Per

2024.01.23. 17:25

A Kúrián folytatódik a Hatvan-Lőrinci Hulladékkezelő ügye

A bűzzel nem volt probléma a bíróságon, de a környezethasználati engedélyt csak úgy kaphatja meg a REG Kft., ha olyan technológiát alkalmaz, amivel nem hagy esélyt a talaj- és vízszennyezésre.

Tóth Balázs

A hatvaniak és a lőrinciek közösen tüntettek a volt pernyehányónál, mert a szerintük „kétes” anyagokat még mindig a helyszínre szállítják (Archív fotó)

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt években zavarta a Lőrinciben és Hatvanban élőket a meghatározhatatlan bűz, amelyről azt gyanították, egy hulladékkezelő telepről származhat. Az ügyben perek folytak a kormányhivatalok, a cégek, az önkormányzat és civilek között. Tavaly novemberben az egyik úgy tűnt, véget ért, de az alperesek szerint a bíróság hibázott, ezért a Kúriához fordultak.

A Miskolci Törvényszék lapunknak küldött tájékoztatása szerint a REG Kft. lőrinci és hatvani ingatlanokon veszélyes és nem veszélyes hulladékkezelő telepet működtet. A hulladékkezelő telep egységes környezethasználati engedélye – melyet többször módosítottak – 2020. december 31. napjáig volt érvényes.

Az újabb egységes környezethasználati engedély kiadása érdekében a REG Kft. kérelmére közigazgatási hatósági eljárás indult, mely eljárás eredményeként a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal 2020. december 30-án kelt határozatával veszélyes és nem veszélyes hulladék kezelésére, ártalmatlanítására egységes környezethasználati engedélyt adott ki 2030. december 31. érvényességi határnappal. Az előzőek szerint kiadott engedélyt a kormányhivatal utóbb kijavította, illetve módosította.

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal határozatát a Hatvani Városvédő Egyesület és a hatvani önkormányzat keresettel támadta.

A Miskolci Törvényszék 2023. november 24. napján meghozott – fellebbezéssel nem támadható – ítéletével a kormányhivatal alperes határozatát hatályon kívül helyezte és őt új eljárásra kötelezte. A hatályvesztés időpontját a bíróság 2023. december 31. napjában határozta meg. A törvényszék szakértői bizonyítás lefolytatását követően ítéletében megállapította, hogy a felperesek keresete részben - a talajszennyezéssel kapcsolatban előadott hivatkozások, a tényállás tisztázási kötelezettség megsértése, valamint az egységes környezethasználati engedély 10 évre történt megadása körében - alapos volt, míg a településrendezési eszközökkel való ütközésre, és ezzel összefüggésben a véderdő sérelmére, a bűzkibocsátás jogsértő jellegére és ekörben az elérhető legjobb technológia sérelmére alaptalanul hivatkoztak felperesek.

A bíróság az elrendelt új eljárásra vonatkozóan előírta alperesnek, hogy a perben megállapított tényállás alapján hozzon döntést az egységes környezethasználati engedély tárgyában, figyelembe véve különösen azt, hogy a telepen alkalmazott technológia szennyezheti a felszín alatti vizeket, mivel a medencék műszaki védelmére használt mezőgazdasági polietilén fólia, illetőleg a fúróiszappal kikent medencefalak nem jelentenek megfelelő védelmet. Az egységes környezethasználati engedély abban az esetben adható ki, ha valamennyi medence tekintetében igazolt, hogy az alkalmazott technológia mellett biztosított az előírt vízáteresztő képesség, méghozzá (várhatóan) az engedély érvényességi idejének teljes időtartamára.

Az ítélettel szemben az alperes és a REG Kft., mint alperesi érdekelt felülvizsgálati kérelmet terjesztettek elő, amelyre figyelemmel a törvényszék elrendelte az iratoknak a Kúriára történő felterjesztését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában