Stühmer

2023.12.01. 10:54

Tarolt a maklári Stühmer az Év Szaloncukra versenyen

Idén újra megrendezték civil kezdeményezésként Az Év Szaloncukra versenyt.

Heol.hu

Az Év Szaloncukra díj mellett idén számos új kategóriában is versenyezhettek a gyártók. Az új kategóriák összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége is segítséget nyújtott. Az elmúlt években nagy sikert aratott “ízek versenye” sikerén felbuzdulva idén ismét új ízeknek lett egyéni versenykategóriája, de az íz kategóriákban ízenként csak egy győztest hirdettek ki idén is – derült ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményből.

A zsűrizésben a meghívott sztárzsűritagok mellett a Szeretem a csokit TikTok-csatorna videós párosa a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének tagegyesületei és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak.

Idén először szakmai kategóriát is létrehoztak. A szakmai zsűriben Harrer-Abosi Beatrix a Harrer család képviseletében a Harrer Csokoládéműhelyből, Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Jakabfi Dávid desszert séf, Mihály Lajos szakács mester és cukrász, valamint Veszely Attila Nemzetközi Csokoládé bíráló csokoládé mester és mestercukrász döntött a szaloncukrokról. Ebben a kategóriában gyártónként öt termékkel nevezhettek. A zsűri szakmai szempontokat és a szaloncukor formai elvárásait is figyelembe vette a döntéskor.

A mester zsűri mellett idén újra a gyerekek is külön fókuszba kerültek a Gyerekek kedvence kategóriával, amiben csak gyerekek kóstolták a gyártók által külön nekik szánt szaloncukrokat.

A sajtóközleményből kiderült az is, hogy az Év Szaloncukra verseny győzteseit 196 szaloncukor közül választották. A verseny 11 kategóriájának a zsűrizésben több mint 300 kóstoló segített, a kóstolásokra pedig több mint 8000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre.

A díjazottak között Heves vármegyei győztes is szerepelt, a Stühmer összesen 6 díjjal térhetett haza: a maklári gyártó körtezselés-muskotályos szaloncukora az Év szaloncukra versenyen második, míg szakmai kategóriában a szicíliai pisztácia szaloncukra mindenkit megelőzött és első helyezést ért el. Az Év cukormentes szaloncukra versenyben is a Stühmer végzett az első két helyen, mégpedig a pisztáciás édesítőszeres szaloncukorral és az aszalt gyümölcsös édesítőszeres szaloncukorral. Továbbá a legjobb pisztáciás szaloncukor és a mogyorós szaloncukor kategóriában is a maklári gyár szerezte meg az első helyet.

A díjazottak:

Az Év Szaloncukra győztesei: 

1. Promenád Kávéház - fügés-diós szaloncukor 
2. Stühmer - körtezselés-muskotályos szaloncukor 
3. Keszthelyi Sütibolt - meggyes marcipán szaloncukor

Az Év Szaloncukra szakmai kategória győztes szaloncukrai:

1. Stühmer - szicíliai pisztácia szaloncukor 
2. Szent Korona Cukrászda - fehércsokoládés málnás-pisztáciás málna pálinkás szaloncukor 
3. Gyulai Kézműves Cukrászda - mézkaramell szaloncukor

Az Év Cukormentes szaloncukrai:

1. Stühmer - pisztáciás édesítőszeres szaloncukor 
2. Stühmer – éttrüffel édesítőszeres szaloncukor 
3. Sulyán Cukrászda - aszalt gyümölcsös szaloncukor édesítőszerrel

A legjobb pisztáciás szaloncukor: Stühmer szicíliai pisztácia szaloncukor 
A legjobb mogyorós szaloncukor: Stühmer - piemonti mogyorós szaloncukor 
A legjobb mandula szaloncukor: Demeter Chocolate - mandula-kókusz szaloncukor 
A legjobb zselés szaloncukor: Szamos - málnazselé szaloncukor 
A legjobb marcipános szaloncukor: Szamos - feketeribizlis krémmel töltött marcipán szaloncukor 
A legjobb fehércsokoládés szaloncukor: Szent Korona Cukrászda - pisztácia krémes szaloncukor fehércsokoládéban 

Az Év Új Íze: Szent Korona Cukrászda - Belga trappista sörös szaloncukor 
A gyerekek kedvence: Sulyán Cukrászda robbanó cukros rágógumi ízű fehér csokoládé trüffel szaloncukor kék spirulinával

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: PixaBay)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában