Készülődés

2023.11.28. 06:55

Többet költünk, kevesebbet veszünk idén karácsonykor Hevesben is

A vármegyénkben élő családok már megkezdték az osztást-szorzást az idei karácsonyra készülvén. Úgy érzékelik, többet költenek a tavalyihoz képest, de kevesebbet kapnak a pénzükért.

Barta Katalin

Hamarosan megkezdődik a szokásos karácsonyi roham a boltokban. Illusztráció

Forrás: Vémi Zoltán/VG

Ahol népes a család, ott a karácsonyi készülődés is nagyobb logisztikát kíván. Az év végi ünnepek legalább egy napján az idősebbek hazavárják gyermekeiket, unokáikat egy kis közös ünneplésre. Egy átlagos, hagyományos karácsonyi menüsor összeállítása nem kis fejtörést okoz. Tekintettel kell lenni a táplálkozási szokásokra, mostanság az ételallergiások gondjaira is. Az egri Horváth családban úgy számoltak, hogy nagyjából 100-150 ezer forintot költenek az ünnepekre készülve. Itt december 25-én érkezik a család apraja-nagyja. Két felnőtt gyermekük, azok házastársai, valamint négy unoka látogatására számítanak, azaz nyolc személyt kell jól tartani, illetve ajándékozni. 

Éva asszony azt mondja, az ünnepi menüből idén se hiányozhat a halászlé, amit mindenki szeret. Szerencsére pecás ismerősüktől kaptak ajándékba egy méretes pontyot, így erre nem kell költeni, de ha a piacon vennék meg a hozzávalókat, minimum tízezer forintba kerülne a szükséges alapanyag. Ugyancsak kötelező étel a töltött káposzta, amit egy-két nappal korábban megfőznek, mivel a tálaláskor az ízek így tökéletesen összeérnek. - Ebből legalább huszonöt töltés megy a hatalamas fazékba, s legalább három kiló savanyú káposzta. Nem véletlen a gigászi mennyiség, mivel ebből csomagolni is kell a hazaindulóknak. Ez minden költséget összeszámolva tíz- tizenötezer forint körül alakul. Természetesen lesz diós-mákos beigli, amire körülbelül 6-8 ezer forintot fordítanak. 

A családban készül egy kis hidegsült is salátával, a biztonság kedvéért. Máris ötvenezer forint körül járunk, s ekkor még kell néhány üveg üdítő, egy-két üveg bor, s legalább egy üveg pezsgő, amival koccinthatnak. 

Éva asszony szerint a legnagyobb gond minden évben az ajándékozás. - Idén először döntöttünk úgy, hogy egy kísérőkártyában minden család húsz-húszezer forintot kap. Lehet, hogy személytelennek tűnik, de ennél jobb ötletünk nincs. Mindenki arra költi, amire szüksége van. A szülők azt is jobban tudják, hogy a gyerekek minek örülnének - mondja.

Most tartunk körülbelül százezer forintnál és ekkor még nem számítottuk a fenyő, a sütésre-főzésre fordított energia és idő árát. A bevásárlást nem hagyják az utolsó pillanatra. Listával indulnak a körútra a férjével, és előtte átböngészik az üzletek akciós kínálatát. 

A napokban egy hazai kutatás is készült e témakörben. Ebből kiderül, közel 20 százalékkal többet szánnak az idei karácsonyra a magyarok. A Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából megtudjuk, hogy a kiadásokra átlagosan 118 ezer forintot tervezünk költeni, ami közel 20 százalékkal több a tavalyinál.

A szeretteinkkel töltött idő felbecsülhetetlen, de a karácsonnyal járó kiadások nagyon is számszerűsíthetők. Hiába ajándékozunk szerényebben, az élelmiszerek például tavaly októberhez képest több mint 10 százalékkal nőttek – pedig már akkor is fogtuk a fejünket, hogy minden milyen drága. Mivel sokkal gyorsabban drágul minden, mint ahogy a fizetések nőnek, ezért egyre kevesebbet tudunk vásárolni a pénzünkből. Idén többet fogunk költeni, mint tavaly, de nagyon úgy fest, hogy kevesebbre lesz elég.

A felmérés szerint akik ajándékoznak is, egy főre vetítve, 47 ezer forintos keretben gondolkodnak. A karácsonyfa nem lesz kisebb, a nagy ünnepi sütés-főzéshez pedig az anyagi nehézségek esetén is ragaszkodnak a magyarok a kutatás szerint.

Tavaly karácsonyhoz képest 56-ról 65 százalékra nőtt azok aránya, akik az aktuális havi jövedelmükből tervezik fedezni az ünnepi a kiadást. Negyven százalék megtakarításból, hét százalék pedig hitelből is finanszírozza a szükséges összeget.

A magyarok fele megfontolt, előre kigondolja, kinek mit szeretne venni. Az ajándékot adók legnagyobb része novemberben rohamozza meg a boltokat, ám a kutatásból kiderül, hogy 17 százalékuk már októberben, vagy azt megelőzően elkezdte a vásárlást. A toplistát továbbra is a kozmetikum (31 százalék), a ruhanemű (29 százalék) és a márkás italok, élelmiszerek (28 százalék) vezetik. Ismét egyre népszerűbbek a konyhai kisgépek, 13 százalék ebben a kategóriában gondolkodik.

Azt is körvonalazták, hogy miből költünk idén. A negyedik negyedévre vonatkozó kutatásuk szerint a magyarok kilenc százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben. A legnépszerűbb hiteltípus a személyi kölcsön, az átlagos hitelösszeg 1,33 millió forint. A leggyakoribb hitelcélok a lakásvásárlás (31 százalék) és a lakásfelújítás (32 százalék), harmadik helyen az autóvásárlás áll (22 százalék). Ugyanakkor 12 százalék el tudja képzelni azt is, hogy hitelt vegyen fel a családi kassza egyensúlyban tartása, 11 százalék pedig a rezsiszámlák kifizetése céljából.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában