Buszos sztrájk

2023.12.11. 10:06

Volt, aki szabit kért a sztrájk miatt a buszmegállóban Hevesben

Ma számos helyközi és a helyijáratos busz nem indul útnak. Sztrájkolnak a buszvezetők, méltányos béremelésben bízva. Sok utas tanácstalanul indult el ma reggel, mások összefogtak, hogy telekocsival induljanak céljuk felé.

Barta Katalin

Több autóbusz sem közlekedett hétfőn Hevesben

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Kissé kaotikusan és bizonytalanul indult a hétfő reggel azoknak, akik autóbusszal szerettek volna a munkahelyükre, iskolájukba eljutni. Mint azt olvasónk elmondta, ma reggel Gyöngyösről Egerbe meglehetősen nehézkes volt a bejutás, mert három járat is kimaradt. Nem állt be az 05.00, az 05.30 és a 06.00 órási járat sem, csak az úgynevezett 06.15-ös nyíregyházi érkezett, ami eleve Hatvanból indult és elég sokan voltak rajta. Gyöngyösön ugyan mindenki felfért a járatra, de Kápolna-Kerecsenden már egyetlen utast sem tudott felvenni. A Kápolnánál történt baleset is okozott némi fennakadtást. Zúgolódtak sokan, hogy talán nyáron kéne ezt a sztrájkot szervezni ha már muszáj, nem a téli mínuszokban.

Kerecsenden, ahol vidéki viszonylatban nagy az átmenő forgalom, hiszen Budapestről, Hatvanból, Gyöngyösről, Hevesről, Füzesabonyból is a községen át vezet az út Egerbe, ekléggé tanácstalanul várakoztak az utasok a reggeli csúcsforgalomban. Ilyenkor indulnak el a diákok iskoláikba, a felnőttek munkahelyeikre. Reggel 7-től nyolc óráig követtük az eseményeket, s szólítottunk meg embereket, honnan szereztek információkat a mai buszos sztrájkkal kapcsolatban. 

Az egyik anyuka elmondta, hogy a férje hajnalban indult egri munkahelyére, de egy órás késéssel érkezett oda a járatkimaradás miatt. Ő és kisiskolás kislánya hét órakor várakoztak a menetrend szerinti buszra, de az nem érkezett meg, és az azt követő járat sem. A kislány ekkor már szorongott, ha nem ér be időben az iskolába, akkor "megbélyegzik". Az anyuka ekkor hívta fel a munkahelyét telefonon, hogy nem tud pontosan beérni, és azt sem tudja, hogy délután mivel, és mikor jutnának haza, ezért szabadságot íratott ki. 

A Kerecsend-Demjén-Eger reggeli járatánál is sokan várakoztak. Ők általában innen indulnak reggelente a közeli, demjéni, egerszalóki munkahelyeikre, a Demjéni Termálfürdőbe, az egerszalóki Saliris szállóba. Miután hiába várakoztak, és már a ködös reggelre sem foghatták a késést, telefonon hívták hozzátartozóikat, hogy akinek autója van, induljon el értük, és szállítsa el őket munkahelyeikre. Volt, aki telefonon hívta főnökét, és jelezte a sztrájk miatt nem indul járat, késni fog.

Aki felfért az elindított buszokra, abban volt bizonytalan, hogy a délutáni órákban hogyan és mikor fog hazaérni.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet december 10-ére és 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál, arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – közölte a vállalat pénteken az MTI-vel. A sztrájk idejére a Volánbusz biztosítja az elégséges szolgáltatásokat, s a nem közlekedő járatok listája a közlekedési társaság honlapján érhető el.

Beszéltünk a sztrájkban részt vállaló buszsofőrrel is, aki neve elhallgatását kérve elmondta: több mint húsz éve dolgozik a volánbusz alkalmazásában. Azt érzékeli, hogy rengeteg szervezeti változás történt az elmúlt években, amihez nem volt könnyű alkalmazkodni. A vállalt felelősségükhez képest méltánytalanul alacsony a fizetésük. Nem véletlen, hogy rengeteg a pályaelhagyó a szakmában. Azon is el kellene szerinte gondolkozni, hogy a munkaerőhiányt hovatovább jóformán már csak a nyugdíjukból visszahívott régi sofőrökkel tudják megoldani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában