Postai csiki-csuki

2023.12.13. 11:25

Azt beszélik, bezár az andornaktályai posta is

Tudjuk-e, hogy a vármegyeszékhely tőszomszédságában, a 2800 lelkes Andornaktályán a Magyar Posta 2024. január elsejével bezárja a helyi fiókját? Ezzel a kérdéssel több olvasónk is megkereste már portálunkat. Arra, hogy biztonsággal megválaszolható legyen a felvetés a jelek szerint még várni kell.

Sike Sándor

Egyelőre nem tudni, van-e alapja a szóbeszédnek.

Forrás: Czinege Melinda/Hajdú-Bihari Napló

Az elsők között Barczi Zsoltot, a település polgármesterét kerestük meg, hogy megkérdezzük: az önkormányzatnak van-e tudomása a bezárásról. A faluvezető válasza tömören úgy foglalható össze, hogy nincsenek információik. A polgármester utalt arra, hogy korábban egy postai vezetőkkel megtartott kistérségi egyeztetésen a 2023. december 1-i dátum vetődött fel, mégpedig olyan kontextusban, hogy mindazon településeken zárás lesz, ahol az önkormányzat nem tud hozzájárulni a költségekhez.

A hozzájárulás mértékére is volt a Postának elvárása: a munkavállalók felének a munkabérét – járulékokkal együtt –, illetve a rezsiköltséget kellene állnia a helyhatóságoknak. Ez az andornakiak esetében sem, de több más, a tanácskozáson résztvevő település polgármestere is úgy nyilatkozott, hogy esetükben sem kigazdálkodható pénzügyi terhet jelentene falujukra nézve.

– Tény, hogy december 1-jével nem zárt be a postánk, ennél többet azonban nem tudok mondani – fogalmazott Barczi Zsolt.

Portálunk sem jutott túl a néha pontos konkrétumokat is tartalmazó szóbeszédnél. Ezeknek része például, hogy a már egyébként is megcsappantott dolgozói létszámot tovább csökkentenék, a maradó postásoknak a maklári fiókba kellene naponta lejárnia a kézbesítendő dolgokért. Volt olyan verzió is, ami szerint nem kell lemenniük, hanem naponta konténerben hozzák majd a küldeményeket Maklárról.

– Mindennek a teteje lesz, ha itt bezárják a postafiókot – méltatlankodott egy neve elhallgatását kérő helybeli, a hetvenes éveiben járó asszony.

Szerinte az, hogy egy közel háromezer lakosú községnek nincsen saját iskolája, még alsó tagozat sem, hogy ami volt bankautomata a faluban, azt leszerelték a takarékszövetkezet  – szolgálati lakássá átalakított – korábbi épületéről, de az ígéretek ellenére sehová se helyezték ki, már önmagában is nagy csapás. Utőbbit főként az idősebb emberek bánják. Szerencsére eddig, ha nagyon muszáj volt, a postán tudtak készpénzt felvenni a bankkártyáról, de most ez is megszűnni látszik.

– Kérdezem: ha csomagot kapok, és épp nem vagyok otthon, a későbbiekben Maklárra kell majd érte mennem? De ugyanez a helyzet az ajánlott, de különösen a tértivevényes levelekkel. Mégis, hogy gondolják ezt a postai vezetésnél? Nem akarom elhinni, hogy mindez megtörténhet – méltatlankodott a születése óta Andornaktályán élő olvasónk.

Munkatársunk egyszerű szolgáltatás igénybevevőjeként és nem újságíróként tett egy próbát a napokban magán az andornaki postán. Megkérdezte az ott dolgozó alkalmazottat, hogy igaz-e, hogy 2024-ben már nem működik a fiók itt. A postás kisasszony válasza az volt, hogy semmi ilyesmiről nem tudnak.

Kérdéseinkkel megkerestük a Magyar Postát is. Amint válasz érkezik, az abban foglaltakat közöljük olvasóinkkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában