Tudományos konferencia

2024.01.07. 17:29

Az Egri csillagoktól a Tündérkertig vette sorra a török kori filmeket az egri muzeológus + videó

Zay Orsolya, az egri Dobó István Vármúzeum szakembere a Magyarságkutató Intézetben tartott előadást.

Szabó István

Zay Orsolya, az egri Dobó István Vármúzeum egri születésű és a vármegyeszékhelyen élő régész-történésze és muzeológusa előadás tartott a Magyarságkutató Intézet Filmre vitt történelem című decemberi tudományos konferenciáján. Az Egri csillagoktól a Tündérkertig című előadásában szűkebb hazánk szakembere a török kori anyagi kultúra filmvásznon való megjelenítési formáiról beszélt. Kitért a laikus filmnéző, a történeti szakember, a filmkészítő, a filmkritikus és a történeti újrajátszó eltérő igényeire és elvárásaira is a történelmi filmalkotásokkal szemben.

– Személyes indíttatásom is van, másodgenerációs muzeológusként az egri vármúzeumban nőttem föl. Anno sokat láttam a vármoziban az Egri csillagokat, ami nekünk, muzeológusgyerekeknek a magyar átlagnál is mélyebben beleivódott a valóságunkba – vezette be a török korban játszódó, 1968 és 2023 között készült magyar filmeket áttekintő előadását Zay Orsolya.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában