses egyeztetés volt. Hét ügyintéző váltotta egymást a BMSK-nál a vég megszűnéséig – mondta. Arról is beszélt, hogy az úszóközpont fő elemének tervezése magában fél milliárd forintot emésztett volna föl, s a tervezés nem valósult meg 2018-2019-ben.

– Van olyan kérdés, amire a mai napig nem kaptunk választ a BMSK-tól. Aztán a cég megszűnt, s az elmúlt egy évben egy embert nem találtunk, akivel kapcsolatba lehetne lépni, kérdéseket feltenni. Közben szeptember végén megkaptuk a projekt határidejének hosszabbítását 2027-ig. Akkor októberben vagy novemberben mi történt? – fogalmazott az aljegyző.

– Van még jelentkező úgy látom, végighallgathatjuk még párszor, hogy alkalmatlan patásördögök vagyunk. Amint a fideszes képviselők is elkezdenek lemondani, mi is le fogunk – mondta Minczér Gábor.

– Majdnem a Kertész úti projektet is sikerült tönkre tenni addig tilitolizták és próbálták darabolni. Tudjuk, miről szólt ez. A Sas II. ütemét októberben sikerült elkezdeni, bizonyára remek minőségű munka készül el év végéig a hóban és a fagyban – mondta Kovács Cs. Tamás.  

HMM_0218
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Minczér Gábor felszólalásában arra is kitért, hogy egy „Csebokszári lakos mit profitált volna az úszóközpontból”. A Fidesz-KDNP frakció képviselői élesen bírálták ezt a kijelenést, szerintük minden fejlesztés a város minden lakójának érdekét szolgálja. Kovács Cs. Tamás szerint nem szabad olyan demagóg kijelentéseket tenni, hogy egy nagyberuházás forrását inkább járdaépítésre kellene költeni. 

– A 23 megyei jogú város közül a lista alján vagyunk. El sem kezdték a beruházást – mondta dr. Csetneki Attila. 

– 673 szavazat oktatja ki a 10 ezret – mondta Mirkóczki Ádám a korábbi választási eredményre utalva. – Sajnálom, hogy Blaskó Balázs színházigazgató nincs itt, mert szép kis statisztaszerepeket ki lehetne már osztani – ironizált. Hozzátette, ahhoz is gyávák voltak a képviselők, hogy napirendre vegyék a feloszlatást. 

– Rögtön a legelején szóltunk, hogy a Városfejlesztési Kft. tönkretétele veszélyes. Önök azért küzdöttek, hogy minden fejlesztés egyszemélyben Spisák György aljegyzőnél legyen – mondta Oroján Sándor. 

– Mulasztottak azzal, hogy Spisák Györgyöt nevezték ki a fejlesztések felelősének, de ő a felelősséget nem vállalja – mondta Mirkóczki Zita. – Ha nem volt elegendő forrás, el kellett volna dönteni, hogy mit valósítunk meg. 

11.55

Mirkóczki Zita a fejlesztésekről szóló előterjesztés előtt a városvezetés szerdai sajtótájékoztatóját kritizálta, és azt, ahogyan a Modern Városok Programban elbukott összeget kezelték.

– Önök gyávák és szánalmasak. Kiültettek 3 hivatalnokot, pedig önöknek kellett volna megmagyarázni, mi történt – mondta a pulpituson ülő polgármesternek és az alpolgármestereknek.

Arra is kitért, hogy úgy küldték el a kérelmet a pénz felhasználására Lázár János miniszternek, hogy nem egyeztettek a képviselőkkel:

„Jó ideje észlelik a közgyűlés tagjai, hogy a több száz milliós fejlesztési projektekről csupán tájékoztatók formájában (legutóbb ilyen tárgyú excel táblázatot a 2023. májusi napirendek között lehetett fellelni) kapnak információt. Azokról, a szinte minden fejlesztési projektet érintő módosításokról (műszaki tartalom változtatási szükséglete, forrás átcsoportosítások, megvalósítási határidők kitolása) amelyek alapvetően Közgyűlési hatáskörben eldöntendő kérdések lennének, szinte semmilyen előterjesztés nem kerül/került a közgyűlés elé (ritka kivételt képez a Vitkovics ház és környezete fejlesztésére rendelkezésre állt uniós támogatás megmentési kísérlete, végül pedig az elállásról szóló döntés). Kijelenthető, hogy mára képviselői kreativitási képességek maximalizálása kell ahhoz, hogy a megalapozott döntéshozatalhoz a szükséges és elegendő információk rendelkezésre álljanak a város életére jelentős kihatással bíró ügyekben.

Így van ez a napokban hangos sajtóvisszhangot kiváltott Modern Városok Program esetében is. Látható, olvasható, hogy a projektek támogatási összegeiről – valamint azoknak a Kormányrendeletben kilátásba helyezett „elvesztéséről” – teljesen zavaros, néha értelmezhetetlen számok és magyarázatok láttak napvilágot, de a pontos információkról semmilyen dokumentum nem került a Közgyűlés elé, a mai napig. Lássuk be, hosszú évek óta nem látjuk át, nem tudjuk pontosan lekövetni a Modern Városok Program finanszírozási konstrukcióját, megvalósulási garanciáit, vagy éppen a befejezett projektelemek eredményeit (azzal együtt, hogy az ütemezetten befejezett fejlesztések projektzárójára, átadására még testületi meghívást sem kapnak a képviselők)! A tisztánlátás érdekében, jelen körülmények között, azok a jogforrások (Korm. határozatok, támogatói okiratok és  módosításaik) adhatnak támpontot, amelyek nyilvánosan hozzáférhetők a kormányzati weboldalakon. Az MVP-vel kapcsolatosan kialakult helyzet tárgyalásához ezért szükséges, hogy ezeket az információkat összefüggéseiben is láttassuk.”

Mirkóczki Ádám hangsúlyozta, hogy a BMSK a beruházások tervellenőre, közbeszerzési szolgáltatója és tervellenőre.

– Kiviteli tervvel a zsebében a BMSK nem tudott kiírni 3 év alatt. Mi nem írhattuk ki – mondta a polgármester. Hozzátette, a Bitskey uszoda tetőfelújítása egy csekélyebb összeg volt és a TAO forrással ezt saját hatáskörben intézhették. – Még a tavalyi választások előtt Gulyás Gergely is azt mondta, hogy nem lesz műszaki tartalom csökkentés, még ráemelés is lesz. Lázár János egyébként tartotta a szavát, mert a kormányülésen valóban képviselte a projektek megvalósulását és az átcsoportosítást. Gondolom majd, ha lenyugodtak a kedélyek és vége a választásoknak, minden várossal kapcsolatban születik valamilyen döntés a fejlesztésekről – tette hozzá.

Dr. Csetneki Attila csatlakozott Mirkóczki Zita kijelentéséhez: szerinte is szégyenteljes, hogy szerdán a sajtótájékoztatón hivatalnokokat ültettek ki maguk helyett.

– Veszprémben több mint 70, Nyíregyházán 100, Egerben 30 százalék környékén állt a teljesítés – mondta. – Ezért a 11 milliárd forintért vállalják a felelősséget! Fontolják meg Spisák György azonnali hatályú távozását, illetve Mirkóczki Ádám polgármester távozását. Javaslom, hogy Minczér Gábor alpolgármester ügyvivőként lépjen a helyébe, őt tisztességesnek és alkalmasnak tartom – mondta. 

11.00

Elsőként az intézményi előirányzatok módosítását tárgyalták. Földvári Győző jelezte, hogy reggel a pénzügyi bizottság ülésére nem jöttek el a tagok, így több szerződést sem tudtak tárgyalni. Mirkóczki Zita azt mondta, délelőtt vannak az ülések és sokan civil foglalkozásukból élnek.

Juhász Ádám javasolta, hogy az óvodáktól elvonásra szánt energiaár-megtakarításból balesetveszély elhárítására szánjanak pénzt. Van olyan óvoda ugyanis, ahol a konyhában nem működik a szellőző rendszer.

Mirkóczki Zita felháborodott, hogy november végén kerülnek egyes projektek áfa átcsoportosításai, kifejtetlenül ebbe az előterjesztésbe.

– Hat sorban fejtik ki, hogy az ÁFA visszaigénylés miatt 200 millió forintot adjunk a vármúzeumnak, ráadásul rosszul vannak összeadva az összegek, 10 millió forint a tévedés – mondta.

Az adóiroda válasza szerint a Dobó István Vármúzeum saját forrásból befizette számos projekt költségét illetve ráemeléseket várnak, mostanra nehéz helyzetbe kerültek.

Bódi Zsolt javasolta, hogy 3 sportegyesületet támogasson az önkormányzat: a vízi- és kézilabdára, az Egri Vízilabda Klubnak és a QHB-Eger Szabadidő és Sportegyesületnek 30-30 millió forintot, labdarúgásra 15 millió forintot javasolt. 

Mirkóczki Zita nem érti, hogy miért vonnak el az intézményektől többletet, miért nem használhatják fel például az óvodák. Azt is kifogásolta, hogy több mint 200 millió forintot elvonnak a vármúzeumtól az előterjesztés elején, a végén pedig 180 milliót akar adni az önkormányzat az ÁFA költségekre.

A módosítót megszavazták, így a sporttámogatásokat emelik a fenti összegekkel.

10.18

Oroján Sándor még napirend előtt felidézte, hogy mikor energiaszerződést kötöttek, a képviselők javasolták, hogy fix áras szerződést kössenek, de ő és Juhász Ádám az energia veszélyhelyzettel foglalkozó bizottság a változó ár mellett álltak, ez pedig mostanra 500 millió forint megtakarítást eredményezett nagyjából.

Dr. Pócs Alfréd (Egri Városvédők Egyesület) a WHO elleni november 5-i  tüntetésről beszélt.

– Már meghatározták, hogy hamarosan járvány lesz és oltani kell mindenkit. Bármikor kijelenthetik, hogy járvány van, a politika áll mögötte. Nem szabad, hogy kiszolgáltassuk magunkat – mondta.  

HMM_0137
Dr. Pócs Alfréd
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Bármennyire is abszurdnak tűnik, amit Pócs képviselő mondott, szinte szóról-szóra igaz – mondta dr. Pápai Ákos. – Meg kell állítani ezt az őrületet, személyre szabottan világszinten megszabhatjuk, hogy ki hagyja el a lakhelyét. A WHO mindezt a gyógyszerlobbi érdekében teszi – mondta.

Dr. Csetneki Attila arról beszélt, hogy akkor sem volt kötelező az oltás, amikor a járvány a tetőfokán volt.

9.45

Napirend előtt Földvári Győző a ledcsere-program folytatásáról beszélt. Kiemelte, hogy rengeteg energiát takarítottak meg a háztartások, s ezzel a város energia felhasználása is csökkent. Mindezek miatt a program folytatódik, decembertől január közepéig lehet jelentkezni.

– Minden egri örömmel tapasztalja, hogy elindultak az útfelújítási munkák – mondta Bódi Zsolt. – Viszont én úgy látom, hogy nem arányosak a városban területi szempontból. Felnémeten melyik utcák felújítását tervezzük? Rossz állapotúak és balesetveszélyesek az utak, ha nem lehet aszfaltozni, akkor miért nem betonozzuk be jövő tavaszig a hatalmas kátyúka? Miért kell megvárni, míg baleset történik? – tette hozzá.

Minczér Gábor alpolgármester elmondta, hogy több mint 40 millió forintnyi felújítás történt idén Felnémeten. Beszélt a Lajosvárosi temető felújítási terveiről is illetve a ravatalozó építés terveiről is.  

HMM_0039
Minczér Gábor, Eger alpolgármestere
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Jövőre választások lesznek, biztosak lehetünk benne, hogy rengeteg kátyúzás lesz a kampányidőszakban. Remélem, utána olyan városvezetése lesz Egernek, amely nem csak a kampányidőszakban dolgozik – szólalt fel Oroján Sándor.

– Én úgy látom, a fő kérés az, hogy kapjunk tájékoztatást a szakirodáktól arról, mi lesz a körzetünkben a felújításokkal. Várom a meghívót az egyeztetésre, hogy milyen felújításokat tervezzünk – mondta Kovács Cs. Tamás. 

Császár Zoltán arról beszélt, hogy mindenkinek a saját körzete a legfontosabb. Arról is szólt, hogy pletykákat hall arról, miszerint nem indul a választásokon.

– Ne képzelegjenek, indulok a választáson és meg is fogom nyerni, ahogy eddig – mondta.

Farkas Attila alpolgármester hangsúlyozta, hogy az utak felújításánál azok terheltségét veszik alapul.

– Én például egy olyan zsákutcában lakom, ahol az összes víznyelő meg van süllyedve, de az ott élőket arról tájékoztattam, hogy mivel nem a ferkventált területek között van, majd jövőre fogjuk betervezni a felújítást – hangsúlyozta Farkas Attila. 

9.28

A novemberi közgyűlés előtt az Eger Város Ösztöndíjasa-díjakat adták át: Láng László Patrik, Nagy Virág és Petz Péter Jonatán lettek ösztöndíjasok.

Kovács Cs. Tamás Fidesz-KDNP javasolta, hogy a fejlesztési beruházásokról szóló előterjesztést tárgyalják időkorlát nélkül. Dr. Pápai Ákos (Mi Hazánk Mozgalom) pedig a várigazgató választásra javasolta ugyanezt. Mindkettőt elfogadta a közgyűlés.

Kovács Cs. Tamás javasolta, hogy vegyék le napirendről a Gárdonyi Géza Színház gazdasági feladatainak átszervezését. Ezt meg is szavazták a képviselők. Később az összes teátrummal kapcsolatos napirendet, így a fenntartói megállapodás tárgyalását is törölték a napirendek közül.

Az egri rendőrkapitányól Keresztes Zoltán (Momentum) és Mirkóczki Zita (MSZP, A Városért) azt kérte, hogy a felsővárosi kispiacnál legyen sűrűbb a rendőrök jelenléte, ugyanis az ott tanyázó emberektől nagyon félnek, rettegnek az arra lakók és a járókelők.

Bódi Zsolt (Fidesz-KDNP) a Felvégi utcában történt betörésekről érdeklődött.

A rendőrkapitány javasolta, hogy tegyenek bejelentést, ha bármilyen szabálysértést tapasztalnak. Kiemelte, hogy most is járőrözik arra a rendőrség.

Bódi Zsoltnak elmondta, hogy folyamatban van a büntetőeljárás.  

– A kollégák munkájának köszönhetően javult a helyzet, sok személyt sikerült eljárás vagy kényszerintézkedés alá vonni – mondta Kovács József egri rendőrkapitány.

HMM_0074
Kovács Cs. Tamás Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Előzmények:

Ülésezik ma reggel az egri önkormányzat közgyűlése. A napirendi pontok között szerepel a gárdonyi Géza Színház gazdálkodása is amely egy több éves, a polgármesteri hivatal és a színház vezetése között zajló gazdálkodási vita végére tehet pontot.

Az októberi közgyűlésen jelentette ki Mirkóczki Ádám polgármester, hogy beterjeszti: na a hivatal intézze, hanem gazdálkodjon saját forrásaival a Gárdonyi Géza Színház. Ezért kerül most a csütörtöki novemberi közgyűlésen napirendre, hogy saját maga gazdálkodjon a színház tekintettel arra, hogy a Gárdonyi Géza Színház személyi állománya meghaladja a 100 főt, és eszerint az államháztartási törvény alapján önállóan működő és gazdálkodó költségvetési intézménnyé is átalakulhat, a gazdálkodási feladatait saját intézményrendszerén belül el tudja látni. Kérdés, hogy a képviselők és a színház vezetése egyet ért-e majd az előterjesztéssel, s ez megoldhatja-e a színház és a polgármesteri hivatal közötti gazdálkodási konfliktust.

A Hunyadi Mátyás Általános Iskola udvara is téma lesz, a csütörtöki ülésen döntenek arról, hogy 10 millió forintból megoldják-e az iskola balesetveszélyes udvarán a legszükségesebb javításokat:

„Az elmúlt évben több baleset történt az udvar kisebb, nagyobb burkolati hibáinak köszönhetően. Az Egri Tankerületi Központ – az iskola vagyonkezelője – felé többször jeleztem a fenti problémát. Az Egri Tankerületi Központ tájékoztatása szerint az iskola udvarának rendbetétele, burkolati felújítása régóta szerepel a tankerület fejlesztései között. Az újabb megkeresést követően az udvar állapotának felmérése és a felújítási munkák várható költségeinek aktualizálása megtörtént. A meglévő teljes aszfaltburkolat felújításának (az útalap részbeni felújításával) és a csapadékvíz elvezetés rendezésének várható költsége 100 millió forintot meghaladó összeg. A legszükségesebbnek ítélt felújítási munkálatok is 10 millió forint körüli összegre tehetők, melynek pénzügyi fedezete a Tankerületnél nem áll rendelkezésre, ehhez nem várható központi támogatás a középirányító Klebelsberg Központtól. Ezért nagyban segítené a mielőbbi beavatkozás lehetőségét, ha a minimálisan szükségszerű burkolatfelújítási munkákhoz a tulajdonos önkormányzat anyagi segítséget tudna nyújtani” – írta ifj. Sós Tamás képviselő, a városgazdálkodási bizottság elnöke az előterjesztésben.

Szintén téma az e-roller hálózat is. Eger közgyűlése júniusban döntött az elektromos közösségi megosztó rollerszolgáltatás bevezetéséről. A november 30-i közgyűlés anyagi között szerepel a statisztika is: a szolgáltatás július 12-ei indulása óta a felhasználók 40 ezer 653 utat, összesen 100 ezer 323 kilométert tettek meg Egerben.

„Összesen 6463 felhasználó vette igénybe a szolgáltatást. A feloldások alapján júliusban 7379 alkalommal, augusztusban 12 ezer 843 alkalommal, szeptemberben 10 ezer 678, októberben 7693 alkalommal ragadtak kétkerekűt, november közepéig pedig több mint 2 ezerszer. A számok alapján látható, hogy a nyári turistaszezon idején egyre emelkedtek a kölcsönzések, és habár a hűvösebb idő beköszöntével természetesen csökkenés a felhasználószám, még mindig sokan választják a rollereket közlekedési eszközként.” Mint minden városban és közösségi szolgáltatásnál, sajnos ebben az esetben is történtek rongálások, de ezek száma nem számottevő. Egy kirívó esetről tájékoztatott a szolgáltató, amikor egy személy flex-szel megkísérelte kivágni az egyik elektromos roller akkumulátorát, ami ennek következtében teljesen leégett, és javíthatatlanná vált. ”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában